Prezident? Kubera ho poslal do háje, Hájek ho ani nezná

18.11.2010 16:51

Předseda Evropské rady, „evropský prezident“ Herman Van Rompuy de facto prohlásil, že víra v národní stát vede k válce, čas národních států je pryč a euroskepticismus označil za největší hrozbu pro mír. Infomoval o tom britský deník Daily Telegraph. O reakce jsme požádali některé české politiky.

Prezident? Kubera ho poslal do háje, Hájek ho ani nezná

Rompuy v Německu řekl, že „čas homogenních národních států je pryč". Dodal také, že nebezpečí euroskepticismu se rozšířilo za hranice zemí, jako je například Velká Británie a stalo se nápadnou silou napříč celým kontinentem. „Musíme společně bojovat proti nebezpečí nové vlny euroskepticismu," prohlásil přímo Rompuy. „V každém členském státě existují lidé, kteří věří, že jejich země může přežít sama v globalizovaném světě. To je více než iluze - je to lež," řekl dále.

Mokrý hadr van Rompuy a „kněžna" Ashtonová

Podle van Rompuye je největším nepřítelem dnešní Evropy strach, který vede k egoismu, egoismus k nacionalismu a nacionalismus k válce. Euroskeptický poslanec Evropského parlamentu Nigel Farage o van Ropuyovi při jedné debatě prohlásil, že má charisma „mokrého hadru", ale že je i zároveň nebezpečím pro svobodu a demokracii. Britský europoslanec Daniel Hannan reagoval, že mimo EU fungují a prosperují státy jako Norsko či Švýcarsko.

Český senátor za ODS Jaroslav Kubera se domnívá, že největší hrozbou pro mír jsou naopak eurofilové. „Van Rompuy, jo, toho si pamatuju, ale ta kněžna, nebo co to je, ta mi nějak nejde do hlavy," narazil senátor na šéfku diplomatického sboru EU baronku Catherine Ashtonovou.

Co bude dělat EU, až se rozpadne?

„Evropská unie už by se spíš měla zajímat o to, co bude dělat, až se rozpadne, protože už se to rychle blíží. Vždyť se neumějí dohodnout ani na rozpočtu. Ty drzouni v tom europarlamentu chtějí navýšit rozpočet EU o šest procent, i když je světová hospodářská krize. A soudruzi jim ho navýšej o tři a myslí si, že něco vyhráli. Místo toho, aby jim ho o šest zkrouhli, což by bylo adekvátní," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

„Václav Klaus, ten už vidí dál. Toho ta unie už úplně přestala zajímat. Ten už vidí, že se to blíží k té celosvětové globální vládě. On vidí, že tady nemá do čeho rejpat, unie se rozpadá sama, tak už ho to ani nebaví. Když se rozpadne unie bez války, tak to bude naše veliký štěstí. Je krásně vidět pokrytectví eurofilů s vízama do Kanady. Oni si tam žijou sami pro sebe a neustále si myslí, že je Bůh pověřil, aby nám vládli, jenže on je nepověřil. Oni se pověřili sami. Rompuy ať jde do háje. Ať už nás proboha nechají na pokoji," dodal Kubera.

Kuberův zlepšovák pro Přemka Podlahu

Kubera se rovněž svěřil, že má nový zlepšovák, který by mohl přispět harmonické ekologicky vyrovnané a sociálně solidární společnosti Evropského svazu. „Udělal bych větrné elektrárny s fotovoltaickými panely na vrtulích. Když nebude foukat, tak to snad pochytá aspoň nějaké to sluneční záření. No a když nebude foukat ani svítit slunko, tak tam pustíme elektřinu normálně ze sítě, protože ta je levnější a při těch dotacích se to furt vyplatí. Takovéhle perpetum mobile nevymysleli ani v Sovětském svazu, tak si to nechám patentovat. Třeba dostanu cenu za budování míru," doplnil Kubera.

Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová s konstatováním van Rompuye nesouhlasí. „K destabilizaci EU povede naopak popírání existence národních států a bezohledná úřednicko-utopistická unifikace zemí s odlišným politickým, historickým, kulturním či hospodářským vývojem," řekla redakci třetí nejvyšší ústavní činitelka.

