Předvolební pásmo spotů očima redaktora: Tohle není Spielberg

19.05.2010 7:23

MAXIRECENZE Postarší lídr strany hovořící na hřbitově o tom, že rád přenechá funkci mladšímu. Miroslav Sládek řečnící o "homosexuálovi Fischerovi". To a mnohé další lze spatřit na České televizi v předvolebních spotech stran.

Předvolební pásmo spotů očima redaktora: Tohle není Spielberg

Redaktor serveru ParlamentniListy.cz si dopřál dobrou zábavu. Na České televizi si prohlédl pásmo předvolebních spotů všech politických stran kandidujících letos do sněmovny a rozhodl se, že se s vámi o své postřehy podělí.

Strany jsou řazeny dle svých volebních čísel, u každého spotu naleznete i subjektivní hodnocení ve škále 1 - 10, přičemž desítka znamená nejlepší a jednička je v tomto případě třikrát podtržená pětka.


1. - Občané.cz

Klip s lehce home video lookem má jakýsi příběh. Pán na ulici se pohoršeně dívá na billboard ODS a svůj protest demonstruje nalepením malé nálepky na ústa Petra Nečase. Zprvu to vypadá jako undergroundovější verze antikampaně ČSSD, ale pak se dovídáme, že autoři protestují i proti sociálním demokratům a KSČM. "Tyto volby musí konečně vyhrát občané," ozývá se. Pak na lavičce v nezajímavé kompozici řeční nezajímavý předseda strany. Fakt, že jde o "stranu číslo 1" tedy občané.cz zrovna nevyužili.

(4/10)


2. - Liberálové.cz

Pozor, je tu akce. Lídři strany v pochodu odříkávají efektní hesla: "Chceme Spojené státy Evropské", "zrušíme Benešovy dekrety". Tohle může někoho oslovit. A vizuální stránka také není úplně k zahození. Aspoň se to natáčelo na kameru.

(6/10)


3. - Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem

Na toto kino jsem se těšil obzvláště, protože však strana nakonec ve volbách kandidovat nebude, nemá ve vysílání vyhrazen žádný prostor. Nepomohla ani boží vůle.


4. - Věci veřejné

Zatímco na papíře někdo přeškrtává Tyranosaura Rexe, v postsynchronu se ozývá: "Je konec dinosaurů!". Cesta do Pravěku ani Jurský park to není, ale video působí vcelku svižně. Solidní práce, i když ukázat zase "holky" v plavkách by asi udělalo větší parádu.

(7/10)


5. - Konzervativní strana

Nebezpečně konzervativní video. Přehlídka audiovizuálních postupů z první poloviny devadesátých let. Upoutá jen vystoupení známé tváře Vladimíra Hučína.

(4/10)


6. - KSČM

Komunisté stihnou během dvou minut představit program i všechny své krajské lídry, to je úctyhodný výkon. Ale méně je někdy více. "Volte KSČM, stranu, které můžete věřit," zní ústřední slogan a já už jsem moc zvědav na další video.

(5/10)


7. Koruna česká

Přicházejí totiž monarchisté. A klip skutečně vypadá, jako by byl natáčen za dob monarchie. Jen je tu místo Vídně ve statických obrazech Praha. A barva a šílená grafika. Plusem jsou originální hlášky jako "odmítáme politickou a genderovou korektnost" či "feministickou diktaturu" a hudba: Na pozadí totiž hraje Radeckého marš Johanna Strausse. Jinak je ale po všech čertech zřejmé, že tato strana monarchii neobnoví. Slabota.

(4/10)


8. - Česká strana národně sociální

Ve výpravném historickém spotu strana představuje svou bohatou minulost. Klofáč, TGM, Zenkl... Dobré... Ale co budoucnost, co dál? Zjevný problém. Druhá polovina klipu se totiž odehrává na hřbitově, kde postarší lídr říká, že rád ponechá svou funkci mladšímu. Tak jestli někdo z mladých nemáte co dělat, tohle je vhozená rukavice. Jako první můžete této straně natočit lepší video.

