Prezident chátrá, píše Pehe v Klausově životopisu

21.10.2010 9:40

Politolog Pehe sepsal hodnocení uplynulých dvaceti let politické kariéry prezidenta Václava Klause.

Prezident chátrá, píše Pehe v Klausově životopisu

Až do nynějška psal knihy o svém životě výhradně sám prezident Václav Klaus. Díky politologu Jiřímu Pehemu  však čtenáři získají i jiný pohled na hlavu státu. Právě Pehe totiž vydává Klausův politický životopis, který hodnotí jeho politickou éru od jejích začátků v roce 1990.

Knihu s názvem "Klaus - Portrét politika ve dvaceti obrazech" má již  v předstihu k dispozici redakce deníku Mladá fronta Dnes.

Klaus je nejvýznamnější

Pehe podle ní v textu sice uznává, že Česko nemělo v posledních dvaceti letech významnějšího politika než právě Klause, zároveň se ale domnívá, že Klaus chátrá.

Hned v úvodu totiž politolog píše: "V Klausově působení je patrné politické chátrání, které je částečně vysvětlitelné i stárnutím." Dále však připouští, že o rozvoj české politické kultury se zasloužil nejvíce právě on.

Kdo nás poškodil? Klaus

"Klaus některými svými názory a postoji nepochybně Česku škodí, ale je třeba podotknout, že mu v lecčems též prospěl. Svoji zemi poškozuje zejména tím, že zcela zbytečně vyvolává v podobě často laciných provokací mezinárodní kontroverze," píše Pehe v knize.

V jednadvaceti kapitolách v ní poté rok po roce rozebírá kariéru i vliv zakladatele ODS. Na konkrétních případech také dokládá jeho politické úspěchy či neúspěchy.

Více čtěte:

Pehe zkritizoval Klause. O globálním vládnutí smýšlí jinak

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…