Primátor Karlových Varů: Jen ať si někdo zkusí mě chtít korumpovat

22.01.2012 19:19

ROZHOVOR S primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem (KOA) ParlamentníListy.cz pro-braly nejen možné dopady vládních reforem na region, ale také uplynulé a velmi bouřlivé dny tam-ního magistrátu.

Primátor Karlových Varů: Jen ať si někdo zkusí mě chtít korumpovat
Foto: archiv města
Popisek: Petr Kulhánek

Pane primátore, na co jste za uplynulý rok nejvíce hrdý?

Podařilo se nám odvrátit stomilionové postihy vyměřené městu za nepodařenou administraci státem dotovaných akcí, postavit na reálné základy nominaci Karlových Varů na Seznam světového dědictví UNESCO – a co považuji za důležitější, nejde jen o nominaci jednoho hezkého a významného lázeňského města, ale o nominaci společnou, sériovou, ve které jsou nominována i další mimořádně významná lázeňská města Karlovarského kraje, tzv. Lázeňský trojúhelník, a především i další, podobně významná lázeňská města Evropy. Náš záměr přesahuje hranice města i kraje, nejde nám jenom o „vlastní píseček“, ale chceme, aby byl uznán fenomén evropského lázeňství, který je světově neopakovatelný, a naopak sehrává evropsky integrující roli už staletí. Podařilo se důkladně projednat a orgány města schválit Statut lázeňského místa, který je již nyní v legislativním procesu ministerstva zdravotnictví.

Podařilo se nám postavit na nohy Karlovarský symfonický orchestr a Infocentrum, najít oběma těmto významným institucím kvalifikované ředitele, které respektuje i jejich odborné okolí. Podařilo se nám také oživit myšlenku karlovarské divadelní činohry, ačkoliv se teprve rodí, vloni měla první premiéru a letos ji čekají další dvě – vytvořit divadlo je tisíckrát těžší, než bylo před sedmi lety ho zrušit. Revidujeme sporné kauzy minulosti, i když i to je běh na dlouhou trať, a v některých případech bohužel už není co vyhrát. Podařilo se nám přes masivní škrty v rozpočtu zachovat podporu sportu v Karlových Varech, i podporu špičkovým kulturním a sportovním podnikům, festivalům a významným soutěžím. Daří se nám také pokračovat v evropských projektech, díky čemuž oživujeme dříve nevyužívanou část města, budujeme veřejná sportoviště a areály pro využití volného času, a to za relativně málo vlastních peněz. Přes kritický nedostatek financí se podařilo zlepšit stav ulic a chodníků, kde to bylo nejvíce potřeba.

Dobře. A co se Vám ve městě naopak nepovedlo?

Určitě jsme nemohli vynaložit na opravy a investice do dopravní a technické infrastruktury města tolik, kolik bychom si přáli. Takovou vleklou bolestí současné reprezentace města byla neschopnost dohodnout se na koncepčních záležitostech, jasně vyjadřovat nějaký společný názor a přijímat jednoznačná rozhodnutí v čase, kdy jsou potřeba. Já mohu mít na věci svůj názor, ale rozhodně primátor nerozhoduje o všem. Ta rozhodnutí činí město jako samospráva kolektivně, a ten kolektiv rád diskutuje, a mnohdy se velice těžko se na podstatném shodne.

Koalice K20 se rozpadla a Vás nyní trápí vyjednávání o podobě koalice nové. Prohlásil jste, že pokud nedopadne Váš návrh koalice s ODS, 17. ledna odstoupíte. Jsou to trochu silná slova, přemýšlel jste, čemu byste se posléze věnoval? Chtěl byste zůstat v politice?

Nejsou to silná slova, prostě jsem v dané situaci, kdy se osobní animozity v současném zastupitelstvu začaly stavět i nad zdravý rozum, neviděl žádnou cestu z této krize. Šel jsem na jednání zastupitelstva s podepsanou rezignací v aktovce. Tak jak se následně dnes ráno ukázalo, můj krok by vyvolal nekontrolovanou lavinu rezignací nejen z vedení města a rady města, ale vyvolal by i rezignace na zastupitelské mandáty, což je akt zcela nevratný. Navíc se to týkalo lidí, bez jejichž spolupráce si týmovou práci ve vedení města jen těžko dokážu sestavit. Nakonec jsem ale dostal příslib, že jednotlivá uskupení v zastupitelstvu jsou ochotná spolu jednat a najít dohodu dalšího fungování.

