Pravičák Baránek: Radši bych spal pod mostem, než se spojil s Klausem. Dolezl, jen když něco potřeboval

16.08.2013 10:15

ROZHOVOR Sami, s ODS nebo s ANO 2011. Tak půjde do voleb tuzemská Strana soukromníků. Andrej Babiš má totiž nervy z ocele, není levičák a opravdu by mohl zemi pomoci. Naopak ČSSD by žádný živnostník při smyslech volit nemohl, protože na soukromníky kašle. Takhle přemýšlí první místopředseda soukromníků Rudolf Baránek.

Pravičák Baránek: Radši bych spal pod mostem, než se spojil s Klausem. Dolezl, jen když něco potřeboval
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Vždy jste si velmi vážil Petra Nečase. Nezměnil jste po eskapádách posledních týdnů názor?

Ano, podporoval jsem Petra Nečase a stojím si za tím. Podepsali jsme smlouvu o předvolební a volební spolupráci od voleb v roce 2010. Platila tři roky a skoro vše, co slíbil, splnil. Přes obrovský tlak TOP 09, levice, odborů i velkého průmyslu se nezvýšily odvody osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) na sociální a zdravotní. Nezavedly se registrační pokladny s fiskální pamětí. Udrželi jsme nákladové paušály pro OSVČ. Povedlo se i mnoho dalších věcí. Je mi líto, jak Petr Nečas dopadl. Jako politik byl chytrý, zásadový, ale neuměl se prodat. Jako člověk si to nezasloužil. Přeji mu spokojenost v osobním životě a myslím si, že by se jednou do vysoké politiky mohl již poučený opět vrátit.

Neskřípal jste zuby, když se začalo hovořit o návratu Václava Klause do čela ODS?

Nejsem občanský demokrat. Když byl v čele ODS Václav Klaus, to bych radši spal pod mostem, než bych se s nimi dal dohromady. Na rozdíl od vás mladších mám Václava Klause v sobě od roku 1989, kdy jsem byl místopředsedou české i federální tripartity. Stýkal jsem se s ním v jedné místnosti a většího narcise jsem v životě nepotkal. Názory jiných lidí pro něj nemají žádnou hodnotu, pokud něco nepotřebuje. To vždycky dolezl. To je povaha člověka, jemuž nemohu věřit. Kdyby se vrátil do ODS, tak se nemáme o čem bavit. Nicméně jsem neměl obavy, že by se vrátil. Někteří občanští demokraté, kdyby neměli výtah v podobě Václava Klause nebo Mirka Topolánka, tak by nikdy nemohli být ve vrcholné politice. Nyní jsou tyto automatické výtahy pryč a oni se sami vyšvihnout neumí, tak vzpomínají na tatíčka.

Nicméně není pro vás ODS z pohledu spolupráce již mrtvou stranou?

Teď budu mluvit za sebe. Jsem pravicový člověk, který ale vidí i politický střed. Tento návyk mám z tripartity, kde jsem musel jednat s odbory a tak dále. Přeji si, aby ODS nezašla na úbytě. Co by tady pak z pravice zbylo? Protiživnostenská TOP 09? Všechny velké strany měly v historii své krize, ale pak se znovu nadechly. ODS se musí očistit od lidí, kteří ji zatahovali do skandálů. Podle mě je v ní nová garnitura, která ji dokáže vyvést z toho průseru, v němž se dnes nachází. Třeba Mirka Němcová na to má. Anebo Zbyněk Stanjura je podle mě lídr budoucnosti. Ještě to ale není moc vidět. Nejdřív byl živnostníkem, pak starostou malé obce, ekonomickým náměstkem hejtmana, primátorem Opavy, poslancem, šéfem klubu a ministrem. Na kariéře pracuje úplně do píky. Jednou bude premiérem a já se na to už těším.

Nedávno jsem byl v Poslanecké sněmovně a zahlédl vás s Miroslavou Němcovou. Co jste řešili?

Viděl jsem vás. Strávili jsme spolu zhruba tři čtvrtě hodiny a vyhodnotili jsme tři poslední roky naší spolupráce. Co se podařilo, co ne. Známe se dlouho a šlo o milé setkání. Jako bývalá živnostnice nás chápe.

Předčasné volby jsou na spadnutí. Nedělá vám to čáru přes rozpočet, že nebudete na volby dostatečně připraveni?

Budeme připraveni stejně jako všichni. Na světě jsme skoro pět let, činní ve všech krajích, máme připravena čela kandidátek, program. Vše je postaveno tak, že půjdeme do voleb sami. Jestli s někým vytvoříme koalici, to je nyní v jednání. Ze základních věcí nicméně neuhneme. Jak říkal pan Werich, prožijeme dny v činorodém ruchu. Musíme to zvládnout. Naším cílem je, abychom prosadili do Poslanecké sněmovny čtyři až pět zástupců naší strany. Tedy politicky organizovaných živnostníků.

Stranu jsme totiž nezaložili jen proto, aby byly nižší daně. Náš program je ucelený. Zabývá se sociální politikou, školstvím, sportem, kulturou, zahraniční politikou. Jsme plnohodnotná stavovská politická strana s jediným rozdílem oproti občanským stranám, a to s tím, že je u nás soukromník na prvním místě. Je hvězdou programu. Musíme zajistit, aby soukromník přežil a rozvíjel se. Když se to podaří, bude platit daně do státní pokladny, zaměstnávat více lidí a bude dobře.

Zaslechl jsem, že jste jednali s Karolínou Peake, šéfkou LIDEM. Nemyslíte si, že by vás koalice s touto stranou mohla pohřbít?

