Předražená přítelkyně Hadamczika: Kalousek už na podobné plete bič

01.03.2012 12:23

Deník Blesk se vrací k případu milenky hokejového kouče Aloise Hadamczika. Na sportovní stránce bulvární deník připomíná, jak královsky se Hadamczik o svou dvaadvacetiletou přítelkyni Lucii Placzkovou stará - zařídil ji totiž kšeft na Pozemkovém fondu. Placzková ale pro Blesk vysvětlila, že práci získala sama. „Oslovila jsem je s tím, že bych chtěla získat praxi, zkušenosti," řekla deníku v rozhovoru. Ministr financí Kalousek chce v rámci úspor v rozpočtu některé státní orgány sloučit a vybrané státní fondy začlenit pod některá ministerstva. Pozemkového fondu se úpravy zatím týkat nemají.

Předražená přítelkyně Hadamczika: Kalousek už na podobné plete bič
Foto: hns
Popisek: Alois Hadamczik, trenér národního hokejového výběru

Minulý rok v červnu prosáklo, že Hadamczik své mladičké milence Lucii Placzkové koupil audi a byt v Hlučíně. Nyní vyšlo najevo, že ji před necelým rokem údajně vyšlapal cestičku a dohodil pohodovou práci ve státním podniku. „Za 500 korun na hodinu,“ píše pak Blesk k její práci, přesněji k poradenství pro Pozemkový fond. „Celkem může Placzková za poradenské služby získat až 270 tisíc korun ročně,“ napsal k tomu ve středu Týden.cz a Hospodářské noviny.

Protože však trenér Alois Hadamczik se navíc údajně dobře zná s ředitelem fondu Radimem Zikou - hrají spolu v jednom týmu hokej - tak deníky spekulovaly, že kšeft jí zařídil právě on.

Placzková přitom podle dnešního Blesku absolvovala střední školu v Ostravě – Porubě, obor výchovná činnost se zaměřením na administrativu a nemá s agendou fondu žádné zkušenosti. Při studiích dělala jen hostesku.

„Jedinou dohledatelnou pracovní zkušeností je její internetový obchod zaměřený na hokejové vybavení. Řídí ho pod hlavičkou své firmy Play Sport, založené loni v létě,“ uvedl pak k tomu ve středu Týden.cz.

Není ale jasné, jakou práci státní fond vlastně po mladé ženě požaduje. Sama Placzková pak prý tuto věc nechce sdělit. „Nezlobte se, já k tomu nemám co říkat," řekla v úterý médiím.  Ani ředitel fondu Zika nebyl v ten den sdílnější a na otázky kolem smlouvy také odmítl odpovídat.

Placzková: On se o tom dozvěděl ode mne

Jenže v nejčerstvějším rozhovoru pro Blesk Lucie Placzková tvrdí, že sám Hadamczik se o její práci na Pozemkovém fondu dozvěděl, až když ji získala. A pro fond navíc již prý nepracuje. Tuto práci ale údajně získala sama. „Oslovila jsem je s tím, že bych chtěla získat praxi, zkušenosti. Ani jsem nepočítala, že by se mi někdo ozval. Ale stalo se,“ řekla.

„Jaký mají vztah, jestli kamarádský nebo pracovně-právní, nevím. Já oslovila Pozemkový fond a přišla zpětná vazba. Víc nevím,“ sdělila pak na otázku, zda ji k práci pomohl Hadamczik, který se kamarádí se šéfem PF Zikou.

„Vzali mě do skupiny lidí, kteří pomáhají s administrativními věcmi. Měla jsem na starosti pořizování různých dokumentů, smluv,“ řekla dále s tím, že pracovala z domova. „Ano, z domova. Komunikovali jsme přes e-mail. A jednou dvakrát do měsíce jsme se potkali a předali si dokumenty.“

Má už novou práci v internetovém obchodě

Jenže v lednu prý s luxusní brigádou skoncovala. „Mám novou práci, která s touhle nebyla slučitelná,“ dodala a přiznala, že jde o internetový obchod s hokejovou výstrojí.

Hadamczik, který je nyní na inspekční cestě v zámoří, spojitost s prací své milenky také popírá. „Podrobnosti smluvního vztahu Pozemkového fondu neznám, stejně jako okolnosti, za kterých vznikl. Nepřísluší mi to komentovat. Je to věc třetích stran, ke které se nemůžu vyjadřovat,“ vzkázal trenér Blesku přes mluvčího hokejového svazu Zdeňka Zikmunda.

Poslanci: My to chceme probrat na výboru

Včera ovšem ParlamentnímListům.cz naznačili dva místopředsedové zemědělského výboru sněmovny, že Hadamczikovu přítelkyni rozhodně proberou na zemědělském výboru.

