Předpověděl pád komunismu i krizi eura. Teď očekává politický chaos

01.10.2011 6:20

JINÝMA OČIMA Petr Robejšek je nezávislý analytik, poradce a kouč žijící v Hamburku. Specializuje se na analýzy a prognózy hospodářského a politického vývoje, poradenství pro podnikatele a politiky. Upozorňuje na to, že je potíž mnohých manažerů i politiků v tom umět rychle a správně zpracovat informace, zvážit rizika a šance odvozené od jednání ostatních a zvolit nejvhodnější postup pro dosažení cílů. Přesto se domnívá, že v následujícím období čeká zřejmě Evropu hoospodářský i politický chaos.

Předpověděl pád komunismu i krizi eura. Teď očekává politický chaos
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

Petr Robejšek o sobě říká, že je přesvědčen o tom, že lze rozpoznat podstatu komplikovaných hospodářských a politických procesů a vyvodit správné důsledky pro uskutečňování záměrů. Na základě toho podle Robejška v nejbližších letech Evropu nečeká úplně nejšťastnější období. Přesto varuje před konkrétními či katastrofickými závěry.

"Víte, cenu má předpověď konkrétní události a nikoliv obecná předpověď. A ta zní asi v duchu toho, že Evropu skutečně čekají léta ekonomického sestupu a politického chaosu. To si sice opravdu myslím. Ale určitě nejsem sám - na to dnes přijde kdekdo," říká Robejšek pro ParlamentníListy.cz.

Nevšedních myšlenek na (nejen) ekonomický vývoj má však Petr Robejšek podstatně více. A rozhodně stojí za zmínku. Například říká, že v naší době máme k dispozici veškeré vědění, a možná právě proto nám prý mnohdy chybí prakticky použitelné poznatky.

Čtěte také:


"Roste počet nadbytečných informací, a ty v procesu poznání působí jako šum. Domníváme se totiž, že v tom množství jsme schopni najít ty „správné". To je ale iluze, protože nikdy nebudeme vědět všechno, co bychom vědět mohli. Nutně tedy hledáme příliš dlouho, místo, abychom v určitém okamžiku přestali nasávat informace a začali přemýšlet, tj. aplikovat to, co jsme se dozvěděli, na náš problém. Tím spíše, že každý problém je jedinečný originál," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Robejšek to, jak si své myšlenky ověřuje v praxi fungování firem i států.

Dobré by bylo potlačit zmatečné myšlení, módu i krásné vize

Podle Robejška je navíc v současné době obtížné se vzepřít zmatečnému „myšlení" jako jsou módy, iluze a krásné vize, avšak jde o naprosto nezřeknutelnou podmínku poznání.

"Je třeba mít velmi silnou vůli toto zmatečné „myšlení" potlačit, protože subjektivity se nezbavíme nikdy. No a pokud jde o etiku - každý si musí (předem) rozhodnout, jak moc je mu cíl důležitý a jaké etické „náklady" je ochoten akceptovat. K tomu patří i zjištění, že se většinou hrají „nulové hry". To znamená, že zisk jednoho je zkrátka ztráta jiného či jiných," pokračuje v přiblížení svých názorů Robejšek. Popisuje tak důvody současného stavu toho, co je důležité brát v úvahu při podnikání i ekonomickém plánování na různých úrovních.

Čtěte také:


"Jsem přesvědčen o tom, že v naprosté většině procesů a událostí však existují veličiny, které mají větší význam než ostatní. Na první pohled to není vidět, protože nám svět vsugerovává, jak hrozně důležitý je každý aspekt. Podstatou úspěšné akce je však schopnost najít alespoň některé klíčové veličiny a dokázat je ovlivnit, nebo alespoň rozeznat jejich sílu, vývojovou tendenci a použít to pro svůj cíl. Všechny důsledky našich akcí opravdu nelze odhadnout. Je sice třeba myslet strategicky, ale být si vědomi toho, že žádná strategie není dokonalá. K iluzím lidského snažení patří i domněnka kontrolovatelnosti a sociálního inženýrství," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Petr Robejšek - světově uznávaný ekonom a poradce.

Každé rozhodnutí přináší i neplánované vedlejší důsledky

Podle něj je samozřejmé, že má pak každé rozhodnutí i neplánované vedlejší důsledky. Důležité proto je, aby lidé, ale i politici a manažeři zvolili takové kroky, jejichž vedlejší důsledky neznehodnotí původní cíl. "Když tak budeme postupovat, tak máme větší šanci, ale nikoliv jistotu, dosáhnout úspěchu," upozorňuje.

Jako poradce se Petr Robejšek setkává s ekonomy, manažery, ale i politiky na různých úrovních. A připouští, že málokdo z těch, kteří jsou odkázání na to působit svou řečí, se umí skutečně srozumitelně a přesvědčivě vyjadřovat. "Je to až zarážející, že vedoucí osobnosti v ekonomice a v politice chtějí ostatním něco sdělit a nedají si tu práci respektovat zkušenosti a myšlení těch, na které se obrací. Místo toho slyšíme většinou šroubovanou nesrozumitelnost nebo technokratický žargon," hodnotí některé klienty, kteří jsou nakonec pod tíhou okolností nuceni se na něj a jeho služby z těchto důvodů obrátit a zapracovat na změně k lepšímu.

Předpověděl pád systému, avšak na konkrétní soubor signálů budoucího vývoje nevěří

Ačkoli se Robejšek hájí, že neumí předpovídat, je hrdý na to, že odhadl před řadou let zánik komunismu. "Byl a zůstane to můj největší profesní a osobní triumf. Myšlenka, že padá systém, který mi zakazoval myslet, je pro mě opravdu zdaleka nejcennější," připouští. 

To, že je mu přisuzována také předpověď krize evropské měnové unie, jež měl vyslovit údajně před devíti lety, částečně odmítá. 

Čtěte také:


"Pokud jde o euro, tak nevím, čím jsem se tehdy řídil. Nevěřím totiž, že existuje standardní soubor signálů, které umožní předpovídat budoucí vývoj. Jen se podívejte, jak marně se ekonomové snaží předpovědět roční hospodářský růst. Tak to prostě nefunguje. Dá se tak spíš jen říci, že správné předpovědi umožňuje spíše množina vědění a analytických schopností a inspirace," říká.

Jako člověk žijící v Německu se tak mohl více než zasvěceně vyjádřit také k možnému nebezpečí, před kterým varuje nyní i česká vláda. A to spočívá v případném poklesu exportu do Německa, na kterém je Česko v tomto ohledu významně závislé.

Čtěte také:


"Prakticky všechny výrobky českého průmyslu jsou nějak zapojeny do produkčních a obchodních řetězců německé ekonomiky. Tajemstvím německého ekonomického zázraku - jinak se totiž Evropě vede mizerně - je kombinace dvou faktorů: Export do Číny a repatriace německého investivního kapitálu z eurozony. To jsou silné, ale dočasné opory; jenom se podívejte na čínské problémy s inflací a podobně. Finanční krize prostě pokračuje. To znamená, že v tu chvíli, kdy dojde k ochlazení německé ekonomiky, tak to postihne i celou českou exportní paletu. Rozdíl je jenom v pořadí. Mimochodem. Jak moc si asi mnozí analytici v posledních dvou letech přáli najít důkazy o tom, že je finanční krize z roku 2008 překonaná. A kde jsou jejich „přání otcem myšlenky" dnes? Přesně toto zmatečné „myšlení" jsem měl na počátku na mysli," zakončil své povídání pro ParlamentníListy.cz ekonom a analytik Robejšek.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…