Pravičák Jedlička: Usama byl zabit bez soudu. Opovrhování právy

13.09.2011 17:06

Kolem reakce Spojených států na 11. září se na americké i české pravici vedou spory. Byly vojenské akce USA adekvátní? Nebylo omezení občanských svobod příliš velkou cenou za boj proti terorismu?

Pravičák Jedlička: Usama byl zabit bez soudu. Opovrhování právy

Vítek Jedlička z pravicového libertariánského a euroskeptického sdružení Reformy, které provozuje stejnojmenný server, myslí, že ano. A je výrazným kritikem premiérova poradce Romana Jocha, který války v Iráku a Afghánistánu obhajuje.

Ron Paul je pravičák, Joch krajní levičák

Roman Joch uvedl na semináři Centra pro ekonomiku a politiku, že populární americký konzervativní libertarián a pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta USA v roce 2012 Ron Paul je sice v domácí politice autentický pravičák, avšak jeho „izolacionistické" pojetí zahraniční politiky je levicové.

Psali jsme: Klausův Jakl se chytil s Nečasovým Jochem. Kvůli 11. září v USA


Podle Jedličky nemůže být nic vzdálenější pravdě. „Ron Paul je právě jeden z mála autenticky pravicových politiků v zahraniční politice USA. Tato politika je tradiční již od Thomase Jeffersona, který ji sám pěkně vytyčil rčením: ´Budujme přátelské obchodní vztahy se všemi národy, ale s žádným neuzavírejme vojenské aliance.´ Roman Joch je sám představitel krajně levicové ideologické školy neokonzervatizmu, jejímž cílem je ustanovit globální blaho násilnou demokratizací všech nedemokratických světových režimů," řekl pro ParlamentníListy.cz Jedlička.

Neokonzervativní trockisté

Ten upozorňuje na to, že sám zakladatel neokonzervatizmu Irving Kristol a otec prominentního neokonzervativce William Kristol byl hrdý trockista. Neokonzervatizmus podle něho v podstatě přímo na trockismus navazuje svojí permanentní světovou, tentokrát však „demokratickou" revolucí.

Čtěte také: Klausovec Semín: Pád Dvojčat se v USA někomu náramně hodil


Joch také před časem řekl, že mezi základní institucionální pilíře západní civilizace patří Pentagon jako symbol vojenské moci, Wall Street jako symbol ekonomické moci a Vatikán. I s tím má Jedlička problém

„Je příznačné, že pouze den před útokem na Pentagon Donald Rumsfeld ohlásil skandální skutečnost, že Pentagon není schopen dohledat útratu v hodnotě 2,3 biliónu dolarů. To je asi 50 ročních státních rozpočtů ČR. Oproti tomu bailout Wall Streetu vyjde americké daňové poplatníky na téměř 13 biliónů dolarů, což je celý hrubý domácí produkt USA v tomto roce. Američané budou tedy v budoucnosti muset celý jeden rok pracovat zdarma, aby tento bailout zaplatili. Wall street i Pentagon jsou rozpočtoví hrobaři USA, potažmo ekonomičtí hrobaři celého západního světa," zlobí se Jedlička.


Neokonzervativní ODS

Jedlička míní, že neokonzervatismus nakazil ODS i Petra Nečase, a to nejenom v zahraniční politice.

Psali jsme: Šéf KSČM Filip nevěří verzi USA o 11. září. Jen záminka pro války


„Vždyť si zvolil neokonzervativce Jocha za svého poradce. Politici obecně mají tendenci lhát a kličkovat, ale neokonzervativci to povýšili na ctnost. To vychází především ze zásadního vlivu filozofie Leo Strausse na neokonzervativní vůdce. Strauss mluvil o nutnosti omezování svobod jako reakci na dle Strausse zhoubný liberalismus a nutnosti vytváření mýtu o imaginárním nepříteli v zájmu stmelení a posilnění národa," vysvětluje ParlamentnimListům.cz pravicový libertarián.

Usáma bin Ládin

Jedlička zpochybňuje oficiální verzi 11. září. „Když John Farmer, hlavní poradce oficiální vyšetřovací komise ve své poslední knize doslova napsal: ´Na nějaké vládní úrovni a určitém čase...vznikla dohoda neříkat pravdu o tom, co se skutečně stalo." Nemělo by se to brát na lehkou váhu. Celý způsob prošetřování událostí z jedenáctého září zavání komplotem. To, že Usáma bin Ládin nikdy nebyl oficiálně obviněn, ale zato byl bez soudu „údajně" zabit a jeho tělo spláchnuto do moře, je vrcholem opovrhování jakýmkoliv právem," míní Jedlička.

Psali jsme: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce    


„Je skutečně úsměvné, když jako důkaz chycení Usáma bin Ládina americká administrativa zveřejní svoji vlastní fotku toho, jak na dopadení společně s prezidentem koukají a následně vše doloží záznamem bin Ládina koukajícího na video. Dnes už je jasné, že nahrávky pořízené s bin Ládinem po 11. září 2001, na kterých se přiznává k útokům, jsou laciný podvrh. Stejně laciný je i způsob, jakým byla osoba bin Ládina odstraněna," dodává skeptik Jedlička.

Bush a Obama vedou USA k nesvobodě

Podle Jedličky je v podstatě nulový rozdíl mezi Bushovou a Obamovou administrativou v pojetí zahraniční politiky a občanských svobod. „Oba zastupují zájmy establishmentu v plné šíři. Jak podporou vojensko-průmyslového komplexu, tak zelenou globálně oteplovací lobby. V této souvislosti doporučuji na internetu dostupný film Podraz jménem Obama, který detailně vysvětluje, že za Obamou stojí ti samí lidé jako za Bushem," tvrdí Jedlička.

Čtěte také: Paměti satanáše Bushe? Česká komunistka se rozesmála


Nečasův poradce Roman Joch ale říká, že Spojené státy jsou deset let po 11. září stále svobodnou zemí. „To by měl vyprávět těm nevinným mučeným nezletilým dětem na Guantánamu. Přečtení záznamů o tom, za co jsou uvězněné a způsobu mučení na Wikileaks, stojí za to. Nebo by to také mohl vyprávět čtyřletému chlapci, co nemůže v USA lítat, protože se dostal omylem na no fly list. Na tomto seznamu a na seznamu lidí podezřelých z terorismu je dnes již přes milión lidi, včetně spousty režimu nepohodlných novinářů. Osobně jsem potkal již tři Američany, co opustili USA, protože se z nich stává vzorný policejní stát," vyvrací Jochova tvrzení pro ParlamentníListy.cz Jedlička.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …