Preventivní prohlídky v 11 a ve 13 letech

27.05.2014 0:00

Preventivní prohlídky v 11 a ve 13 letech
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: Klinikazdravi

Preventivní prohlídky v 11 a ve 13 letech

V jedenácti letech jde váš školák pomalu do puberty a v jeho vývoji nastává nová etapa. S pubertou přichází spousta fyzických, ale i psychických změn, rychlý růst a pohlavní dospívání. Abyste měli jistotu, že je po zdravotní stránce vše tak, jak má být, jsou v 11 a ve 13 letech naplánovány další z povinných preventivních prohlídek u pediatra.

Co očekávat
Jako při předchozích prohlídkách lékař:
-    dítě změří a zváží, zjistí, zda netrpí podvýživou nebo nadváhou,
-    provede vyšetření zraku a sluchu,
-    změří dítěti tlak,
-    provede vyšetření moči.

Období změn
Prohlídka ve třinácti letech zahrnuje kromě běžného celkového vyšetření ještě vyšetření psychosociálního vývoje, tedy jak se puberťák projevuje, jak se začleňuje do kolektivu atd. Důležitý je i vývoj motorických dovedností. Lékař dítě při této příležitosti poučí o rizicích souvisejících se zahájením sexuálního života, a informuje ho o metodách ochrany proti nechtěnému otěhotnění a o možných infekcích. Dívek se lékař zeptá, jestli už zahájily menstruační cyklus. Dalším tématem, které by měl lékař s vaším potomkem probrat je volba studijního zaměření, případně volba povolání s ohledem na případná zdravotní omezení.

Očkování
Věk 10-11 let se doporučuje pro povinné přeočkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně.
Ve třinácti letech budou navíc dívky informovány o možnosti očkování proti rakovině děložního čípku, pohlavně přenosné nemoci, která je čím dál častěji diagnostikována mladým dívkám a ženám. Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku v Evropské unii. Pokud se pro očkování rozhodnete, můžete zvolit například vakcínu Cervarix. Ta podle nejnovějších studií poskytuje dívkám, které se dosud nesetkaly s HPV infekcí, 93% ochranu proti těžkým změnám na děložním čípku a jejich rozvoji v rakovinu děložního čípku bez ohledu na typ HPV viru. Ve třinácti letech mají dívky vakcínu Cervarix navíc plně hrazenou ze zdravotního pojištění.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…