Právník ministerstva: Růžička má asi problémy s Diag Human. Je pod tlakem policie?

21.11.2011 14:09

V neděli jako blesk z čistého nebe médii probleskla zpráva, že policie pátrá po děkanovi plzeňské právnické fakulty Květoslavu Růžičkovi. Po 24 hodinách ale pátrání po něm skončilo. Naštěstí dobře – Růžička byl nalezen v lese živ a zdráv. Našli jej u severočeského Varnsdorfu kolemjdoucí a upozornil policii. Okamžitě se ale vyrojily spekulace, že Růžička má problém s plzeňskými právy. Jenže profesor práv má i problém s kauzou Diag Human, neboť býval předsedou arbitrů. A tady je možná hlavní důvod jeho psychického rozkolísání a také toho, že Růžička na téměř tři dny zmizel. Vysvětlení možná podají lékaři, v jejichž péči nyní děkan je.

Právník ministerstva: Růžička má asi problémy s Diag Human. Je pod tlakem policie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Děkan plzeňské fakulty Květoslav Růžička je podepsán pod rozhodčím nálezem z roku 2008 a podle tvrzení firmy Diag Human je tento dokument pravomocný. Údajně to měl stvrdit Růžička svým podpisem pod jiným dokumentem, jímž se nyní firma ohání u soudů v zahraničí, kde žádá o exekuci majetku českého státu. Ministerstvo zdravotnictví a také Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ale tvrdí, že jde v případě tohoto dokumentu o falzum. ÚZSVM proto podalo na Růžičku trestní oznámení a věc nyní šetří policie. Může být proto děkan pod tlakem?

„Pro nás je to špatné, že Růžička zmizel, neboť stále má co vysvětlovat. Určitě si myslím, že za tím je kauza Diag Human. Ta fakulta není tak zásadní, ale v kauze Diag je podepsaný pod desetimiliardovým verdiktem. Sice to je ode mne čistá spekulace, co teď řeknu, ale vnímám tu souvislost s pátečním výrokem rakouského odvolacího soudu, který rozhodl ve prospěch České republiky," řekl dnes ráno, tedy ještě než Růžičku našli, ParlamentnímListům.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.  

Kauza Diag Human od začátku:

Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, který o kauze stále píše, pak také zmínil, že je přesvědčený, že to nemá nic společného s fakultou, ale s Diagem. „Nevěřím, že to má souvislost s jeho akademickou funkcí. Obávám se, že jde o kauzu Diag Human. Kéž by bylo nalezeno nějaké jiné, zázračné vysvětlení v kauze. A je několik variant, proč zmizel. Buď byl odklizen v zájmu Diag Human, nebo jejich právníků, neboť se bojí, že by hovořil pro média," řekl ParlamentnímListům.cz dnes ráno Cikrt.

„Je to možná také hra Diag Human a profesorovi bylo doporučeno, aby se ´ztratil´ a firma bude hrát divadlo o zlém státu, před jehož pronásledováním se musel rozhodce schovat," zmínil také Cikrt.

Sám Růžička ale tvrdí, že záležitost okolo Diag Human pro něj skončila 13. srpna 2008, když tříčlenný rozhodčí senát vydal rozhodčí nález. To řekl před pár měsíci novinářům, kteří se jej ptali na podrobnosti kolem podpisu nálezu a také na dokument, jenž má prý v zahraničí vymoci pro Diag Human peníze.

Možná jste nečetli:

Mohl mu "zavařit" falešný dokument?

O co jde? Diag Human totiž letos v březnu u vídeňského soudu a možná i u dalších zahraničních soudů použil dokument, který shrnuje vývoj několikaletého sporu se státem. Potíž je ale v tom, že se jedná o stanovisko Růžičky jako nezávislého rozhodce a při tom je v tomto dokumentu za zády České republiky vysloven právní názor, který zpochybňuje pokračování rozhodčího řízení a tvrdí, že je nález vykonatelný, neboť je pravomocný.

„Stanovisko žalující strany mám tedy za věcně správné a žádost o přezkoumání Konečného rozhodčího nálezu strany žalované za neúčinnou i v tom smyslu, že neodkládá právní moc nálezu," napsal tam kromě jiného Růžička.

