Pravda o vile: Peake nalila čistého vína, ale něco tam možná plave

14.11.2012 15:38

Předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake ukončila mlčení, k němuž se uchýlila po pondělním článku časopisu Týden, jenž se zabýval okolnostmi koupě a pozdějšího prodeje její vily v pražské Troji. Bulvárnímu deníku Blesk na toto téma poskytla obsáhlý rozhovor, ten ovšem vůbec neuspokojil právničku organizace Veřejnost proti korupci Hanu Marvanovou.

Pravda o vile: Peake nalila čistého vína, ale něco tam možná plave
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Plné dva dny po zveřejnění článku v časopise Týden, který pojednával o koupi a pozdějším prodeji vily v pražské Troji vicepremiérky Karolíny Peake, se členka vlády pověřená koordinací boje s korupcí zaštiťovala tím, že v minulosti vydala k této kauze prohlášení a víc k němu nemá co dodat. Pak ale přece jen povolila a pro středeční vydání bulvárního deníku Blesk poskytla v této záležitosti rozhovor.

K financování koupě vily a její rekonstrukce uvedla, že bylo použito jednak hypoték, dalších půjček a také vlastních zdrojů. V následné odpovědi doplnila, že si s manželem na tři úvěry půjčili celkem 27 milionů. Peake odmítla, že by na pozdějším prodeji vydělali 33 milionů, protože museli vrátit peníze bance, zaplatit přes milion provize realitní kanceláři, uhradit odstupné pro nájemníky, úroky z půjčky a další náklady. Proto se podle ní výdělek pohyboval jen v řádu jednotek milionů.

Klíčovým protikorupčním opatřením jsou majetková přiznání

Tím, že se vyhnula konkrétním částkám, mohla Peake nechat vzpomenout na legendární scénku ve filmu Vesničko má středisková, při níž předseda družstva zdůvodňuje, proč by mentálně zaostalého Otíka měli doporučit do Prahy. „Ono v tom víně, které jsi nám tu, předsedo, nalil, něco plave, že. Řekni nám co, abych si tě nemusel přestat vážit,“ vyzval ho zootechnik v podání Jana Hartla. Podobné výzvy by se podle některých pozorovatelů mohla nadít i Karolína Peake už jen proto, aby byla jako protikorupční šéfka věrohodná.

„Rozhovor v Blesku bych nebrala úplně za hodnověrný, jestli to bylo právě takhle řečeno, nebo jinak. Mohlo tam dojít k jakémukoli posunu. Ale obecně mezi klíčovými protikorupčními opatřeními by alespoň pro ústavní činitele měla být majetková přiznání. Tedy vysvětlení původu majetku, a to i do minulosti a před příchodem do funkce,“ říká pro ParlamentníListy.cz signatářka Veřejnosti proti korupci Hana Marvanová.

Vše by měla doložit a zodpovědět všechny otázky

Podle právničky a bývalé političky by měla být Karolína Peake příkladem, když má navíc na starosti boj proti korupci. „Měla by všechno transparentně doložit a předložit smlouvy. Není totiž běžná soukromá osoba, ale veřejný činitel, který musí být připraven se zpovídat. Zamlčování pak vytváří prostor právě pro to, že si mnoho lidí může myslet, že na transakci je něco podivného, když se nevysvětlí,“ konstatuje Hana Marvanová.

Členka ustavujícího výboru Veřejnosti proti korupci je přesvědčena, že kauza bude žít dál, pokud nebude ve všech souvislostech vysvětlena. „Není nutné příslušné smlouvy zveřejňovat v médiích, ale paní Peake by měla být připravena je novinářům doložit a odpovědět na všechny otázky. Ale to by samozřejmě mělo platit o všech veřejných činitelích. Dotazy by neměly směřovat jenom na ni, jsou tu i jiní lidé. Ale ona by vzhledem ke své funkci měla jít příkladem,“ myslí si právnička.

V západních demokraciích by Peake vysvětlovala okamžitě

Poukazuje přitom na to, že na západ od našich hranic by společnost politika k vysvětlení dotlačila. „U nás je v této věci velká tolerance, možná i proto, že těch případů už bylo tolik. Ale ve vyspělých demokratických zemích politici vysvětlují mnohem menší částky, než o jakou jde v tomto případě, třeba i diety nebo benefity, které z něčeho měli. Když tady jde o transakci s milionovým výdělkem, tak by to paní Peake samozřejmě měla všechno vysvětlit ve svém vlastním zájmu. Spekulace jsou jen živnou půdou pro různá podezření,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová.

Navíc poukazuje na zřejmý rozpor slov a činů v podání Karolíny Peake. Věci veřejné, jejichž v té době byla členkou, mají v programu zrušení akcií na doručitele. „Na jednu stranu to jako politička prosazuje, ale když pak jde o její konkrétní obchod, tak to najednou nevadí. Asi by na to řekla, že dokud neprůhledné firmy existují a nejsou zakázány, tak s nimi lze obchodovat. Ale z podstaty věci to vadí a politik by neměl dělat věci, které jsou sice z pohledu zákona možné, ale nejsou vhodné,“ domnívá se Hana Marvanová.

Vicepremiérka šla na ruku neprůhledným firmám

A hned poukazuje na to, jaká je aktivita vlády v souvislosti se zrušením anonymních firem. „Připomínám, že Karolína Peake byla proti tomu, aby se do zákona o veřejných zakázkách dostalo ustanovení, že veřejné zakázky mohou dostávat jenom průhledné firmy. Tak to vypadá, že jí nevadí neprůhlednost vlastnictví. Přitom to je jeden ze způsobů, jak se vyvádějí veřejné prostředky do soukromých rukou i ve prospěch lidí, kteří jsou veřejnými činiteli, úředníky nebo politiky,“ upozorňuje bývalá politička.

Ani s přimhouřením očí ale nelze říct, že by Peake byla v této věci iniciativní a z titulu své funkce bojovala za zrušení anonymních firem. „Víc než dva roky vláda vládne a pořád to je ve stejném stavu. A naše návrhy, které jsme měli rozpracované, aby se alespoň zprůhlednilo vlastnictví firem, které dostávají veřejné peníze, vládní koalice zablokovala,“ stěžuje si signatářka Veřejnosti proti korupci Hana Marvanová.

Při takovém obchodu neznat kupce je víc než podivné

V celé kauze s koupí a následným prodejem nemovitosti v pražské Troji už je jen třešničkou na dortu, že kupcem byla v ten den založená firma, která navíc od té doby nevyvíjí žádnou aktivitu, a Karolína Peake neví, kdo se za ní skrývá. „Když člověk něco prodává, tak ví, komu. I když je ta firma v obchodním rejstříku zapsána jako anonymní, tak to víte. Víte, s kým jednáte. I kdyby ji zastupoval právník, tak řekne, že jedná za majitele. Aby ten, kdo dostává takové peníze za svůj majetek, nevěděl, komu to prodává, tak tomu nevěřím,“ dodává právnička.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…