(3/10)


9. - ČSSD

Efektní průlety, kamerové jízdy, solidní práce s barvami. Tady se hned pozná velkorysá produkce Lidového domu. Výrazně emotivní, až emotivně vyděračský spot je zaměřen proti poplatkům ve zdravotnictví. "Zdraví není byznys," zní hlavní claim, zatímco na pozadí se objevují články z Ústavy. Ať už s programem ČSSD sympatizujete, nebo se vám příčí, z pohledu politického marketingu musíte uznat, že tohle video má "koule" a dobrý potenciál cílové skupiny oslovit.

(8/10)


10 - Národní prosperita

A tohle je pravý opak předchozího. Kdo by v klipu strany, která si říká Národní prosperita, čekal usměvavé podnikatele s kufříky, bude zklamán. Partaj odstoupila z voleb a klip tak - možná naštěstí - nenatočila. Zatímco na pozadí je modrá obrazovka a nápis, že tento prostor je podle zákona vyhrazen předvolebnímu vysílání Národní prosperity, rozhoduji se mezi hodnocením 0/10 až 10/10. Nakonec ale beze známky.


11 - SPR-RSČ

A na scéně se objevuje Miroslav Sládek. Oproti dřívějším letům znatelně zešedivěl a usazen v pohodlném křesle pseudodobově vzhlížející pracovny působí až státnickým dojmem. Užívá pomalé dikce, z obsahu je ale patrné, že někdejší kontroverzní poslanec nevyměkl.

"Shit, Bulshit. Už vidím, jak se vám otevírají oči, jako Slovákovi, když poprvé viděl svou výplatu v eurech. Ale to je právě ono, ať udělám, co udělám, i když nic neudělám, i když je to jenom hanebná pomluva, tak vy si jí budete pamatovat ještě po mé smrti," vítá diváky.

"U nás je nejpopulárnějším politikem vždycky ten, kdo byl v televizi posledních 14 dnů. Ať už to byl homosexuál Fischer... Přátelé, trochu víc té trvalosti," říká jindy. Na pobavení dobré, ale na Českou sodu to zase nemá a je zřejmé, že devadesátá léta jsou už dávno pryč.

(6/10)


12. - Moravané

Také o Moravanech bylo mnohem víc slyšet v devadesátých letech. Oceňuji ale, že do videa šli jinak. Celý jejich klip je ilustrovaný. Jako rodilému Moravanovi mi rurální humor a lehce přízemní trefování se do hlavního města nevadí. Na youtube lze najít i další verze předvolebních spotů této strany a všechny jsou lepší než ty, co byly v úterý vysílány. Nářečí a titulky pro "cajzly - Pražáky" k tomu. Vybočení z šedi mluvících hlav a primitivní grafiky. Jsem překvapen.

(8/10)


13. - SPOZ

Od Zemanovců, jejichž billboardy jsou vidět po celém Česku, jsem naopak čekal mnohem víc. Pětice lidí včetně Miloše Zemana sedí u stolu, na něm bílé víno, za ním tma a akvárium s rybičkami. Oceňuji dobré svícení, jinak nuda. Slogan "My neslibujeme, my nabízíme" vyšumí rychleji než to víno, co lídři Zemanovců pijí.

(5/10)


14. - STOP

A přichází domácí videotvorba nejhustějšího zrna. Na pozadí dopravní značka STOP a k tomu chlapík, z něhož český Larry King rozhodně nebude, zastřeně pronáší snad do integrovaného mikrofonu svého počítače věty jako: "Sledujete Černé ovce nebo Občanské judo? Vidíte, jak se u nás zachází s prostým občanem?", "Staré psy novým kouskům nenaučíš". Dva body ze sympatie k domácímu kutilství. Ale i v rámci toho a naprosto nulového rozpočtu to mohlo být o několik světelných let lepší.