Děkan se ovšem od tohoto dokumentu již distancoval. Deníku Právo 4. června 2011 řekl:  „Nemám s tím nic společného, nic jsem na vídeňský soud neposílal. Nepamatuji si, že bych dával někdy nějaké stanovisko, či rozhodnutí. Záležitost okolo Diag Human pro mne skončila 13. srpna 2008, když jsme vydali rozhodčí nález."

Policie jej již vyslechla

Jenže tím celá věc neskončila. Podivný rozpor rozlítil ministerstvo zdravotnictví, které ani dosud neví, zda Růžička mate, lže, anebo se prostě bojí a byl k podepsání takového dokumentu dotlačen. Za resort pak podal letos v červenci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových trestní oznámení na neznámého pachatele. Úřad, který stát zastupuje v rozhodčím řízení, chce, aby policie celou věc rozmotala.

Kriminalisté měli již Růžičku vyslechnout. Zda jej ale z něčeho obvinili, to prozatím neuvedli. Není tak proto známé, jestli s dokumentem má něco vůbec společného.

„Pan profesor s námi nekomunikuje. My jsme se ho už oficiálně tázali na to, zda skutečně napsal do jednoho z dokumentů, že je spor pravomocně ukončen, tedy že je rozhodčí nález vykonatelný, ale on nám to dosud nevysvětlil. To ale pak vypadá tak, že pomáhá jedné straně," řekl kdysi ParlamentnímListům.cz v této spojitosti právník Kotris.

Děkana našli kolemjdoucí

Růžička zmizel v pátek 18. listopadu, kdy odešel ze svého pražského bytu a nikomu se pak neozval. Od soboty po něm pátrala policie. Pětašedesátiletého děkana objevili v lese u severočeského Varnsdorfu kolemjdoucí.

"U Dolního Podluží nedaleko Varnsdorfu si hledaného muže všiml kolemjdoucí. Poznal ho podle snímku zveřejněného v televizním vysílání a upozornil policii," řekl v pondělí dopoledne pro iDnes.cz děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Mluvčí ale neřekl, v jakém psychickém a fyzickém stavu Růžička byl.

„Byl převezen k lékařskému vyšetření. Jeho výsledky budou známé odpoledne," dodal Haňka.

Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová současné děkanovo zmizení komentovat nechtěla. Řekla pouze, že naposledy ho viděla minulou středu na slavnostním zasedání vědecké rady a co za jeho zmizením může být, prý netuší.

Růžička ale podle médií letos nezmizel poprvé. Už v červnu byl nezvěstný a to bylo v případě, kdy akreditační komise navrhla odebrat fakultě akreditaci pro doktorský program a omezit ji pro program magisterský. V té době byl navíc Růžička několik týdnů v pracovní neschopnosti a na studentských diskusních fórech se objevila dokonce informace, že se nechal hospitalizovat na psychiatrické klinice.

Je vázán mlčenlivostí, na jak dlouho mu to vydrží?

Jenže  bylo to právě také v červnu, kdy Růžičku navštívily i ParlamentníListy.cz. Růžička nám totiž řekl, že na některé dotazy okolo Diagu rád zodpoví, bude-li to možné. Na osobní schůzce, která se konala přímo na půdě právnické fakulty v Praze, pak ale profesor pouze řekl, že je vázán mlčenlivostí. Z jeho reakcí ovšem vyplynulo, že doložku právní moci na rozhodčí nález dosud nevyznačil a celá věc je tak otevřená pro přezkumné rozhodčí řízení. Jenže i přesto jako by děkan v tu chvíli chtěl naznačit, že něco není v pořádku. Co ale, to nesdělil.

Právník Diagu Jan Kalvoda deník Právo ale před časem ujistil, že policie záležitost kolem onoho sporného dokumentu šetřila dokonce už dvakrát. Znalecké posudky podle něj potvrdily, že jde o listinu pravou. Dokument je údajně založen v soudním spise ve Vídni.

„Tento důkaz představuje jinou otázku: kdo a čím dosáhl tlaku na profesora Růžičku, aby zřejmě zpochybnil pravost svého stanoviska? Budeme sledovat, zda policejní orgán bude šetřit i tuto otázku, jak je povinen," dodal k tomu Kalvoda.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…