Přepadovka v Karviné: Romové jsou slušní. Posílají děti i do školy

19.01.2012 18:48

REPORTÁŽ „Městská policie, otevřete!“ klepal na dveře bytů nájemného domu na Makarenkové ulici v Karviné uniformovaný příslušník v doprovodu Policie ČR, pracovníků magistrátu - odboru sociálně právní ochrany dětí a sociálních věcí, správce bytů a pracovnice hygienické stanice. První letošní větší kontrolní akce – přepadovky v rámci nulové tolerance k nepřizpůsobivým v sociálně vyloučené lokalitě v Karviné-Novém Městě se zúčastnil i náměstek primátora Karviné Petr Bičej (ČSSD).

Přepadovka v Karviné: Romové jsou slušní. Posílají děti i do školy
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

 Podle jeho slov se jedná o poměrně problémový dům, kde jsou hlášeny časté stížnosti nájemníků na vzájemné soužití a na nepořádek. Nepokoje způsobují i noví nájemníci, přestěhovaní z nedávno zbourané kolonie Vagónka.

 

Se vstupem do bytu a natáčením souhlasil málokdo


„Ničeho se nebojte, probíhá běžná kontrola nulové tolerance, prosím předložte občanský průkaz,“ vyzýval městský strážník obyvatele bytů. Ptal se také na to, zda může vejít dovnitř. Zástupkyně správce bytů Renáta Šnatingerová doprovázela policisty s evidenčními listy, podle kterých ověřovala, zda jsou v bytech lidé skutečně k pobytu a pronájmu přihlášeni. 

Doma byly dvě děti školou povinné


Adriana Žídková z karvinského odboru sociálně právní ochrany dětí zase kontrolovala, zda v bytech nejsou děti školou povinné. V jednom z 28 bytů, které byly kontrolovány, skutečně dvě děti doma našla. „Spojíme se s ošetřující lékařkou a budeme zjišťovat, zda jsou děti opravdu nemocné, kdy mají jít na kontrolu, a ve škole ověříme, zda jsou řádně omluvené. Podle platné legislativy musí rodiče dítě omluvit ve škole do tří dnů. Pokud se jedná o záškoláctví, jdeme do rodiny, hovoříme s nimi, informujeme rodiče jaké následky má další záškoláctví a sepisujeme protokol,“ uvedla pro ParlamentniListy.cz sociální pracovnice Žídková.


Policisty však zajímalo také, jak se nájemníkům v bytech bydlí a jak jsou spokojeni. Někteří přiznali nějaké potíže s bývalými obyvateli zlikvidované karvinské kolonie Vagónka, ale vzhledem ke kamerám a fotoaparátům to nikdo nechtěl upřesnit. „Přijdu za vámi zítra nebo pozítří a domluvíme se. Budeme se snažit vám pomoct,“ uklidňoval nájemníky městský policista, který celou kontrolní skupinu vedl.

Bydlí tady příliš moc Romů pohromadě


Terénní pracovnice karvinského magistrátu Eva Kropiwnická si všímala, zda je v domě a za domem uklizeno, jak to vypadá ve sklepech. Podle jejich slov je problémem tohoto domu především to, že zde bydlí hodně Romů. „Tady v této lokalitě je 127 Romů a jenom ve čtyřech vchodech tohoto domu bydlí 72 dětí. A to je opravdu hodně. Starousedlíci si stěžují na nové nájemce – sedm rodin, které tady byly přesunuty z Vagónky. Ale stížností už není moc, v poslední době ustaly,“ tvrdí Kropiwnická, kterou zdejší nájemníci oslovují Evo a mluví s ní romsky.


„Tuto práci dělám už šest let, tady do této lokality docházím dvakrát týdně a snažím se jim pomáhat s jejich problémy. Nejčastěji jsou to jejich problémy s dluhy, kdy domlouváme splátkový kalendář. Nerozumí úředním listinám, takže vysvětlujeme, doprovázíme je na úřady,“ řekla ParlamentnimListům.cz Kropiwnická. Podle jejího názoru se však obyvatelé přesunutí ze zbourané Vagónky už docela dobře přizpůsobili a zapadli mezi zdejší nájemníky. „Vidím to na vlastní oči, chodíme i s kolegou po rodinách, mají čisto, děti chodí do školy. Starousedlíci měli problém s jednou rodinou, ta však má devět dětí, proto je pochopitelné, že jsou hlučnější,“ uvedla Kropiwnická.

Kontroly řeší i gamblery, dávky dostávají ve stravenkách


Tým nulové tolerance pracuje v Karviné úspěšně už třetím rokem. „Vloni proběhlo 21 takových společných akcí, u kterých jsme zjistili celkem 19 dětí za školou, 28 neoprávněných užíváni bytů, pět nepřihlášených psů a 258 gamblerů. U 71 z nich jsme od té chvíle vypláceli dávky v hmotné nouzi stravenkami (což je až do 65 procent výše dávek), protože prohrávali živobytí svým rodinám,“ shrnula akci nulové tolerance po jejím skončení mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Primátor: Ještě více přitvrdíme


Primátor města Tomáš Hanzel (ČSSD) slibuje: přitvrdíme


„Kontrol bude daleko více než loni. A už nově naše městská policie prověřuje problémové lokality čtyřikrát denně, místa vybírá namátkou a zaměřuje se na více nešvarů najednou, má nově psa, který strážníkům také pomáhá. Posílili jsme početní stavy strážníků – i v terénu, máme terénní asistenty, kteří komunikují s problémovými lidmi,“ uvedl Hanzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…