(2/10)


15. - TOP 09

"Kolik nás tu je? Je nás víc, než si myslíte!" říká kapitán lodi Schwarzenberg. Kreslené video TOP 09 inspirované tvorbou Karla Zemana netřeba představovat, prošlo už všemi médii. V rámci tuzemské předvolební tvorby jde o výjimečný počin. Satirické i lehce mobilizační, animace velmi povedená. Jedinou chybu má klip v tom, že je krátký, a tak se ve smyčce objevuje dvakrát za sebou, což může evokovat přísloví o opakovaném vtipu. Rozhoduji se mezi devítkou a desítkou, ale když top nula devítka, tak za devět.

(9/10)


16. - Evropský střed

Drsné přistání. Home video ještě punkovější než měla čtrnáctka STOP. Předseda s místopředsedou strany kdesi v restauraci u kávy představují cosi... snad svůj volební program. Na to, abyste jim rozuměli, totiž musíte volume otočit hodně doprava. Obraz i zvuk jsou snímány snad mobilem. A při první projekci straně nepomůže ani Česká televize, když klip usekne v jeho polovině. Druhé promítání však ukázalo, že jsem o nic nepřišel.

(1/10)


17. - KDU-ČSL

Tomuto videu nečouhá sláma z bot, natočeno je profesionálně, ale zároveň chybí nějaký nápad, zajímavý okamžik. Křesťanští demokraté stihnou předat message, že "Rodina je ve středu našeho zájmu" a jejich předseda Cyril Svoboda si zapózuje v hezkém parku. Pár lidí řekne, proč KDU volit. A vy si řeknete: Neurazí, nenadchne.

(6/10)


18. - Volte Pravý Blok...

Omlouvám se Petru Cibulkovi, že nevypíšu celý název jeho strany, ale možná ho potěším svým hodnocením.

"Jmenuji se Petr Cibulka, pětinásobný politický vězeň," říká na úvod lídr strany a z jeho image ošlehaného muže je patrné, že to myslí upřímněji, než to svého času myslel Stanislav Gross. Zatímco za Cibulkou se po vzoru poněkud spartánštějšího Občana Kanea objevují novinové články, on nešetří silnými slovy. "V tomto kriminálním státě", "jehož jsme všichni obětí", "vládnoucí postkomunistická fízlokracie"... A tak dále.

V závěru se Cibulka beze slova objevuje vedle sochy TGM. Video je částečně zapamatovatelné a dokážu si představit, že někoho může oslovit.

(7/10)


19. - Česká strana národně socialistická

Chce se říct, neplést s Českou stranou národně sociální, která má ve volbách osmičku, ale podle videa je to snad i jedno. Jestliže výše zmíněná strana nás totiž zavedla na hřbitov, pak program této je čtený rovnou z parte.

Rovněž tato partaj se nejdřív odkazuje na své dávné tváře - Miladu Horákovou a Edvarda Beneše - a pak už přijde uvedené parte. Z toho postupně komentář v postsynchronu čte, až dojde k finálnímu: "Uzrál čas na provedení radikálních změn v české politice !!" Zní to notně ironicky. Bez nápadu. Nuda. A volič v tom má zmatek.

(3/10)


20. - Strana zelených

Zelení už v minulosti ukázali, že si ze sebe v předvolebních spotech umí udělat i legraci. Tentokrát se ale tváří vážně a příliš drajv to nemá. Černobílý klip s barevným logem strany, v němž vystupují až na výjimky neznámí podporovatelé. Pronášejí tu více, tu méně zapamatovatelná poselství: "Nechápu, proč jsme zemí hypermarketů", "Já nesnáším papaláše", "Stát by měl investovat do lidí a ne do benzinu" a jiné. Divácký "zážitek" mi evokuje ten z videa lidovců. Řeknete si, dělali to profesionálové, jde to, ale dvakrát ve formě zrovna nebyli.

