Pražské stavební předpisy jdou proti zájmu Pražanů, upozornili odborníci z ČKAIT

24.02.2015 13:29

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě připravila setkání novinářů a odborníků nad problémem tzv. pražských stavebních předpisů (nařízení č. 11/ 2014 Sb. hl. města Prahy a zejména jeho technická novela nařízena usnesením Rady HMP), v sídle ČKAIT, aby pomohla vyřešit problém zejména technických požadavků na stavby v Praze, které se dostaly do slepé uličky nekorektním přístupem autorů v politickém kontextu.

Pražské stavební předpisy jdou proti zájmu Pražanů, upozornili odborníci z ČKAIT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Dle slov ČKAIT je nařízení zmatečné ve vztahu k stavebnímu zákonu a jeho prováděcím předpisům. Nerespektuje pojmy definované stavebním zákonem, který provádí, a pojmy prováděcích předpisů stavebního zákona, které jsou vzájemně konzistentní. S některými pojmy a definicemi stavebního zákona přitom pracují další právní předpisy, daňové, finanční aj.

Její skladba vůbec nenavazuje na předpisy celostátní, řada důležitých aspektů posuzování chybí (požární bezpečnost, statistické aspekty apod.), chybí upřesnění priorit mezi aspekty stavebně památkovými a stavebně technickými a ekologickými, na řadě míst usnadňuje povinnosti stavebníků. Velmi povrchně řeší návrh problematiky schvalování reklamních zařízení, respektive jejich umísťování. Předpisy dále omezují požadavky na parkování v domech a na pozemcích staveb, a to i na periferii, požadavky na parkování prý vycházejí z účelově vymyšlené a nekorektně specifikované hrubé podlažní plochy, která není v korelaci s nezbytnými parkovacími prostory.

Autoři předpisů zdůvodňují dokonalé zpracování pražských stavebních předpisů a pořádají se svými příznivci, převážně ze stran architektů a osob jim blízkých, nátlakové akce pro zachování „dokonalých“ předpisů. Jakékoliv výhrady jsou odmítány se zdůvodněním, že jsou důsledkem omezení velkoplošné reklamy. Jakékoliv připomínky ze strany odborné veřejnosti zatím nebyly autory a ani dřívějšími politiky akceptovány. Je však zřejmé, že stavební předpisy upřednostňují zájmy některých skupin oproti zájmům občanů Prahy.

ČKAIT v případě, že nebudou pražské stavební předpisy kompatibilní s předpisy celostátními, navrhuje jako řešení zrušit ve stavebním zákoně možnost, aby město Praha vydávalo vlastní stavební předpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lívia Ševčíková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…