Předpovídali nám hlubokou krizi, k tomu nedošlo. Putin měl velký projev o stavu Ruska

19.06.2015 15:25

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na tiskové konferenci v Petrohradě ke stavu ekonomické situace Ruské federace připustil, že země pocítila pokles cen ropy, ale zároveň naznačil, že se Rusko nevzdá a je zapotřebí s ním počítat i do budoucna.

Předpovídali nám hlubokou krizi, k tomu nedošlo. Putin měl velký projev o stavu Ruska
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ruský prezident v úvodu připustil, že se ruské ekonomiky a bankovního sektoru dotklo pocítění poklesu cen ropy. Zároveň ale řekl, že se země přizpůsobila novým podmínkám. „Mnohé se změnilo. Po sankcích nám předpovídali hlubokou krizi, ale k tomu nedošlo,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že hrubý domácí produkt poklesl „jen“ o 1,1 procenta.

Putin se následně věnoval hlavně vizím své země do budoucna. Rusko chce podle něj být svobodně předvídatelným prostředím pro investory, a to jak domácí, tak i zahraniční. „Rozhodli jsme se zavést daňové prázdniny pro samostatné podnikatele a také snížit daňové zatížení pro malé a střední firmy,“ poukázal ruský prezident na nový směr s tím, že by se podle něj měl zprůhlednit celý podnikatelský systém. „Potřebujeme i zpětné vazby s podnikatelským prostředím,“ naznačil.

Podle Putina je důležitý i národní rating, ve kterém vidí možnost zvýšení kvality podnikání v Ruské federaci. On sám vidí cestu ke zlepšení ekonomické situace ve výměně zkušeností s novými idejemi. Stát by prý rád v každé oblasti spustil jakési projektové kanceláře, které by posloužily k rozvoji a pomohly by ve vytváření nových pracovních míst, a to jak v oblasti vnitřního, tak i zahraničního trhu.

Ruský prezident je zároveň přesvědčen, že na zlepšení situace se může podílet i to, že střední firmy získají státní zakázky nebo i zakázky u některých větších firem. „Kdo chce mít vedoucí pozice, musí vsadit na správné lídry,“ prohlásil rovněž Putin na tiskové konferenci v Petrohradě a dodal, že Rusko toho hodně udělalo i pro rozvoj vzdělání. „Chceme obnovit podniky jak ze surovinového, tak z nesurovinového prostředí,“ podotkl.

Co se týká celkového rozvoje, je podle Vladimira Putina důležité jít s dobou, a tudíž vypracovat technologickou základnu pro ruské podniky. „Je důležité pracovat s nejmodernějšími směry,“ má jasno prezident, podle kterého musí země vytvořit optimální formát pro nové technologie. K tomu by podle něj mohlo přispět vzdělání a příprava odborníků. „Naši studenti vítězí v olympiádách ve vědeckých disciplínách. Například studenti z univerzity v Petrohradě nemají ve svých oborech ve světě konkurenci. K tomu jim blahopřeji,“ zlepšil si ruský prezident dojem v očích studentů v místě konání konference.

Podle něj je zapotřebí zvýšit kvalitu i u středního odborného vzdělávání. „Vzniká tzv. duální vzdělávání, které mísí praxi s teorií,“ pochvaloval si Putin, podle kterého je prostě důležité podporovat talentované děti v rozvíjení jejich talentu a následné práce v Rusku. „Například v Soči vzniklo centrum pro talentované žáky z celého Ruska v oblasti sportu a umění,“ podotkl prezident.

Ten v závěru naznačil, kam se asi nyní bude obracet ruská ekonomika. „Čína, Korea a země Aseánu představují čtvrtinu světové ekonomiky,“ řekl Putin, podle kterého jsou to trhy, které potáhnou ekonomiku i v budoucnu. „S euroasijskými partnery se snažíme zlepšit spolupráci a snížit dosavadní bariéry,“ řekl, a pochvaloval si zlepšení spolupráce s Čínou, protože prý vznikají zóny pro nové investiční projekty. Velký potenciál však vidí i u zemí Latinské Ameriky, což však neznamená, že Rusko sníží kontakty s tradičními západními partnery. „Doufáme, že se budou stále zlepšovat,“ snažil se Putin neuzavřít si vrátka ve vztazích se západními zeměmi. „Budeme se rozvíjet, otevírat nové trhy a podporovat velké projekty. Jsme přesvědčeni o úspěchu,“ řekl na závěr ruský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…