(6/10)


21. - Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu

Ale toto je zklamání. Od strany, které šéfuje mediálně protřelá harcovnice Jana Bobošíková a za nitky tu tahá třeba někdejší hvězda normalizačního šoubyznysu, objevitel Lucie Bílé, Petr Hannig, bych čekal mnohem zajímavější kino. Vyplňují ho lídři strany "trikově" střídající se u řečnického pultíku a představující program. Jako jediný je tento klip i tlumočen pro neslyšící. Vizuální stránka je však natolik slabá, že vás brzy přestane bavit to poslouchat.

(4/10)


22. - Humanistická strana
Od té doby, co Američané odpískali radar, zdá se, že humanisté mají odpracováno. Ta tam jsou časy, kdy se ve spotu strany představovali mladí a energičtí lidé a působivě apelovali na pacifisty a studenty základů humanitní vzdělanosti. Lídr humanistů Jan Tamáš se postavil před knihovnu s vlajkou strany a bez většího zaujetí odrecitoval pár bodů z programu. Není to sice hrozné, ale není to ani zdaleka dobré.

(4/10)


23. - Česká pirátská strana

"Přinášíme vám novou politiku digitálního věku," říká jeden z lídrů, ale z videa to tak příliš nevypadá. Naprosto nevyužitý potenciál od strany, která se tváří, že by mohla z fleku dělat animace do Pána prstenů. Zaujme jen lascivně vystupující Olívie Brabcová, ze zahraničních webů s děvčaty lehčích mravů známá jako Olivie, Olivia nebo Olyfka. A také slogan "Sázejte konopí, konopí je lék". Ale žádný necudný obrázek piráti nevybalí a jointa si taky neubalí. Ani to není moc velká recese.

(5/10)


24. - Dělnická strana sociální spravedlnosti
Takové krajně pravicové piánko. Tomáš Vandas stojí u Vltavy a horuje proti "vládnoucím mafiánům a korupčníkům". Znovuzavedení trestu smrti, zrušení Senátu, zákony platné "pro všechny bez rozdílů barvy pleti". Dělnická strana natočila spot, který jí televize tentokrát odvysílala, ale díru do světa s ním rozhodně neudělá.

(5/10)


25. - Strana svobodných občanů
Na bílém pozadí se za doprovodného ženského hlasu objevují slogany z programu strany: "Necháme vám vaše peníze." "Nechceme bruselský diktát" a další. Vystoupí i šéf strany Petr Mach. Klip zřetelně nestál moc peněz, přesto vypadá profesionálně a ví, co chce říct. Voliče, kteří si z Bruselu nechají přivézt maximálně tak čokoládu, může oslovit.

(7/10)


26. - ODS

Velká strana, velká produkce, chtělo by se říct... Ano i ne. Klip je natočený profesionálně a skládá se ze dvou částí, antikampaně proti ČSSD a nastavené ruky Petra Nečase, který ve školní třídě, na první pohled učebně zeměpisu, vyzývá občany k odpovědné volbě. Ale problém je, že celé video je podobně bezpohlavní jako nedávný spot ODS říkající "Každý hlas má právo zaznít". Tohle není Steven Spielberg. Ani Filip Renč.

(6/10)


27. - Klíčové hnutí

Home video na konec. Na pozadí kamenné zdi se mění tváře a představují program strany. K tomu hlasitý nasamplovaný ruch čehosi, co připomíná klíče a dost otravně zní v uších. A jedna známá tvář, někdejší poslankyně za US-DEU Táňa Fischerová, která odhodlaně pronáší: "Jsme tady a s vámi nás bude víc." Po tomto videu ale můžu s jistotou říct: Nebude, paní Fischerová, nebude.

(3/10)

reklama

autor: Ondřej Leinert

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…