Premiér se zlobí. Nabídky na ekotendr jsou dvakrát dražší

13.09.2011 19:50

Soutěž o tendr na likvidaci ekologických škod vrcholí. Dnes byly otevřeny obálky s finančními nabídkami tří firem, které se dostaly do druhého kola výběrového řízení o tuto lukrativní zakázku. Nabídka od firmy Environmental Services dosahuje výše 65,5 miliardy korun, při schválení té od firmy Marius Pedersen Engineering stát zaplatí „pouhých“ 56,8 miliardy korun. Nabízené ceny přitom o desítky miliard přesahují původní odhady, které počítaly s cenou mezi 30 a 40 miliardami korun.

Premiér se zlobí. Nabídky na ekotendr jsou dvakrát dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O celkovém vítězi soutěže rozhoduje podle informací Mladé fronty Dnes pouze cena. Finální slovo však bude mít vláda, která musí budoucího vítěze schválit. Například premiér Nečas se přitom k celému projektu vyjadřuje čím dál kritičtěji.

Transparency International: Kalousek s Nečasem vedou kolem ekotendru mocenskou válku

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl předseda vlády serveru iHned.cz. Podle odborníků z organizace Transparency International se tendr již dříve stal součástí politického boje mezi premiérem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který celý projekt inicioval.


„Je na každém členovi vlády, aby k tendru zaujal nějaké stanovisko," uvedl ve večerním Interview ČT 24 Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček. Ten zdůrazňuje, že vítězná firma s sebou ponese plnou odpovědnost za další problémy v každé z 510 lokalit, které má v rámci ekotendru vyčistit.

 

Čtěte také:

Nejnižší nabídku v rámci ekotendru učinil Marius Pedersen 

Nečas dál pochybuje o ekotendru. Posílily to i nabízené ceny 

Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur 

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…