Prezident může jmenovat, koho chce, zdůrazňuje ústavní právník

26.06.2013 13:51

Ústavní expert Jan Kudrna v rozhovoru pro server Deník.cz zdůrazňuje, že Ústava České republiky dává prezidentovi absolutně volnou ruku při výběru možného premiéra. Na jakoukoli většinu ve sněmovně se ohlížet nemusí. Za jistých okolností bymohl v Česku hrozit i ústavní puč, ale podle Kudrny není důvod podsouvat prezidentovi zlé úmysly.

Prezident může jmenovat, koho chce, zdůrazňuje ústavní právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

„Premiéra vybírá pouze prezident republiky, dokonce má dva pokusy. Jiná je otázka politická a mocenská, tedy zda zvolí prodloužení současné vládní konstelace, nebo ne. Prezidenta omezuje jen to, že jím vybraný premiér musí předstoupit do 30 dnů před poslance s žádostí o důvěru své vládě. Když ji dvakrát nezíská, přichází na řadu se svým pokusem předseda sněmovny, v současnosti by to byla paní Němcová,“ podotýká odborník.

Počkáme si dva až tři měsíce

Kudrna v této souvislosti zmínil také rok 2010, kdy tehdejší prezident Václav Klaus nejmenoval premiérem předsedu vítězné strany Bohuslava Sobotku (ČSSD), ale Petra Nečase (ODS). Zdůraznil také, že případné rozpuštění sněmovny by současné pravděpodobné pravicové většině neprospělo. Pokud by došlo k rozpuštění dolní komory, vládla by Zde Rusnokova vláda až do ustavení vlády nové. Jestliže chce Miroslava Němcová pomýšlet na premiérský post. Musí dojít na druhý pokus o sestavení vlády a možná i na třetí, který již nemá v rukou prezident.

Jak vypsání předčasných voleb, tak čekání na možný třetí pokus zaberou dva až tři měsíce. Nedá se říci, že by jedna z variant byla rychlejší. Zároveň však Kudrna důrazně odmítá možnost, že by Rusnokova vláda dovedla zemi až k řádným volbám, pokud by nezískala důvěru sněmovny. To by pak byl ústavní puč.

„Není ale důvod prezidentovi podsouvat zlé úmysly. On také není v tom prostoru sám. Kdyby se choval neústavně – například nejmenoval by ?v rozumné lhůtě pár týdnů druhého premiéra poté, co by ten první nezískal důvěru – mohli by senátoři a poslanci proti němu vznést žalobu za porušení ústavního pořádku,“ uzavírá expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…