Tak to není. My jsme si kdysi ve vedení rozdělili strany, s nimiž budeme jednat. Nejsou v nich zahrnuti pouze komunisti a sociální demokraté. Místopředsedové Aleš Hemer a Petr Bajer mají za úkol mimo jiné jednat s LIDEM. Každý máme asi pět stran. Já mám ODS, KDU-ČSL, Babišovo ANO 2011, Konzervativní stranu a SNK Evropské demokraty. Předseda Rostislav Senjuk se zase stará o jiné strany. Takhle postupně se dostáváme na špičku, na které se musíme rozhodnout, s kým budeme spolupracovat. Takže ano, Aleš Hemer a Petr Bajer s paní Peake jednali. Ta je informovala o dění ve straně. Nicméně LIDEM opravdu není politickou stranou, s níž by nás čekala nějaká dobrá budoucnost.

Už máte užší výběr stran, s nimiž byste chtěli spolupracovat?

Proč to neříct. Blížíme se k rozhodnutí. Ve straně se nehádáme, diskutujeme. Podle názorů v členské základně i ve vedení jsou možné tyto tři eventuality. Buď půjdeme do voleb sami, nebo s ODS, ale za lepších podmínek, či s ANO 2011.

Andrej Babiš říká, že by se stát měl vést jako firma. Není to moc velké zjednodušení všech forem řízení země?

Znám Andreje Babiše od roku 1989, kdy si mě pozval na jednání tehdejší ministr zahraničního obchodu Andrej Barčák. Napadl jsem ho totiž, že brání nově vzniklým firmám provozovat zahraniční obchod a likviduje nás tím, že vymyslel systém sedmnácti razítek, které nový soukromník musí mít, aby mohl obchodovat se zahraničím. Nazval jsem to v televizi Barčákovým kolečkem. Zavolal si mě, že děkuje, protože ho do té doby nikdo neznal a díky tomu se stal populárním. Vedle něj seděl Andrej Babiš. Od té doby jsme se viděli xkrát. Není levičák a rozumím mu, že když zbuduje impérium zaměstnávající třicet tisíc lidí, které není postaveno na dotacích, tak když vidí, že jde stát špatným směrem, chce mít právo do toho mluvit.

Například když koupil vydavatelství Mafra, tak prohlásil, že do toho novinářům nebude mluvit a pak sprdnul redaktory Lidových novin, že nenapsali o jeho mítinku a následně se jim všem omluvil. Není Babiš moc nervově labilní?

Každý jsme nějaký. Andrej Babiš nervově labilní není, má nervy jako z ocele. Je impulsivní. Je jediným vlastníkem Agrofertu. Kdyby měl společníky, tak by možná až tak impulsivní nebyl. Uvědomuje si, že některé věci musí promyslet. Kdybych koupil noviny, udělal tiskovku a redaktoři mi řekli, že tam z trucu nepřijdou, tak nevím, jak bych se zachoval.

Nemyslíte, že by se voliči mohli obávat, aby ANO 2011 nedopadlo jako Věci veřejné?

Srovnávat Andreje Babiše s Vítem Bártou je přitažené za vlasy. Babiš se svou pověstí prostě nemůže vyvádět jako Bárta. U nás na jižní Moravě, když v hospodě nějaký chlap vykládá blbosti, tak mu ten druhý řekne, že je na přes tlamu. Ty šaškárny, co Bárta hned po volbách ve vládě vyváděl, to bylo na přes tlamu. Nicméně Nečas mu přes hubu dát nemohl, protože by ztratil většinu. Nedivím se Peake, že od nich odešla. Asi už na to neměla žaludek.

Proč jste úplně hodili přes palubu ČSSD?

My jsme pravý střed a sociální demokraté byli naši nepřátelé v Parlamentu už za první republiky. To je strana, která vždy podporovala velký průmysl. Oni se vždy bratří s několika velkými firmami, odkud jim jdou prachy. A výrok Jana Mládka o parazitech to jenom potvrdil. Nedivím se při té euforii, kterou prožívali při sjezdu v ostravském plynojemu, kam jim už nepustili plyn. Sociální demokraté byli vždy na druhém břehu. Živnostník, který volí sociální demokracii, tak má buď od ní zakázky, nebo to má v rodové tradici, ale v podstatě neví, co dělá. I v ČSSD je několik rozumných ekonomů. Jmenovat je nebudu, protože bych je poškodil. Vždyť vývoj kopíruje situaci za první republiky. TOP 09 přirovnávám ke Kramářovým národním demokratům. Podporovali banky, velký průmysl a živnostníci pro ně byli šmejd. Také to s nimi pak šlo od deseti k pěti. A naši dědové byli úspěšní v Parlamentu, ve vládě, ale i ve svých živnostech.

Po zátahu na Úřadu vlády a patnácti měsících vazby Davida Ratha narůstá ve společnosti názor, že se moc přesunuje z Poslanecké sněmovny do některých sfér justice, přesněji ke státním zástupcům. Co vy na to?

Souhlasím. Některým z prokurátorů se to líbí. Mají asi velké množství materiálů. Dost politiků si nakradlo. Dnes se řeší fotovoltaika a já si kladu otázku, kolik dnešních poslanců je v tom namočeno natolik, že jsou tichými společníky velkých fotovoltaických společností. Možná to prokurátoři vědí, a proto si tak dupou. Podle mě byl Nečas sundán organizovaně. Proto mu vyčítám, že se k této akci nepostavil razantněji. Kdybych byl premiérem a komando by vtrhlo na Úřad vlády, nechám odvolat hlavního prokurátora a vyženu je. Na co tam má ochranku, proč ji platí? Jak mohou chodit policajti se zbraněmi po Poslanecké sněmovně? To jsme v nějaké Biafře? To byl převrat. Nechme to vyšetřit a uvidíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…