Přichází rudá vlna. Komunisté se třesou na oranžové i modré voliče

16.12.2011 4:55

Řešení, která přináší tato vláda, může podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika přimět občany, aby se zamysleli nad tím, zda už přece jen nepřišel čas podpořit komunisty, kteří zájmy těch „dolních“ 10 milionů prý hájí.

Přichází rudá vlna. Komunisté se třesou na oranžové i modré voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

„Všichni vědí, že je třeba přinést na oltář nějakou oběť, ale tahle vláda to dělá tak, že tu oběť přináší oněch 10 milionů, zatímco těch horních 10 tisíc se žádná oběť netýká,“ konstatuje Kováčik. Nevylučuje proto, že v důsledku krize se mohou preference komunistů mírně zvýšit.


„To samozřejmě může být moment, který nám přinese větší podporu. Samozřejmě za předpokladu, že v rámci boje proti konkurenci, při zostřování krize, nevyřadí rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes už třetí největší stranu ze hry,“ říká Kováčik. To prý ale předbíháme.


Podporu můžeme získat, bude-li Nejvyšší správní soud rozhodovat spravedlivě, tvrdí Kováčik


ParlamentnímListům.cz řekl před časem předseda KSČM Vojtěch Filip, že by byl rád, kdyby k soudnímu řízení při pokusu o pozastavení činnosti KSČM u NSS došlo, že by spravedlivé soudní řízení jednou provždy legitimizovalo KSČM jako demokratickou stranu. Pavel Kováčik si tím ale není jist. „Co když NSS nerozhodně spravedlivě, ale na politickou objednávku?“, ptá se Kováčik. „Všechno je přece možné“, dodává. Pak by KSČM podle jeho slov byla na nějaký čas vyřazena z politického souboje.


Pro vládu je podle něj důležité, aby se lidé zabývali něčím jiným, než tím, že mají hluboko do kapsy. „No, a protože prý toho chleba mnoho nebude, o to silnější prý musejí být ty hry. „Nicméně pokaždé, když se vlna antikomunismu vzedme, mírně nám stoupnou preference. A když ten správní soud bude soudit spravedlivě, tak přihlédne i k tomu, že dnes už existuje celkem pět expertních zpráv, které nedoporučují jít do soudního sporu za pozastavení KSČM. „Přesto před měsícem vláda vypracovala tu správní žalobu a příští týden bude rozhodovat, zda tu žalobu podá či nikoli“, dodává Kováčik.


Vláda a koalice se podle komunistů nárůstu jejich preferencí bojí


Právě proto, že se vládní koalice bojí nárůstu našich preferencí, objednává si naši likvidaci“, říká předseda komunistického klubu. Je to podle něj souboj bezskurpulózní, bezohledný, a je to souboj, který v plné nahotě odhaluje podstatu hry na demokracii, která zde podle něj probíhá. „A ta nemá s pravou demokracií ale vůbec nic společného“, dodává Kováčik.


Lidé ale mají nyní podle něj docela jiné starosti, než jsou podobné souboje. „Teď mají starost o vlastní přežití“, konstatuje. Ty starosti jsou proto nyní záměrně mediálně přebíjeny těmi „hrami“, například přímou volbou prezidenta, tedy vzbuzováním dojmu, že budou mít více práv. „Nemyslím si ale, že by tomu tak bylo“, uvažuje nahlas Kováčik. Jsou to dále podle něj hry, jako zákaz KSČM či další kauzy a kauzičky, ale lidem ty starosti nevymizí, i když se je bude snažit vláda těmi hrami a kauzičkami překrýt.


Pavel Kováčik dále vysvětlil proces, který nazval „bludnou spirálou“. Navíc je přesvědčen, že vlivem druhé krizové vlny tyto „hry“ neustoupí do pozadí, ale naopak zesílí, protože ty hry, které mají občany odvést od jejich starostí, a tudíž od naštvanosti, na vládu a politiku obecně, je nezbytné překrýt. „Starosti ale nezmizí, krize nezmizí, lidé budou přicházet o práci, ti kteří ji mít budou, dostanou méně zaplaceno, nebudou valorizovány důchody, možná dokonce půjdou dolů. Lidé budou obracet každou korunu, tudíž méně utrácet, tím klesne odbyt, což se projeví u živnostníků a podnikatelů. A máme zde onu „bludnou spirálu“, tvrdí Kováčik. Vláda podle něj přikládá pod krizový kotel polínka pesimismu a strašení.

