Přibývá mladých bezdomovců "z nudy". Podporuje je i zpěvák Bende

19.10.2011 12:09

REPORTÁŽ Chudých v Česku přibývá a roste i počet lidí bez domova. Často se rekrutují z mladé generace. Její příslušníci mají problémy doma, ve škole či v práci, navíc se nudí. A tak jdou na ulici. Takové je poselství happeningu proti chudobě. Konal se v Ostravě.

Přibývá mladých bezdomovců "z nudy". Podporuje je i zpěvák Bende
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Ostré slunce a studený vítr. Lidé trousící se kolem pódia. Tvoří se hloučky povídajících si. Taková je atmosféra před patnáctou hodinou. Každou chvilku má na ostravském Masarykově náměstí začít happening proti chudobě. Pořádá jej Armáda spásy. Lidé postávají a čekají co se bude dít. U stolečku s propagačními materiály před tribunou vybízí muž v uniformě Armády spásy lidi k podpisu barevnou fixou. Svým podpisem dávají najevo svůj protest proti chudobě. O kus dál probíhá sbírka trvanlivých potravin pro potřebné.„Podepsala jsem se proti chudobě, ale už musím jít, protože silně profukuje, to není nic pro mne, takové počasí," řekla pro ParlamentniListy.cz 72letá Marie Gabrovská. Podle jejich slov je třeba něco dělat, aby lidé nekončili na ulici. „Víc udělat nemůžu, to víte, jsem důchodkyně," řekla Gabrovská a pospíchala do závětří.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE

„Podepsala jsem. Co se divíte, tu chudobu mají na svědomí naši politici, a na jméno se mne neptejte," mávne rukou po podpisu a utíká pryč další účastnice happeningu.

Přesvědčení, křesťanské zásady a pocit naplnění

Na pódiu začal zpívat a hrát na kytaru své hity zpěvák Petr Bende. U stolečku s podpisy se vytvořila fronta, kterou usměrňuje muž v uniformě armády spásy. Šestadvacetiletá Karolina Václavková ochotně odpovídá, proč se podepsala: „Mám k této problematice velmi blízko. Pracuji s lidmi na ulici, tak jsem je chtěla alespoň symbolicky podpořit." Na otázku co ji k této práci vedlo říká s úsměvem: „Přesvědčení, křesťanské zásady a pocit naplnění."

Lidé poslouchají a fotí si zpěváka. Je jich asi čtyři stovky. Podpořit boj proti chudobě přišli také místní politici z magistrátu a krajského úřadu. Na levé straně od pódia se chystá vydávání gulášové polévky. Uvařili ji v kuchyni charitního domu svatého Františka v Ostravě Vítkovicích. „Máme asi 180 porcí. Dnes ji rozdáváme spíše na ochutnávku, na ukázku, takže počítám, že se ujde všem," řekl Jiří Linhart, vedoucí Charitního domu svatého Františka. Poděkování podle jeho slov patří Mileně Šotové z Radvanic, která na tuto akci darovala zcela zdarma čerstvě upečený chléb.

Zpěvák Petr Bende podporuje boj proti chudobě

Zpěvák Petr Bende se po skončení svého koncertu uprostřed Masarykova náměstí fotí se svými fanynkami. Pro ParlamentniListy.cz říká, že podpořil tuto akci, protože bydlí v Ostravě. „Město Ostrava se těmito tématy zabývá více než města ostatní. Určitě to svůj význam má, protože každý z nás se můžeme ocitnout na nějaké nule, kdy budeme potřebovat taky pomoc. Každý máme svoji zkušenost s bezdomovci, nebo lidmi na hranici chudoby. Vidíme to kolem sebe a je dobré pomoci, aby chudoby bylo co nejméně."

V Ostravě je zhruba tisícovka bezdomovců

Podle oblastního ředitele Armády spásy na severní Moravě Jana Františka Krupy se podobné happeningy konají v Ostravě pravidelně vždy 17. října. „Děláme to už šestým rokem. Uvědomujeme si, že chudoba není jenom problém třetího světa, ale také Evropy. Koneckonců to dokazují i sociální nepokoje, kterých se i v okolních státech v poslední době objevuje dost. Našim cílem je upozorňovat na tento problém, upozorňovat lidi, veřejnost, aby nezavírali oči, ale aby tu přehlíženou chudobu vnímali a snažili se proti tomu něco dělat.

Matky samoživitelky ohrožuje chudoba, ukázal výzkum 

Nemyslíme si, že se všichni lidi v republice, nebo zde na náměstí obrátí, teď začneme něco dělat pro to, abychom podpořili chudé. Ale možná to alespoň některé z nich osloví."

On sám odhaduje, že na území města Ostravy se pohybuje 500 až 1000 bezdomovců. „Je to hodně vysoké číslo. Do toho se dá započítat kapacita azylových zařízení což je asi 350 lůžek a další lidé jsou na ulici, nebo v nějakých komerčních ubytovnách. I tihle lidé jsou našimi potenciálními klienty. Každoročně před nástupem zimy úzce spolupracujeme s magistrátem ale i jinými organizacemi a snažíme se navýšit kapacitu tak, abychom potřebu pokryly. Město Ostrava je v tomto hodně otevřené, velmi dobře spolupracuje. Málokteré město je v této podpoře tak fundované jako právě Ostrava. Takže ty cesty se hledají."

Nedělá si iluze. Všichni bezdomovci v Ostravě podchycení asi nejsou. Ale Armáda spásy posílá během roku každý den do ulic dva terénní pracovníky. Ti prochází celé město, takže má zmapovanou celou Ostravu.

Pozor, přibývá mladých bezdomovců z nudy

„Hodně bezdomovců nám zestárlo. Jsou to většinou lidé, kteří se na ulici ocitli v devadesátých letech po uzavření fabrik a po propuštění z vězení. Velká skupina bezdomovců je dnes těsně před seniorským věkem a na začátku seniorského věku. Ale teď se nám objevuje velká skupina mladých lidí. Je to nový fenomén. Dřív byl problém u bezdomovců třeba alkohol, dnes k nám už dozněla taková ta vlna bezdomovectví z nudy, jak já říkám. Jsou to mladí lidé, kteří přicházejí do konfliktu se svými rodiči, kteří na ně nemají čas. Tak začínají experimentovat třeba s drogami, dostávají se do potíží se zákonem. Často natruc rodičům odcházejí z domu a dostávají se do problémů," upozorňuje na problém oblastní ředitel.

Více o chudobě ZDE

Foto: Jana Šulcová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…