Preventivní prohlídky od 15 let do dospělosti

28.05.2014 0:00

Preventivní prohlídky od 15 let do dospělosti
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: Klinikazdravi

Preventivní prohlídky od 15 let do dospělosti
V období adolescence se vaše dítě stále vyvíjí, roste, a prochází výraznými tělesnými i psychickými změnami. I v tomto věku by tedy mělo pravidelně navštěvovat dětského lékaře. Ten bude průběžně sledovat, zda je po zdravotní stránce vše v pořádku, případně může poradit s problémy, které se týkají dospívání a budoucího osobního i pracovního života. Přestože vaše ratolest už v tomto věku většinou dochází na prohlídky sama, měli byste znát jejich obsah. Kromě prohlídky v 15 letech čekají vašeho syna nebo dceru další dvě v 17 a 19 letech.

Průběh vyšetření
Prohlídka probíhá podobným způsobem jako předchozí vyšetření, není tedy čeho se obávat. Lékař prohlédne celé tělo včetně kůže. Důležité je i vyšetření sekundárních pohlavních znaků. Jako vždy lékař dítě změří a zváží, aby zjistil, jestli netrpí nadváhou nebo podvýživou a jestli správně roste. Náplní prohlídky je také měření pulzu a krevního tlaku. Vyšetření zahrnuje i kontrolu zraku a sluchu. Na prohlídku mějte připravený vzorek moči k rozboru.

Dívky by měly poprvé navštívit gynekologa
V patnácti letech by dívky měly poprvé navštívit gynekologa, zvláště pokud ještě nezačaly menstruovat. Na vyšetření by měly docházet pravidelně jednou ročně. Pokud tak neučinily ve 13 letech, mají dívky v tomto věku možnost zvážit očkování proti rakovině děložního čípku, pro jehož aplikaci je nejvhodnější doba ještě před zahájením sexuálního života. Zvolit si mohou například vakcínu Cervarix, která podle nejnovějších studií poskytuje dívkám, které se dosud nesetkaly s HPV infekcí, 93% ochranu proti těžkým změnám na děložním čípku a jejich rozvoji v rakovinu děložního čípku bez ohledu na typ HPV viru.

Je třeba myslet na budoucnost
V období adolescence také probíhají důležitá rozhodnutí týkající se budoucího osobního a pracovního života. Lékař má mimo jiné za úkol vysvětlit případná rizika související s volbou povolání a upozornit na zdravotní omezení, která by se vašeho potomka mohla týkat. Toto by mělo proběhnout zejména při poslední všeobecné preventivní prohlídce v 19 letech. Poslední prohlídku by měl mladý dospělý absolvovat nejpozději den před dovršením 19 let věku. Poté by se měl zaregistrovat u praktického lékaře pro dospělé.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…