Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon, míní exrektor Zlatuška

02.12.2011 8:55

Při jmenování nové Rady pro výzkum, vývoj a inovace, kterou vláda nominovala tuto středu, premiér Petr Nečas ve třech případech porušil zákon. Uvedl to místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška v článku v dnešních Lidových novinách.

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon, míní exrektor Zlatuška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Zákon podle něj porušil jmenováním své poradkyně Miroslavy Kopicové, bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialy a podnikatele Zbyňka Frolíka potřetí v řadě.Člen rady může být podle zákona jmenován "nejvýše na dvě po sobě následující funkční období". Zlatuška ale upozornil na usnesení vlády č. 360 ze dne 10. května 2010, podle něhož vláda všechny tři staronové členy rady odvolala z rady 10. května 2010 a znova do rady jmenovala s účinností od 11. května 2010. Jejich středeční nominace je tak již třetí v řadě.

Je to jen staré víno v nové lahvi

Zlatuška zároveň ostře premiéra kritizoval a vyjádřil pochybnosti o jeho schopnosti řídit šestnáctičlennou radu, které předsedá. Upozornil, že Nečas do rady opět jmenoval řadu členů, kteří byli odpovědni za přijetí současného systému hodnocení a financování vědy, takzvaného kafemlejnku. "Z těchto lidí se novým jmenováním premiérem Nečasem bez jakéhokoli srozumitelného zdůvodnění dostávají zpět coby staré víno v nové lahvi Miroslava Kopicová, Jaroslav Doležal, Petr Fiala, Zbyněk Frolík a Jiří Málek."

Nezávislý mezinárodní audit o stavu české vědy za 38 milionů korun přitom jednoznačně doporučil opustit současnou metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje a na ni navázaný mechanický výpočet výše institucionálního financování.

Zlatuška připomněl, že při jmenování rady se hraje o vliv na rozdělování 25 miliard korun na vědu. Pokračování v přístupech, které mezinárodní audit jasně zamítl, se podle něj nápadně podobá tunelování Mostecké uhelné, při kterém "doly zmizely ve švýcarských bankách".

Související:

Premiér Nečas: Výzkum, vývoj a inovace je i dnes jednou z rozpočtových priorit vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …