Přímá volba hlavy státu zatím nejasná. Poslanci se ale hádali o ČNB

14.12.2011 11:10

Poslanci zatím neodhlasovali přímou volbu prezidenta. Poté, co ČSSD neprošel její pozměňovací návrh kolem způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky, který byl pro ČSSD tak zásadní, si totiž socialisté vzali hodinovou přestávku na jednání klubu. A to před závěrečným hlasováním.

Přímá volba hlavy státu zatím nejasná. Poslanci se ale hádali o ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek během vystoupení ve Sněmovně

Už dnešní ráno naznačovalo, že to bude kolem přímé volby hlavy státu v dolní parlamentní komoře rušné. Že bude „ horko na půdě“ dávala už tušit dnešní ranní schůzka zástupců vládní koalice a opozičních stran k přímé volbě prezidenta. Ta totiž posun nepřinesla.

Sociální demokraté pak řekli, že o svém postoji k ústavnímu zákonu umožňujícímu volbu hlavy státu všemi občany rozhodnou až těsně před závěrečným hlasováním, tedy podle jeho výsledné podoby po přijetí či odmítnutí pozměňovacích návrhů sněmovnou. Jejich pozměňovací návrh kolem jmenování členů bankovní rady – se souhlasem Senátu nebo s podpisem předsedy vlády - ale byl koalicí odmítnut. Na to si pak vzala ČSSD hodinovou přestávku na jednání klubu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale předtím poukázal na to, že má centrální banka rozsáhlé pravomoci a není možné, aby její bankovní radu jmenoval jeden člověk, tedy prezident. "Změna by byla pojistkou nezávislosti České národní banky a protikorupčním opatřením," uvedl Sobotkka a zdůraznil, že ČSSD se snaží o zavedení přímé volby už téměř dvě desetiletí.

Dva návrhy od ČSSD prošly

Naopak dva další návrhy ČSSD, které se týkají omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání a jen na dobu výkonu funkce chce dále ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause, sněmovnou prošly.

Komunisté neuspěli se svým návrhem, aby prezident mohl jmenovat radu centrální banky jen po souhlasu sněmovny. Poslanci zamítli i další návrhy KSČM, které se týkaly jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování a odvolávání předsedy a místopředsedů Ústavního soudu a vyhlašování referenda a jeho výsledků.

Pokud ale bude KSČM pro návrh hlasovat spolu s koalicí, norma by mohla projít do Senátu a pak by ji s největší pravděpodobností vrátil Senát, kde má levice převahu.

Hádka kvůli guvernérovi

Zajímavé ale je, že se ve sněmovně strhla hádka kvůli členům bankovní rady, samotném guvernérovi, ale hlavně kvůli půjčce, která byla MMF poskytnuta v roce 2010.  Hádku v podstatě započal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

„Viděli jsme tady včera vystoupení guvernéra ČNB. Ale musím říci, že se nápadně jeho slova podobají s tím, co již dlouho vůči EU a půjčce pro MMF hlásá Václav Klaus. Včera to vystoupení guvernéra bylo kuriózní v tom, že v roce 2010 to byl to on a ČNB, kdo pro MMF poskytl půjčku ve výši 1,03 mld. euro,“ řekl Zaorálek.

Na jeho konto se pak snesla snůška kritiky od premiéra Petra Nečase, nebo i ministra financí Miroslava Kalouska.

"Pane, Zaorálku, mne z vaší řeči šel mráz po zádech. Kdy to, co říkáte, bylo učiněno? Já jsem na základě usnesení vlády šel prosit vládu, aby v tomto případě České národní bance nevznikla nějaká ztráta,“ uvedl kromě jiného k roku 2010 a "půjčce" pro MMF Kalousek. "Máme jednoho z nejlepších regulátorů v Evropě. Přestaňte ho, k čertu, napadat," prohlásil pak na obranu ČNB a v podstatě i guvernéra ČNB Miroslava Singera Kalousek.

Poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) na konto ČNB například zmínil, že to byla ona, kdo nedávno rozhodl o výprodeji zlatého pokladu banky poté,co cena zlata na trhu klesla.

Nečas se má podle Ratha chovat slušně

„Já bych tu instituci nijak nezbožťoval,“ řekl rozčileně do sněmovního mikrofonu následně Rath a také sepsul premiéra Nečase, který ostře kritizoval zmiňovaného Zaorálka.

 „Na konto ČNB jsou ta slova od pana Zaorálka neuvěřitelná. Zachovat mlčení je někdy ta největší služba, kterou může udělat i ten největší tlachal jako službu veřejnosti,“ řekl totiž Nečas a zmínil, že ČSSD vlastně hledá záminky, aby tato přímá volba nebyla schválena.

„Žádám, abyste se zde jako premiér ČR choval slušně. Už jsem vás o to několikrát žádal i v minulosti,“ dodal pak na to razantně Rath.

Změna ve jmenování bankovní rady je ale podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).zcela zbytečná. Současná praxe podle něho s tím nemá problémy.

Sociální demokraté zdůrazňovali, že od některých svých pozměňovacích návrhů ustoupili a vůbec je nepodali. Týkaly se prodloužení funkčního období prezidenta z pěti na šest let a možnosti odvolat ho v referendu.

Po hodinové přestávce ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že ČSSD bude pro normu hlasovat v konečném a závěrečném hlasování stejně jako při prvním čtení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …