Překvapení ve sněmovně: ODS se ujala babičky bez domova

05.11.2011 13:19

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek obviňuje vládu, že s opozicí nekomunikuje. Petr Gazdík však říká, že není o čem. ČSSD diskutuje jen, když to přenáší televize, jinak mlátí prázdnou slámu, brání se Gazdík. Ten se bojí vzrůstající agresivity nevyspalých poslanců. Zaorálek ve svém projevu rovněž zmínil případ pražské důchodkyně, která se údajně vinou úřadů ocitla na ulici. Poslanec ODS Boris Šťastný následně slíbil, že iniciuje prošetření věci.

Překvapení ve sněmovně: ODS se ujala babičky bez domova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Místopředseda Lubomír Zaorálek ve svém ranním projevu plném emocí prohlásil, že vláda je lhostejná k tomu, co si myslí opozice, a že poslanci vládní koalice odmítají s opozicí diskutovat.

Projev L. Zaorálka ZDE

„Všichni ve Sněmovně ví, že ten projev byl tak emotivní, protože ČT24 zrovna vysílala přímý přenos," domnívá se předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj právě vysílací čas ČT24 je tím rozdílem, který určuje, zda poslanci ČSSD budou diskutovat, nebo předčítat popatnácté stanovisko spořitelny.

„Jeden z poslanců dokonce četl diskusi na vašem serveru, věcní jsou opravdu jen před televizními obrazovkami," říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslanců TOP 09.

Sobotkovi a Rathovi dělá dobře trápit poslance, myslí si Gazdík

Ten zároveň oceňuje na druhou stranu poslance KSČM, kteří se na rozdíl od ČSSD podle Gazdíka skutečně snaží diskutovat a neuchylují se k „mlácení prázdné slámy". Samotné obstrukce Gazdík uznává jako legitimní postup, vadí mu ovšem provedení, jakým je ČSSD praktikuje.

Dění ve sněmovně sledujeme ZDE
Lidi nemají co do huby, vy pařezové! přitvrzuje ČSSD ve sněmovně

„Když vidím, jak v nočních hodinách jdou představitelé ČSSD jako David Rath a Bohuslav Sobotka k pultíku a jak jim dělá dobře, že mají moc nad těmi lidmi, co je musejí poslouchat a být ve střehu, jestli nenavrhnou přerušení jednání a podobně, tak si říkám, jestli netrpí nějakou poruchou, kterou by měli řešit lékaři," krčí rameny Gazdík.

Vydržet dlouhý maratón ve Sněmovně je podle něj obtížné hlavně z hlediska psychického vypětí. „Není na tom nejhorší, že málo spíte. Horší je, že psychické vypětí a agresivita nevyspalých lidí stoupá. Nevím, kam to dojde," obává se Petr Gazdík.

Podle Gazdíka hrozí, že se lidé ve Sněmovně začnou z duše nenávidět

Podle něj by právě k tomuto měl přihlédnout i Ústavní soud, až bude posuzovat námitku opozice proti zkrácení projevů poslanců. „Stejně ani za těch 10 minut neřeknou nic věcného. Mám strach, že kdyby se projevy opět prodloužily, tak by agresivita mohla dostoupat až k fyzické potyčce. Už takhle hrozí, že se ti lidé ve Sněmovně začnou z duše nenávidět," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš
Laudát (TOP 09): To co dělá sociální demokracie není obstrukce, ale destrukce
Nečas opozici: Chováte se politicky jako malé děti, kterým obstrukce do rukou vůbec nepatří

Emotivní projev Lubomíra Zaorálka však nezasel pouze averzi do srdcí koaličních poslanců. Vážně se jím zabývá Boris Šťastný z ODS. Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek totiž ve svém projevu obvinil vládu z lhostejnosti a nesolidarity s občany.

Případ 90leté babičky bude prošetřen

Sociálnědemokratický místopředseda uvedl případ 90leté babičky, která se ocitla na ulici a musela se obrátit na něj s prosbou o pomoc. Úřady jí totiž nijak nepomohly. Na vině jsou podle Zaorálka zákony, vláda a klima ve společnosti.

Po projevu Lubomíra Zaorálka se zeptal poslanec Boris Šťastný, které úřady pochybily. Lubomír Zaorálek řekl, že případ 90leté babičky, která se ocitla bez pomoci, se odehrál v Praze.

Boris Šťastný na to reaguje dopisem, který si mohou přečíst i čtenáři ParlamentníchListů.cz.

V dopise Šťastný upozorňuje Lubomíra Zaorálka, že pokud se tento smutný případ skutečně odehrál, tak na vině není vláda ani zákony, ale konkrétní úřady Hlavního města Prahy, které pochybily.

„Vzhledem k tomu, že jako pražský poslanec i zastupitel dobře znám dostupnost a úroveň sociálních a zdravotních služeb poskytovaných na území Prahy, nemohu uvěřit Vašemu prohlášení na půdě Poslanecké sněmovny, že by byla neposkytnuta pomoc této občance. Nicméně vzhledem k tomu, že jste na tuto věc opakovaně poukázal na půdě Sněmovny a jako poslanec a místopředseda PS PČR jste vysokým ústavním činitelem, není možné brát Vaše slova na lehkou váhu," vysvětluje Šťastný v dopise Lubomíru Zaorálkovi.

Poslanec ODS pak žádá místopředsedu Sněmovny, aby projevil součinnost a případ nenechal ležet ladem: „Trvám proto na tom, že takový případ musí být důsledně vyšetřen a proto si Vás dovoluji požádat o poskytnutí konkrétních informací a veškerou součinnost, aby celá věc mohla být důsledně vyšetřena. Činím tak proto, že v případě neposkytnutí pomoci takové občance, by s největší pravděpodobností došlo i k trestněprávní odpovědnosti zodpovědných osob."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …