Přímá volba opět ve sněmovně. ČSSD chce nastolit podmínky pro kampaně

13.03.2012 13:40

Sněmovnu čeká na nadcházející 36. schůzi kromě jiného i diskuse o podmínkách přímé volby prezidenta republiky. ČSSD chce totiž prosadit, aby mohli kandidáti v kampani utratit maximálně 15 milionů korun. Očekává proto na toto téma diskusi všech sněmovních politických stran. Radiožurnálu to potvrdil místopředseda ČSSD a poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Přímá volba opět ve sněmovně. ČSSD chce nastolit podmínky pro kampaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Zákon o přímé volbě prezidenta se musí upravit tak, aby bylo jasné, za jakých podmínek lze hlavu státu volit, aby do budoucna nemohl volbu nikdo zpochybnit. To tvrdí ČSSD. Naopak místopředsedkyně ODS a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová míní, že znejistit termín přijetí prováděcího zákona k přímé volbě novou diskusí je nemyslitelné.

Co ale ČSSD žádá?  Podle Lubomíra Zaorálka hodlají oranžoví prosadit, aby mohli kandidáti v kampani utratit maximálně 15 milionů korun. Očekává proto na toto téma diskusi všech sněmovních politických stran.

„Samozřejmě nechceme brzdit přípravu, ale přáli bychom si, abychom mohli co nejintenzivněji jednat nad takovou podobou zákona, která bude garantovat důstojnou, férovou soutěž mezi kandidáty na prezidenta, protože na podobě toho zákona bude nesmírně záležet,“ řekl rozhlasu Zaorálek. 

Kdo by měl kontrolovat limity?

Limit pro volební kampaň je podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce pro sociální demokracii zásadní. ČSSD totiž vede debatu o tom, jaký limit by měl být, co by se do něj mělo počítat a jakým způsobem by měla být prováděna kontrola.

„Limit pro volební kampaň je pro nás zásadní proto, aby rozhodovaly myšlenky, osobnosti kandidátů a ne peníze finančních skupin, které podpoří jednotlivé kandidáty a přibije ostatní,“ vysvětlil Tejc.

"Svůj návrh už máme připraven a předložen v Senátu. Nicméně nevztahuje se na přímou volbu prezidenta, a je podle našeho názoru aplikovatelný,“ zmínil Tejc. V zákoně by neměl podle ČSSD chybět ani způsob získávání podpisů. 

Podle Němcové ale k návrhům ČSSD chybí politická shoda. „Spustit tady proces, který by znamenal znejistění termínu přijetí prováděcího zákona právě proto, že každý bude mít jinou představu o tom, jak má vypadat strop pro uskutečnění voleb, to si myslím, že by bylo docela riskantní,“ uvedla pro rozhlas Němcová.

Podle Tejce je však ČSSD přesvědčena o tom, že by tu neměly být kladeny nějaké zásadnější překážky, které by zpochybňovaly onu volbu. Zdůraznil však, že by měly být omezené i sponzorské dary.

„Aby například fyzické osoby mohly dát na kampaň maximálně jeden milion korun. Právnické osoby aby nemohly tuto kampaň sponzorovat vůbec. Tak, aby si finanční skupiny nedělaly zálusk například na podporu některého z kandidátů výměnou za jmenování členů bankovní rady, která kontroluje banky,“ dodal Tejc.

Rozhodnou i o sídlech zdravotních ústavů.

Na programu schůze dolní komory je i několik předloh, které prosazuje také opozice. Například odložení startu důchodové reformy na rok 2016 a znovuzavedení možnosti souběhu čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Tyto návrhy ale sněmovna převahou koaličních hlasů zřejmě zamítne.

Poslanci také rozhodnou o sídlech zdravotních ústavů. Novelu vrátil do dolní komory Senát. Chce mít ústavy v Ostravě a v Ústí nad Labem, nikoli v Praze, jak navrhla vláda.

Sněmovna bude také projednávat předlohy ve druhých čteních, při nichž je možné podávat pozměňovací návrhy. Do závěrečného schvalování by měla poslat například předlohu, která zavádí možnost dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a obviněným. Na stole mají zákonodárci také ve druhém čtení návrh zákona o evropské občanské iniciativě a novelu občanského zákoníku, která má lépe ochránit spotřebitele.

Poslanci budou také rozhodovat, zda zřídí vyšetřovací komisi, která se bude zabývat přístupem ministerstva zemědělství vůči Budějovickému Budvaru. Návrh vznikl na popud opoziční KSČM a vyvolal ho záměr ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) vyslat do pivovaru kontrolu.

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…