„Nechtěl bych k tomu dávat nějaké vyjádření, které by nemělo hlavu a ani patu. Necháme si to nejdřív vysvětlit na zemědělském výboru a potom bychom se k tomu vyjádřili. Určitě budeme chtít vědět, o co se jedná,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Josef Novotný z Věcí veřejných. Komunista Kováčik pak je přesvědčen o tom, že je potřeba prověřit smlouvy tohoto typu a také výstupy z fondu.

„Já nevím, jaká je kvalifikace té slečny, ale podle mého soudu se to musí dostatečně a pečlivě prověřit. Nejde, aby z rozpočtu Pozemkového fondu odtékaly peníze, které jsou potřeba především pro zemědělství. Vždyť se podívejte na to, jak neustále jsou podfinancovány například pozemkové úpravy a další věci,“ upozornil Kováčik.

Kalousek chce státním orgánům zatnout tipec

Protože je ale Pozemkový fond státním orgánem, tak by se hodilo připomenout pondělní slova ministra financí Miroslava Kalouska. Ten chce v rámci úspor výdajů státního rozpočtu některé státní orgány sloučit a zrušit i zastupitelské úřady. Poradní orgány vlády by pak podle něj mohly být převedeny pod ta ministerstva, která mají nejblíže k jejich zaměření. Stát by mohl v příštích dvou letech odstraněním duplicit a zvýšením efektivnosti ve státní správě, snižováním byrokracie a spojením úřadů ušetřit až 12 miliard korun. Státní správa by také zeštíhlela o tisíce funkčních míst.

Ředitelství vodních cest by se mohlo například včlenit do Ministerstva dopravy, Státní energetická inspekce pod Energetický regulační úřad. Projekt Kalouska dále navrhuje včlenit Českou obchodní inspekci pod Generální ředitelství cel, což by ušetřilo 272 miliónů korun a 472 míst. Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod by se mohl spojit s Drážní inspekcí. Zařazení Státní rostlinolékařské správy do Státní veterinární zprávy a Státní  zemědělské a potravinářské inspekce by přineslo úsporu 130 miliónů ročně.

Většina ministerstev by pak dle něj mohla odstranit všechny duplicity. Úspora více než 2,4 miliardy korun by pak vznikla sloučením některých rozpočtových organizací, a začleněním něktrerých státních fondů pod některá ministerstva. Tady by šlo o celkovou úsporou 2,4 tisíce tzv. funkčních míst. Budou se tyto zásahy týkat i Pozemkového fondu? V Návrhu úspor v organizačních složkách státu a státních fondech vydaném 29. února ministerstvem financí zatím Pozemkový fond uveden není.

Připomeňme však, že Pozemkový fond ČR zahájil svou činnost 1. ledna 1992 na základě zákona České národní rady. Vznikl jako právnická osoba se sídlem v Praze a je zapsán v Obchodním rejstříku, kde se uvádí, že spravuje nemovitosti ve vlastnictví státu a vlastníků neznámých, sloužící zemědělské výrobě. Také privatizuje v rámci schváleného privatizačního projektu majetek sloužící zemědělské výrobě, převedený na něj Fondem národního majetku České republiky.

Ty informace o slečně měli sdělit

Podle odborníka na veřejnou správu Oldřicha Kužílka by se ale rozhodně měly informace o poradcích a jejich  práci na státních orgánech zveřejňovat.  

„Jde o to, od jaké úrovně a v jakých situacích. Ty orgány by určitě měly mít zveřejněno, že například u šéfa úřadu jsou zaměstnáni tři poradci v rozmezí platové úrovně například 20 až 30 tisíc. Zásah do jejich osobnostních práv by tak byl minimální a veřejné kontrole by tím bylo vyhověno. Když se v tomto konkrétním případě může o té slečně spekulovat, že něco neodpracovala a je to vše naoko, tak to je pak důvod vyžadovat podrobnější informace, tedy konkrétně k nějaké osobě, kdy pak jde sice o osobní údaje, ale jejich ochrana by byla překonána veřejným zájmem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kužílek.

Podle Kužílka je to se zmiňovanou transparentností u různých státních fondů velmi špatné. "Oni často ani nemají uvědomění, že jsou povinnými subjekty, že jsou povinni poskytovat informace. Na nějaké žádosti o informace často nejdřív píší, že se jich zákon o svobodném přístupu k informacím netýká. Potom, když už to pochopí, že mají ty informace dávat, tak se je potom snaží přetlouci různými pseudoprávními šarádami, vykroucením a podobně. Typicky tyto typy institucí jsou tedy méně transparentní,“ dodal Kužílek.

Mluvčí Pozemkového fondu Monika Machtová Blesku k práci Lucie Placzkové pouze řekla: „Slečna Placzková vykonávala pro Pozemkový fond ČR odbornou administrativní podporu (zpracovávání různých zpráv, přípravu podkladů pro jednání, kompletace odborných materiálů). Odměna 500 korun na hodinu zahrnuje kromě odvedené práce také veškeré náklady – benzín, amortizace osobního vozu, mobilní telefon a internet.“

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Hadamczik" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…