Anketa

Má smysl zakazovat KSČM?

17%
83%
hlasovalo: 4261 lidí


Když vidím plná obchodní centra, nezdá se mi, že by nastávala nějaká krize, tvrdí „modrý“ Benda

S tím ale naprosto nesouhlasí například Marek Benda z ODS. „A myslíte, že ta druhá vlna krize opravdu přichází? Já když vidím například ty záběry z minulého víkendu, kdy jsou nákupní střediska po celé republice tak obležena, že se tam nedá dostat, tak přemýšlím, kde ta krize je?“, směje se Benda. Připustil ale, že je obtížné předvídat, co se bude dít v eurozóně.


„Nestrašme se ale nutně tou krizí“, dodává. Podle něj ani v důsledku krize preference komunistů neporostou. „Vždyť při minulých volbách jsme byli také, dá se říct v pokrizové situaci, a přesto žádného výrazného úspěchu nedosáhli“, konstatuje Benda. Podle něj je tu stejně tak riziko vzniku na politické scéně jiných, extrémistických organizací. Jejich vznik je prý s otazníkem. „Komunisté už ale podle mne přestávají být stranou protestu“, konstatuje Marek Benda. „Nyní jsou to Věci Veřejné, uvidíme, kdo to bude příště“, dodává Benda. Nevěří ani tomu, že by případný pokus o soudní pozastavení činnosti KSČM jim vynesl nějaké výrazné preference.


Každá krize budí strach a to je půda pro různobarevné ideologie, říká Korte z TOP09


„Samozřejmě, že každá krize, jestliže přijde, bude budit nejistotu a strach“, říká Daniel Korte z TOP09. Právě to je podle něj půda pro různobarevné ideologie, ať už jsou rudé nebo hnědé, ideologie extrémistické. „Právě ty nabízejí jednoduchá řešení, která jsou pro znejistělé lidi samozřejmě chytlavá. A já nevidím velký rozdíl, mezi ideologií rudou a hnědou“, dodává Korte. Historicky podle něj zde vůbec žádný rozdíl nebyl.


Četl jsem zajímavý komentář, který uvádí, že žádná levicová strana zatím nevydělala na krizi“, komentuje situaci známý politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj se ty strany nedokázaly tohoto tématu chopit správným způsobem a Zbořil má zato, že něco podobného funguje i u nás. Komunistická strana na tom může vydělat nějaké to procento hlasů proti Kalouskovi a proti Nečasovi, protože ač se sociální demokracie tváří jako jejich oponent, ve skutečnosti je to jejich skrytý spojenec.


Politolog je přesvědčen, že komunisté mohou nějaké to procento získat


Komunisté tak nějaké reference získat podle Zbořila mohou, jsou to ale minimální procenta. „Bude to tak od tří do pěti procent“, je přesvědčen Zbořil. Nevěří ale tomu, že by mohli komunisté získat například deset procent. „Oni už totiž nemají kde brát“, konstatuje.


Voliči TOP09 nebo ODS jim prý hlasy nedají, sociální demokraté mají těch 60 – 70 procent voličské základny také jistých. „Komunisté tak mohou skutečně lovit jen ty protestní hlasy – vzdorohlasy“, dodává Zbořil. Jsou to podle něj hlasy zklamaných. Někteří jsou zklamaní sociální demokracií, někteří z chování Věcí Veřejných, jsou to ale podle něj stále nějaká 3 procenta. „No, a o ty se bude ucházet některá z populistických stran, takže ty jim je zase seberou“, je přesvědčen známý politolog. Žádný výrazný profit komunistů tak ani u nás z krizové situace Zdeněk Zbořil nečeká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…