Pražští zelení chtějí urychlit otevření tunelu Blanka. Ten by měl být otevřen "už" 20. září

30.07.2015 14:21

Pražská Strana zelených, která je součástí magistrátní koalice, žádá rychlejší zavádění dopravních opatření po spuštění tunelového komplexu Blanka. „Je nutné ulevit centru města, upřednostnit MHD, doplnit přechody a světelnou signalizací zpomalit auta,“ řekli dnes novinářům pražští zastupitelé a místostarostové městských částí Petra Kolínská a Ondřej Mirovský.

Pražští zelení chtějí urychlit otevření tunelu Blanka. Ten by měl být otevřen "už" 20. září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidová tvořivost na téma tunelu Blanka

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tvrdí, že Praha je na spuštění provozu připravena. "Čas neztrácíme, jednotlivá opatření chceme zavádět racionálně," řekl pro ČTK.

Tunel Blanka by se měl po řadě odkladů otevřít v září. Náměstek Dolínek dále uvedl, že aktuální termín otevření je 20. září. Kvůli údajně chybějící přípravě na otevření velké dopravní stavby čelí vedení města dlouhodobě kritice neziskových organizací i opozice.

Zelení jsou sice součástí koalice, podle Kolínské se jim ale za několik měsíců v radě města návrhy týkající se povrchové dopravy nepodařilo prosadit. "Dílčí opatření jsou sice připravena, měla by se ale zavádět rychleji, než je naplánováno. Není možné spustit Blanku, a pak jen čekat, co se stane," řekla zastupitelka Kolínská, která je zároveň místostarostkou Prahy 6.

Bez napojení na Strahovský tunel vyšla Blanka na 37 miliard

Strana zelených dnes představila seznam opatření a harmonogram, podle kterého by podle nich měla Praha v jednotlivých městských částech postupovat. V první fázi by měla mimo jiné zmizet tranzitní doprava přes Malou Stranu a Smetanovo nábřeží. Zelení žádají snížení počtu jízdních pruhů na magistrále a doplnění přechodů pro chodce přes Sokolskou a Legerovu ulici. Součástí návrhu je zavedení expresní autobusové linky vedoucí tunelem Blanka.

Dolínek s návrhy souhlasí. "Počítáme s úpravami na Veletržní ulici, chceme upřednostňovat chodce, s Prahou 1 jsme výhledově domluveni na uzavření centra města pro tranzitní dopravu," vyjmenoval Dolínek.

Problematický tunel Blanka vyjde bez napojení na Strahovský tunel na 37 miliard. Je součástí městského okruhu.

Podle pražského radního pro dopravu Dolínka se má tunel Blanka otevřít v neděli 20. září. "Pakliže všechno dobře dopadne, všichni dodavatelé všechno dokážou, je stanoven den otevření tunelového komplexu na 20. září," uvedl v Českém rozhlasu-Radiožurnálu. Firma Inženýring dopravních staveb (IDS), která na stavbu Blanky dohlíží, ale termín nepotvrdila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…