Čemu bych se posléze věnoval? Ačkoliv se o politiku zajímám jako občan Karlových Varů, narodil jsem se tu, prožil jsem v nich celý svůj život a chci tu také zůstat, a přestože jsem momentálně primátor, nejsem profesionální politik, většinu svého života jsem se živil prací a podnikáním, před vstupem do profesionální politiky vydáváním lázeňského magazínu a řady dalších tiskovin. Kdybych rezignoval na post primátora, určitě bych nerezignoval na to, že se chci vyjadřovat k tomu, kam Karlovy Vary směřují, ale určitě nejsem na politice existenčně závislý. 

A pokud by Vámi navrhovaná koalice vyšla, co by bylo její prioritou?

Anketa

Vadí vám sociální reformy?

hlasovalo: 616 lidí
Právě to, co se nepodařilo v roce loňském. Shodnout se na tom, jaké jsou priority města, vyjádřit se jasně k věcem, které na jasné vyjádření čekají. Je celá řada věcí, na kterých se shodlo i dosavadní uskupení, ale celá, řada věcí prostě visí ve vzduchu, orgány města je stahují z projednávání a pořád dokola se odkládá potřebné rozhodnutí – ať už kladné nebo zamítavé. Žádné rozhodnutí je pro ty, kdo na něj čekají, ještě horší než zamítnutí. A veřejnost to samozřejmě vnímá jako neschopnost orgánů města.

V listopadu loňského roku se Vás také opozice pokusila odvolat, což se jí nepodařilo. Změnily se po tomto kroku na magistrátu poměry?

Nijak zvlášť, opozice plní svojí funkci a ostřížím zrakem sleduje všechno počínání, nejen mé, ale i ostatních členů vedení města, radních, členů komisí. Je to legitimní, stejně tak jsem se choval i já, když byla KOA (Karlovarská občanská alternativa) v minulém volebním období v opozici. Určitě jsem nebyl tak teatrální a víc jsem se snažil věci nějak vyřešit, získat k nim stanoviska, být konkrétnější. Nikdy mi nevadili konkrétní lidé, nikdy jsem neměl potřebu si s někým vyřizovat osobní účty, ale vadily mi konkrétní chyby, a to platí i nadále. Ale abych se vrátil k otázce, kvůli pokusu o odvolání se vztahy mezi mnou a současnou opozicí nijak drasticky nezměnily, vnímám je jako korektní.

Na stránkách, kde by měl být Váš program, jsem nenašel žádné informace, jak to? A jak často a jakou cestou komunikujete s občany?

Na uvedeném odkazu skutečně je můj program na každý týden – může se stát, že pokud nejsem v úřadě, program tam chybí, nebo je stránka po dobu aktualizace dočasně nedostupná. Ale jinak určitě není účelem této stránky odkazovat na mě jako na osobu a nějaký můj politický program, je to stránka, která má sloužit občanům města, aby věděli, čím se zabývá primátor, kterého si platí ze svých daní. Je to prostá a věcná informace, můj pracovní program, něco jako diář.

Jinak s občany komunikuji všemi dostupnými kanály, dostávám samozřejmě denně desítky e-mailů, dopisů, můj sekretariát přijímá denně stovky telefonů, setkávám se s občany na veřejných jednáních i tematicky zaměřených setkáních. Každý měsíc otevírám dveře své pracovny široké veřejnosti v rámci „primátorského dne“, kdo chce, může přijít. Po prvních primátorských dnech jsem zjistil, že mnoho otázek se dotýká právních záležitostí, často nemajících žádnou spojitost s městem, domluvil jsem se proto s právníky města a ti v rámci služby PRO BONO – bezplatné služby odborných profesionálů široké veřejnosti – během primátorských dnů poskytují kvalifikovanou právní poradnu.

Jak by měly vypadat Karlovy Vary, kde se lidem dobře žije, a nemusejí odcházet do jiného města?

Určitě každého napadne – kvalitní infrastruktura, služby, možnosti trávení volného času, dobré pracovní nabídky… Jsme primárně městem lázeňství a cestovního ruchu, takže je určitě potřeba také myslet na to, abychom dostatečně oslovovali potenciální návštěvníky, abychom byli městem pohledným, zajímavým, přátelským i k cizincům. Máme velké štěstí v tom, že jsme město velice zelené a nesmírně zajímavé, jen to musíme dobře „prodat“ a nesmíme se spoléhat na to, že to tak bude navěky bez našeho dalšího přičinění. Usnout na vavřínech je nejlepší cesta k omšelosti.

