Přerovští Romové naříkají: Nikde nás nechtějí. Jejich ghetto čeká zánik

22.09.2011 13:41

REPORTÁŽ Přerovská radnice prodala před čtyřmi lety domy ve Škodově ulici. Romské ghetto, jak je tato oblast mnohými občany nazývána, má během několika měsíců zmizet a lokalita se promění v moderní čtvrť s obchody a byty. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz tento záměr provází řada podivných okolností.

Přerovští Romové naříkají: Nikde nás nechtějí. Jejich ghetto čeká zánik
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Romské ghetto ve Škodově ulici v Přerově má být do roku 2012 srovnáno se zemí. Na jeho místě mají vyrůst polyfunkční domy s moderními byty a obchody. Hlavním důvodem pro prodej byl údajně fakt, že město chce tuto lokalitu zatraktivnit. Nalézt náhradní bydlení pro převážně romské nájemníky je však problematické a investor, který lokalitu koupil, naráží podle svých slov také na stavební uzávěru v okolí.

Romové: Nikde nás nechtějí!

Z původních sedmi obytných budov ghetta a jednoho malého objektu, kde dříve sídlila Armáda spásy, se dnes bydlí ve zbylých čtyřech zchátralých objektech. Žije tu zhruba dvanáct romských rodin. Dříve tu ale žilo na pětapadesát rodin v jednaosmdesáti bytových jednotkách. Dosud byly dva domy zdemolovány, ostatní na demolici čekají. Kdy k ní dojde, ale zatím není jasné. Nepodařilo se totiž zatím najít náhradní bydlení pro zbylé nájemníky.

Další zprávy z Olomouckého kraje čtěte ZDE


Podle Romů hraje výraznou roli jejich původ. „Dostali jsme třeba nabídku odstěhovat se do nedalekého Brodku. Jakmile se tam ale místní dozvěděli o našem možném stěhování, sepsali petici, že nás tu nechtějí, a byl konec," uvedl pro ParlamentníListy.cz dnes už bývalý obyvatel Škodovy ulice, který se před časem odstěhoval do asi kilometr vzdáleného jiného romského ghetta v Husově ulici. Tam také podle něj odešlo několik dalších Romů ze Škodovky. Jiní se měli přestěhovat na různé ubytovny ve městě a okolí.

Jak vyplývá z kupní smlouvy, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, ghetto ve Škodově ulici koupila od města v roce 2007 společnost Immofin CZ s.r.o, dnes Opera Bohemia s. r.o., která byla jediným zájemcem, za jeden a půl milionu korun.

Informace jen od novinářů. Jinak nic

Romům se tehdy nelíbilo, jak se o prodeji dozvěděli. „Dozvídali jsme se o chystaném prodeji až od novinářů, kteří se nás ptali, co si o tom myslíme. Jenže my vůbec o ničem nevěděli. Šli jsme na jednání zastupitelstva a tam byl prodej schválen čtyřiatřiceti hlasy z pětatřiceti. Lidé nás uráželi a pořvávali na nás, že konečně vypadneme," řekla rozhořčeně jedna z romských žen. „My kteří jsme tu zůstali tu ale žijeme už dlouho a platíme nájem řádně, tak nechápu, proč se s námi jednalo takto."

Informovanost byla dostatečná?

Na otázku ParlamentníchListů.cz, jakým způsobem byla vedena komunikace města směrem k nájemníkům Škodovy ulice v souvislosti s chystaným prodejem, bylo řečeno: „Výběrové řízení na převod nemovitých věcí na základě schválení radou města proběhlo v termínu od 10.7. 2006 do 11.8. 2006 a bylo zveřejněno na úřední desce magistrátu a v moha denících. Také bylo k dispozici na Centrální adrese České pošty a.s.," řekl ParlamentnímListům.cz vedoucí oddělení majetkoprávního Magistrátu města Přerova Miloslav Dohnal.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko
SLEDUJEME téma: Romové
TÉMA: Sociální dávky

„Informace o záměru převodu nemovitosti musí minimálně patnáct dnů viset na úřední desce, aby se vůbec převod mohl realizovat, jinak by byl neplatný. Takže z toho důvodu předpokládám, že i v tomto případě bylo tímto způsobem postupováno. Chápu ale, že to pro obyvatele Škodovy ulice asi není dostatečná informace," uvedl pro vedoucí odboru správy majetku a komunálních služeb Magistrátu města Přerova Zdeněk Vojtášek.