Zaorálek tomu nevěří

„Nevěřím, že to takto řekl," reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Jeho kolegové ze sociální demokracie Zdeněk Škromach a Vítězslav Jandák na dotaz redakce nereagovali.

Europoslanec KDU-ČSL Jan Březina považuje Rompuyovo prohlášení za nadnesené. „Toto je nadnesené prohlášení. Já bych to nebral vážně. Na názor má právo každý, dokonce i euroskeptici. Já se považuji za člověka europozitivního, ale s euroskeptiky se bavím a diskutuji s nimi," řekl Březina.

Březina podotkl, že základem naší identity a základními stavebními kameny unie jsou národní státy a on sám EU a národní státy nepovažuje za protiklad. Domnívá se, že je dobře, když evropské státy postupují v některých otázkách, jako je třeba energetika či bezpečnost, jednotně a že to v globální konkurenci ani jinak nejde.

Kdo to je, ten Rompuy?

„A to je kdo, ten Rompuy?" reagoval pobaveně vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. „Pokud někdo doposud pochyboval o nutnosti národních států, tak když pan van Rompuy tvrdí opak, tak snad už každý uzná, že národní státy jsou nutnou podmínku demokracie," řekl Hájek.

„Snaha dirigentů světové vlády prosadit do veřejného povědomí základní teze tohoto uspořádání, které ohrožuje základy naší civilizace, je v poslední době zvláště silná. A chápu to jako další výzvu všem demokratům, aby si konečně vzali a modifikali jedno známé heslo, a to ´demokraté všech národních států´, spojte se," dodal Hájek.

Belgie - příklad integrace ... a rozpadu EU

„Je to šílené, je na to škoda slov. Typické vyjádření euroúředníka, jehož ´vlastí´ jsou instituce EU a navíc je z ´nestátu´ Belgie, který ani žádnou národní identitu nemá a bez tlaku EU by se dávno rozpadl," uvedl europoslanec a místopředseda frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil.

Europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček ParlamentnímListům.cz řekl, že s vyjádřením „europrezidenta" hrubě nesouhlasí a že je dost typické pro Belgičana, který ví, že jeho vlastní země je ohrožena rozpadem. „Národní stát, to je v Belgii jenom král, který je svorníkem. Pro Valony znamená Belgie přerozdělovací mechanismus, kdy dotace do jejich rozpočtu platí Vlámové. Vlámové by se rádi zbavili Valonů, ať se klidně spojí s Francií, a Brusel by nechali unii," řekl Kohlíček.

Podle něho musí být jakákoli mezinárodní struktura a mezinárodní společenství vystaveno na národních státech. Národní státy si Kohlíček vůbec nespojuje s válkou a zvláště český národní stát ve svých historických podobách byl podle něho vždy spojen s ideou míru.

Války byly při rozpadu nadnárodních nadstátů

Podle senátora Petra Pakosty Evropská unie nastoupila cestu umělého sjednocování za každou cenu a historie bývalé Jugoslávie a jiných federací podle někoho ukazuje, že takové unifikační snahy mohou vést ke krvavým konfliktům. Je to podle něj tedy přesně naopak, než říká „europrezident" „Dosud jsem používal termín eurohujerství, ale začnu používat raději termín eurotupounství. Hloupost obsažená ve van Rompuyově výroku se blíží nekonečnu," dodal Pakosta.

„Už jsem to zaregistroval a je to absolutní nesmysl. Pan van Rompuy potřeboval v Berlíně Němce přesvědčit, aby dál platili a sanovali ty státy, které krachují," míní europoslanec Hynek Fajmon.

Podle europoslance Ivo Strejčka je to přesně naopak, než říká van Rompuy. „Superstáty a říše se vždy rozpadaly válečnou cestou. Van Rompuye není třeba nijak dál kometovat. Radši by si měl řešit svou Belgii - nějak mu tam ty jeho teorie nefungují," míní europoslanec.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…