Prevence nám ochrání zdravá ňadra

11.02.2014 0:00

Rakovina prsu patří dnes mezi nejrozšířenější, ale také mezi nejúspěšněji léčitelné druhy onkologických onemocnění.

Prevence nám ochrání zdravá ňadra
Foto:
Popisek:

Záleží ovšem na tom, jak brzy je nádor objevena a kdy je zahájena léčba. A to je v rukou  každé ženy. Dbát o své zdraví a neznedbávat prevenci by mělo patřit mezi priority.  Nemoc se nevyhýbá nikomu z nás a čím dříve je nádor odhalen a zahájena léčba, tím  větší je procento pravděpodobnosti vyléčení.

Z estetického hlediska se každá žena věnuje prsům velmi ochotně, dokonce mnohé  podstupují plastickou operaci pro zlepšení jejich vzhledu. Každá žena si je totiž vědoma toho, že se jedná o nejvíce ceněný symbol jejího ženství.
 
Horší už je to se zdravotní prevencí, přestože jsou dobře známé statistiky, které by měly před tímto onemocněním důrazně varovat, neboť je nejčastější příčinou úmrtí žen mezi 20 a 55 lety.

Nejúčinnějším současným preventivním opatřením, které chrání před  rakovinou prsu je mammograf, který za pomoci rentgenových paprsků odhalí každou změnu uvnitř prsní žlázy i ve velmi ranném stádiu. Ženám od 45 let  toto vyšetření hradí 1x za dva roky zdravotní pojišťovny.

Mladším ženám se doporučuje spíše vyšetření sonografické. Vyšetřit se ale  mohou nechat na  vlastní žádost ženy v jakémkoliv věku a do preventivních akcí se dokonce zapojují i další subjekty, které tak umožní vyšetření daleko větší skupině žen. Toto rentgenové vyšetření ženy nijak neohrožuje, protože jeho dávky jsou extrémně nízké.

Preventivní gynekologické prohlídky by neměla zanedbávat žádná žena. Stud nebo obavy z odhalení nemoci zde nejsou namístě. Jde přece o naše zdraví a také o to, abychom se svými milými byly co nejdéle, abychom viděly vyrůstat naše děti i vnoučata a mohly se těšit ze života.

A ještě jedno upozornění. Ne každý ví, že rakovina prsu může postihnout také muže. Není to sice častý případ, ale i oni by měli být ve střehu a s každou změnou na prsní žláze by se měli ihned obrátit na lékaře.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…