Společnost Opera Bohemia s. r. o. má podle kupní smlouvy zajistit obyvatelům Škodovky náhradní bydlení.„Pořád nevíme, jestli se bude bourat a co s námi bude a zatím se nic neděje. Myslíme si, že nás nestihnou za rok vystěhovat. Čeká se jen na to, až někdo nezaplatí nájem, aby ho mohli vystěhovat soudně a k tomu už tu několikrát došlo. Navíc máme smlouvu na dobu neurčitou a nechceme odejít jinam,"vysvětlila obyvatelka Škodovky. „Proč raději domy nezrenovují? Padá nám to tu na hlavu."

Půlmilionová pokuta

Problém však je, že pokud práce ve stanovené době, tj. do 5 let od nabytí vlastnictví firma nezahájí, město může odstoupit od kupní smlouvy a také udělit pokutu ve výši půl milionu korun.

ParlamentníListy.cz proto oslovily zástupce společnosti Opera Bohemia s. r. o., aby se k aktuální situaci ve Škodově ulici vyjádřil. „Víme, co musíme dodržet. Se stěhováním to není jednoduché. Stěhování obyvatel ulice je dlouhodobou záležitostí. Vyřešili jsme případy neplatičů tím, že jsme za ně zaplatili dluhy a následně došlo k jejich vystěhování. Ze Škodovy ulice pak odešli také ti, kteří sami chtěli," vysvětlil redakci svoji verzi jednatel společnosti Bohumil Chodil s tím, že stěhování podle něj komplikuje také to, že mnoho Romů z ulice nechce odejít z Přerova."

Opozice: Je to trestuhodné!

Přerovská opozice považuje prodej bývalých drážních domů na Škodově ulici za nemravný. „Podmínky stanovené v kupní smlouvě jsou pro mne naprosto nepřijatelné,"sdělil zastupitel za koalici Společně pro Přerov Vladimír Puchalský s tím, že prodat urbanisticky atraktivní území bez průhledného výběrového řízení, bez přesně a jednoznačně stanovených a zajištěných podmínek, je pro něj nepřijatelné až trestuhodné.

Neprůhlednost celého záměru podle opozice pokračovala v předstíraných bytových směnách. „Byty, které měly být obsazeny na základě schválených výměn bytů, nejsou užívány, jsou zamčeny, opatřeny petlicí, případně zbourány. Dokonce byla schválena výměna bytu s osobami, které ve svém čestném prohlášení uvedly, že se nastěhují do Škodovy ulice, a to rovnou do domu, který byl zdemolován," informoval ParlamentníListy.cz zastupitel za koalici Společně pro Přerov Richard Šlechta. Podle něj tak město prostřednictvím vyklidilo kupujícímu minimálně tři byty v ceně, za kterou de facto koupil celou Škodovku.

Po dětech střílejí vzduchovkou

Jaká dnes panuje nálada ve Škodově ulici? „Jsme naštvaní na to, co se děje tady v Přerově.Je tu hrozná diskriminace. V restauracích po nás chtějí klubovou kartu. Když ji nemáš nebo nezaplatíš pět tisíc, nechtějí tě obsloužit Na dětských hřištích nám střílejí po dětech vzduchovkou. Bojíme se o naše děti a bojíme se vyjít na ulici. Nikomu jsme nic neudělali a lidé se na nás teď mstí za Šluknovsko. To není fér. Pořád nás jen všichni posuzují jako celek, když se něco stane. Nikdo se na nás nedívá jako na jednotlivce. Mezi bílými jsou špatní a dobří lidé. Tak je tomu ale i mezi Romy," povzdychla si jedna z obyvatelek ghetta.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:

Foto: Petr Kupka


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…