Přepracovaný rozpočet se bude ve sněmovně schvalovat od 19. prosince

06.11.2012 15:39

I nový harmonogram projednávání rozpočtu dnes poslanci přijali. Návrh je odlišný od toho původního, který předminulý týden poslanci na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vrátili vládě k přepracování.

Přepracovaný rozpočet se bude ve sněmovně schvalovat od 19. prosince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Přepracovaný návrh státního rozpočtu na příští rok, přestože jej vláda ještě neschválila, bude sněmovna schvalovat od 19. prosince. Na posouzení rozpočtu by tak měli mít poslanci zhruba měsíc. Pokud by ale prezident sněmovnu po případném pádu vlády v nejbližších týdnech rozpustil, pak by poslanci o rozpočtu ani jiných zákonech nejednali. Bez schváleného rozpočtu by stát od 1. ledna hospodařil s rozpočtovým provizoriem.

Původní návrh rozpočtu schválený vládou předminulý týden poslanci na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vrátili k přepracování. Důvodem je nejistota kolem schválení vládního daňového balíčku, který v navržené verzi počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Proti tomuto návrhu je ale stále část poslanců ODS a shoda s koalicí nad ním ještě nenastala. Vládní koalice tak zatím nemá sílu balíček prosadit ani v případné kompromisní verzi.

Jak zjistila ze sněmovních tisků ČTK, nad návrhem rozpočtu se má v pondělí 26. listopadu sejít sněmovní rozpočtový výbor. Poslancům den poté připraví doporučení pro první čtení. V něm poslanci schvalují příjmy, výdaje, schodek a jeho vypořádání.

První čtení 28. listopadu

Sněmovna pak nad návrhem rozpočtu zasedne poprvé ve středu 28. listopadu. Pokud základní parametry rozpočtu schválí, dostanou jej k projednání výbory. Na projednání přikázaných kapitol rozpočtu budou mít jen pět dní. Doporučení výborů k jednotlivým kapitolám probere rozpočtový výbor ve středu 5. prosince.

Druhé čtení rozpočtu, kdy poslanci a výbory můžou předkládat návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, se má podle návrhu uskutečnit ve středu 12. prosince. Závěrečné čtení a hlasování o návrzích na přesuny peněz i o rozpočtu jako o celku se pak má uskutečnit v termínu od středy 19. prosince.

Pokud vše půjde hladce a vládě se podaří rozpočet prosadit, dostane ho k podpisu prezident republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Organizační výbor sněmovny již dříve schválil, že dolní komora může jednat mezi vánočními svátky a Silvestrem, tedy od čtvrtka 27. prosince.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…