Právo lže. Nic jsem neviděl, popírá dokument Blažek. Liška tvrdí opak

28.03.2011 15:41

Nikdy jsem nic takového neviděl, říká Rudolf Blažek o údajné analýze usvědčující ODS z účelového dělení volebních obvodů. Šéf zelených Ondřej Liška dokument viděl a Blažkovi nevěří.

Právo lže. Nic jsem neviděl, popírá dokument Blažek. Liška tvrdí opak

Podle deníku Právo si ODS nechala vypracovat analýzu, která říká, jaké rozdělení volebních obvodů v komunálních volbách vyloučí z účasti na zastupitelstvu malé strany. Vrcholní představitelé pražské občanské demokracie prý ale takový dokument v životě neviděli. Na druhou stranu: existenci dokumentu potvrdil šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Nikdy jsem nic takového neviděl

„Ten materiál jsem předkládal do zastupitelstva já, to znamená, že bych asi takovou analýzu měl mít v ruce. Fakt jsem takovou analýzu nikdy neviděl a jestli ji někdo má, ať mi tedy řekne, odkud ji získal a kdo je jejím autorem," řekl serveru ParlamentníListy.cz Rudolf Blažek z ODS, který jako někdejší náměstek primátora parcelování volebních obvodů loni připravoval.

Právo prezentuje údajný dokument jako „důvěrnou analýzu, kterou si sami občanští demokraté v hlavním městě nechali vypracovat ještě předtím, než loni změnu obvodů odhlasovali v zastupitelstvu".

„Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá nutnost vytvořit devíti-, eventuálně desetimandátové obvody, aby byl vyloučen průnik stran se ziskem asi 7-7,5 procenta do zastupitelského sboru," cituje deník zprávu ve článku, v němž se k dělení obvodů vyjadřuje i Blažek.

Psali jsme:
Bém o návratu 'do Prahy' nechce mluvit. Počkám si na soud, říká

Blažek se nad novinami nestačí divit

Jenže Blažek se po přečtení novin nestačil divit. „Z toho článku to vypadá, jako kdybych mluvil o nějaké analýze. Autor použil moje věty ve spojení s nějakou analýzou, o které se mnou vůbec nemluvil. Nevím, o čem mluví a vůbec mi to ani neukázal. Ten článek mě dostal do situace, kde jakoby komentuji nějaký text, který jsem nikdy neviděl," zlobí se bývalý blízký spolupracovník exprimátora Pavla Béma (ODS).

Ani nové vedení pražské ODS prý o ničem neví. „Nikdy jsem do dnešního dne neviděl žádnou analýzu," uvedl pro ParlamentníListy.cz současný šéf Boris Šťastný.

Něco jiného si ale myslí Liška, který stížnost na rozparcelování Prahy dohnal až před Ústavní soud. „Silně pochybuji o věrohodnosti jeho (Blažkových) slov," řekl serveru ParlamenentníListy.cz.

Sledujeme téma Zrušené pražské volby?

Liška dokument viděl a Blažkovi nevěří

„Ta analýza existuje a evidentně ji nechal zpracovat někdo z pražské ODS, protože v jejím závěru jsou doporučení, jak se má ODS zachovat, aby i přes pokles preferencí maximalizovala počet mandátů," řekl Liška. Přiznal ale, že důkazy o autenticitě dokumentu nemá.

Rozdělením obvodů se bude v úterý zabývat Ústavní soud. Strany, které ve volbách neuspěly si totiž už od rozparcelování Prahy zastupitelstvem stěžují, že se takovou dělbou porušuje ústavní právo rovnosti hlasů.

Blažek, stejně jako Bém, ale nechce ani slyšet o tom, že by motivací k dělení obvodů bylo vyšachování malých stran z účasti na zastupitelských mandátech.

„Tady se diskutovaly různé aspekty rozdělení těch obvodů. Dneska je to podáváno optikou, že malé strany byly poškozeny. Ale člověk si také musí uvědomit, že tady za různá uskupení kandidovalo 63 lidí. Ale kdyby se hlasovala o 1200 jménech a dvaceti stranách? Tak to nevím, jestli svědčí o přehlednosti a férovosti voleb," obhajuje Blažek po tři čtvrtě roce volební obvody s tím, že ODS chtěla, aby volby a kandidátky byly pro voliče přehlednější.

Tak jako tak. Skutečnost, že určení sedmi volebních celků loni poškodilo malé strany, potvrdily Ústavnímu soudu obě expertízy, jež si soud od dvou politologů vyžádal. Plénum soudu nyní posoudí, zda při tom byla porušena ústava a případně může i rozhodnout o konání nových voleb.

Psali jsme:
Praha píše Rychetskému: Stěžovatelé dělají z voleb politologický dýchánek
Zrušené pražské volby? Svoboda pryč a neplatné smlouvy
Šťastný: Jaképak fér nebo nefér. Zelení prostě dostali málo hlasů

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …