Pražský magistrát posílá peníze neznámému majiteli. Za pronájem budovy

18.01.2012 13:03

Magistrát Prahy má velký problém. Již dlouho chce totiž změnit smlouvu kvůli nevýhodnému pronájmu svého sídla ve Škodově paláci v centru města, ale to se mu jaksi nedaří. Problém je totiž v tom, že nikdo neví, kdo firmu Copa Retail, která s městem o pronájmu podepsala smlouvu, vlastní. Copu Retail přitom vlastní tři další 'eseróčka', ta ale jsou pod vlastnictvím ještě jiné neprůhledné společnosti a to Guyany Holding. Ta je registrovaná v Lucembursku, ovšem kdo za ní stojí, se neví.

Pražský magistrát posílá peníze neznámému majiteli. Za pronájem budovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti koalici ODS a ČSSD na magistrátu

Magistrát hlavního města si nedokáže poradit s nevýhodným pronájmem svého sídla ve Škodově paláci. Magistrát firmě Copa Retail přitom již poslal dopis s tím, že chce změnit pronájemní smlouvu, jelikož platí za pronájem vysokou sumu a tu chce zmenšit, ale firma se neozývá - na vyzývající dopis totiž ani po půl roce nikdo neodpověděl.

„Jedním z požadavků bylo osobní jednání, protože nevíme, jakým způsobem ta kancelář funguje. Dopisy jsou doručené, doručenky se nám vrací, ale žádná reakce z té strany, ani telefonická, ani písemná, prostě není,“ řekla k tomu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. 

Podle zjištění rozhlasu firmu Copa Retail nyní vlastní tři 'eseróčka', za které jedná Barbora Brühlová.

Guyana Holding je registrovaná v Lucembursku

„Vlastníkem těchto tří firem je neprůhledná společnost Guyana Holding registrovaná v Lucembursku. Kdo za ní stojí Brühlová ale říkat nechce. Tato lucemburská firma je přitom v Česku aktivní i jinak - před měsícem si tu založila další eseróčko, které se má opět zabývat pronájmem budov,“ upozornil Radiožurnál.

Když s firmou v roce 2006 totiž město uzavíralo nájemní smlouvu na dvacet let, firma patřila podnikateli Sebastastianu Pawlowskému. Ten Škodův palác koupil jen několik měsíců předtím od společnosti ČEZ. I s rekonstrukcí ho budova přišla na necelou miliardu a půl. Jenže krátce po uzavření nájemní smlouvy s městem se změnili majitelé společnosti.

Město ale od doby uzavření smlouvy na pronájem zaplatilo za nájem více než miliardu korun, navíc za dalších 15 let zaplatí ještě 3,75 miliardy korun. Město má sice úředníky na jednom místě, proti původnímu stavu ale po sestěhování tratí dle rozhlasu více než 300 milionů.

Právě proto primátor Bohuslav Svoboda před půl rokem pro Radiožurnálu zmínil, že se pokusí nevýhodnou smlouvu s firmou Copa Retail změnit. 

„Já jsem zadal právnímu odboru a řediteli magistrátu, aby se těmi smlouvami před šesti lety zabývali, zda je možná nějaká úprava těch smluv tak, aby to odpovídalo současným cenám na trhu,“ řekl tehdy Svoboda. 

Nový dopis na obzoru

Tereza Krásenská z magistrátu nakonec dodala, že magistrát je odhlodán poslat nový dopis s výzvou, kde budou i důležité argumenty, proč chce magistrát o snížení nájmu jednat společně s druhou stranou. 

„Barbora Brühlová ovšem Radiožurnálu slíbila, že firma s městem o výši nájmu jednat bude. I tak ale zůstává otázkou, kam veřejné peníze z nájmu jdou,“ dodal k tomu Radiožurnál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…