Pražská koalice ve sporu: Hádají se o nový územní plán

30.05.2012 14:21

V koalici na pražské radnici to vře. Příčinou jsou prý neshody kvůli novému územnímu plánu. Jeho přípravu mělo zastupitelstvo minulý čtvrtek zastavit. Nestalo se tak. Důvodem je podle zjištění Českého rozhlasu dopis zaslaný ministerstvem pro místní rozvoj, který postup magistrátu zpochybňuje a označuje ho za protiprávní. Kvůli úpravám územního plánu ale prý dosud Praha přišla o 2,7 miliardy korun.

Pražská koalice ve sporu: Hádají se o nový územní plán
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prahou se prohnala protestní jízda taxikářů. Nelíbí se jim, že není magistrátem stanovena minimální cena za kilometr

Iniciátor změny na radnici je podle rozhlasu náměstek primátora Tomáš Hudeček z TOP 09. Ten uvedl, že za dopisem mohou stát tlaky některých pražských kmotrů. Právě proto členové za ODS na poslední chvíli couvli a přípravu zastavení územního plánu zhatili.

„Uvidíme, jestli nadále bude schopnost se v tomto s naším koaličním partnerem zkonsolidovat ještě k nějakému útoku proti kmotrům. V případě, že by došlo k nějakému opět významnému rozpornému jednání, tak by to vyvolalo vážné koaliční problémy,“ řekl Hudeček pro rozhlas.

Nový územní plán má podle něj pokračovat ve stejném systému územního plánování jako dosud. To ale prý již Prahu připravilo o miliony korun. Proto chce Hudeček připravit jiný plán, který má být jednodušší a stanoví pouze maximální zátěž území. Podle Hudečka tak bude omezen prostor ke korupci.

„Kvůli úpravám územního plánu přišla Praha v letech 2005 až 2010 o zhruba o 2,7 miliardy korun,“ vysvětlil dnes Hudeček médiím. Úpravy, mezi něž patří například navýšení počtu povolených podlaží u staveb, zvýšily podle něj pak zisky developerům.

„V jiných zemích je běžné, že developeři za to samosprávě zaplatí tři procenta ze zisku získaného touto úpravou. V Praze se ale tyto peníze rozplynuly v šedé ekonomice,“ zmínil dále Hudeček.

Zráty při změnách využití území z orné půdy na stavební parcely

„I v Praze se platí zhruba tři procenta zisku, peníze však rozhodně neputují do rozpočtu hlavního města. Můžeme se ptát a dohadovat, kde tedy zůstávají," otázal se řečnicky Hudeček a zmínil, že někteří developeři anonymně již přiznali, že za úpravy zaplatili. "Tyto platby chceme legalizovat. Peníze se budou investovat zpět do veřejného prostoru," poznamenal Hudeček.

Odhady vyčíslení ztrát ale prý vyplývají z menších úprav územního plánu, které tak proto nevyžadovaly změnu územního plánu. Další ztráty zřejmě mělo město ze změn, jejichž projednání trvá i několik let a které umožňují například změnu využití území z orné půdy na stavební parcely.

Zastavit přípravu nového územního plánu mělo už dvakrát schválit zastupitelstvo. Návrh byl ale minulý týden stažen z programu jednání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…