Pražská ODS i prezident podporují Chalupu na "zeleného" ministra

28.12.2010 13:18

Pražská ODS podporuje na post ministra životního prostředí poslance ODS a starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu. ParlamentnímListům.cz to sdělil šéf pražské ODS Boris Šťastný. Podle dobře informovaného zdroje podporuje nominaci Chalupy na ministra i prezident Václav Klaus, který měl o tom hovořit s premiérem Petrem Nečasem.

Pražská ODS i prezident podporují Chalupu na "zeleného" ministra

„Tomáš Chalupa je zkušený politik, úspěšný na komunální i celostátní úrovni, který je nezatížený skandály. Považuji ho za vhodného kandidáta a pražská ODS ho podporuje," řekl ParlamentnímListům.cz Boris Šťastný.

Dobré vztahy s prezidentem i premiérem

Pro Chalupovy šance hovoří, že patří ke spojencům Petra Nečase v Praze, má dobrou pověst a má i nadstandardní vztahy s prezidentem republiky. V oboru by byl jistým nováčkem, ostatně však stejně jako dosavadní ministr Pavel Drobil.

Pražská ODS také nemá ve vládě svého zástupce a jmenování Chalupy by znamenalo zlepšení vztahů mezi Nečasem a pražskou ODS. Jako o kandidátovi ODS na ministra životního prostředí se původně uvažovalo o Davidu Vodrážkovi z Prahy 13. Jeho šance však padly po posledním kongresu ODS.

Chalupa v SMS reagoval, že se ke spekulacím nechce vyjadřovat.

Grémium ještě o kandidátovi na ministra nejednalo

Po rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS bude muset premiér Petr Nečas rozhodnout, koho bude jmenovat na jeho místo. V souvislosti s potenciálními kandidáty na ministra se v médiích ještě objevily jména poslance Václava Mencla, první námětskyně Rút Bízkové a náměstka Ivo Hlaváče.

Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz však zatím tato jména oficálně nepadla a nejednalo se o nich ani na grémiu ODS.

Mencl a Blažek

Pokud jde o Václava Mencla, který je členem sněmovního Výboru pro životního prostředí, tak tomu by jeho šance u Nečase mohlo pokazit to, že má dobré vztahy s místopředsedou ODS Pavlem Blažkem. Že je Blažkovým spojencem, ParlamentnímListům.cz potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje z ODS. Blažek i Mencl jsou členy místního sdružení ODS Brno-střed, jehož předsedou je Libor Šťástka, který je Blažkovým člověkem.

Nečas Blažka v listopadu odvolal z dozorčí rady Lesů ČR a podle spekulací to bylo kvůli tomu, že Blažek podporoval v Brně vznik velké koalice s ČSSD, zatímco Petr Nečas byl zastáncem pravo-středové koalice s TOP 09 a KDU-ČSL.

Hlaváč prý o post neusiluje

Hovoří se i o Ivo Hlaváčovi, který je náměstkem ministra životního prostředí - ředitelem sekce technické ochrany životního prostředí a který byl mezi lety 2007 až 2009 prvním náměstkem ministra zemědělství. Podle informací redakce z pražské ODS, jejímž je členem, však o ministerský post nijak zvlášť nestojí.

Logickou kandidátkou by byla i první náměstkyně Růt Bízková, která dočasně ministerstvo spravuje, ale nemá právo podepisovat dokumenty vyhrazené ministrovi. Ta byla ministryní již ve vládě Jana Fischera.

Čtěte také:

Drobila možná nahradí Mencl

ODS zmítají stranické spory. Nečas versus Blažek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…