Jak je to s bezpečností občanů v Karlových Varech, mohou se cítit bezpečně?

Určitě, samozřejmě sezóna láká kapsáře a různé pouliční podvodníky, ale myslím, že za ta léta už docela víme, jak proti nim postupovat. Městská policie úzce spolupracuje s Policií České republiky v prevenci i postihování kriminality. Ale obecně – Karlovy Vary nemají vysloveně ghetta, a ani nemám pocit, že by se lidé ve městě museli neustále ohlížet přes rameno, jestli jim nejde někdo v patách.

Prosazoval jste také  tvorbu nového loga Karlových Varů, ke které od 1. ledna došlo. Logo má ale mnoho odpůrců. Proč jste vlastně změnu požadoval?

Od počátku minulého roku jsem viděl jako nezbytnost vytvoření jednotného vizuálního stylu města ke své prezentaci, který do té doby neexistoval. Vizuální styl nelze navrhovat izolovaně od loga města. Proto jsem přišel na správní radu Infocentra s doporučením, aby se po dvanácti letech vytvořilo logo nové, které bude flexibilní, univerzální, škálovatelné a použitelné v těch nejklasičtějších aplikacích, jako jsou reklamní předměty či tiskoviny, ale i ve spojení s novými technologiemi, jako jsou webová nebo mobilní média. Je to marketingový nástroj a měl by sloužit. Rozhodně nechci říkat, že dosavadní logo bylo špatné, mělo nápad i grafickou čistotu a městu dobře sloužilo dlouhá léta.

Myslím, že to, co vzešlo ze současné soutěže, je navýsost dobrá práce. Chápu, že cokoliv se udělá nově, jinak než doposud, budí zčásti odpor a zčásti posměch – vzpomeňme na průtah městem, bez kterého si dneska nikdo nedovede Karlovy Vary představit, vzpomeňme na nevoli, jakou vyvolalo zavedení povinnosti jezdit připoutaný bezpečnostním pásem nebo přes den svítit – dnes se nad tím ale nikdo nepozastavuje. Ukázalo se, že to k něčemu je. Ale první náraz je vždycky: Je to nové, je to špatně.

V Karlových Varech vlastní mnoho nemovitostí cizinci, kteří zde i podnikají. Zároveň je ale v Karlových Varech v mnohých ohledech dráž, než třeba v Praze. Co je podle Vás příčinou?

Je pravda, že v rámci České republiky jsme trochu ekonomická anomálie. Ceny nemovitostí, ale i zboží a služeb, patří mezi nejvyšší z celé země, ale mzdy jsou pravidelně nejnižší. Když to neúnosně zjednoduším, tak ceny máme pražské a mzdy dvoutřetinové. Je to podle mě dáno spoustou faktorů, určitě například v cenách nemovitostí hraje úlohu zájem zahraničních investorů, návštěvníků, zájemců o letní byt a podobně. U cen služeb a zboží za to podle mě zase trochu může velice řídké osídlení našeho kraje a jeho roztroušená sídelní struktura – takové území se prostě dráž zásobuje, malý trh má větší režijní náklady. Hraje tu také úlohu to, že patříme ke krajům s nejnižší úrovní vzdělání, ne že by tu žili hloupí lidé, ale pro vysokoškoláky tu zatím není tolik a tak lákavých nabídek uplatnění, jako je třeba v nedaleké Plzni, Praze.

Pokud bychom hovořili o reformách, jež vláda připravuje, domníváte se, že budou pro naši ekonomiku přínosné?

Úvahy, na kterých reformní kroky spočívají, jsou určitě správné. Do určité míry vládě rozumím, protože řeší podobné problémy jako naše město – aparát a výdaje, které byly nastavené na „veselá léta“ před dopady světové finanční krize, a navíc vytvářely obrovský dluh. I my teď řešíme, jak při snížených příjmech zároveň snižovat schodek a pokud možno se v dohledné době vrátit k tomu, co je a mělo by být i nadále normální, totiž nepůjčovat si na vlastní provoz. Vím, že je to nepopulární, říkat lidem – ten a ten poplatek, ta a ta daň vzrostou, to a to už nebude zadarmo a pro každého, kdo si přijde, protože na to jednoduše nemáme. Ale ještě nepopulárnější mi přijde vesele lhát o tom, jak se máme a budeme mít dobře, a pak vyhlásit bankrot a vymýšlet, jak to udělat, aby se nám v ulicích nerozhořela občanská válka.

Myslím si, že naše společnost reformy potřebuje. Nikdo nepochybuje o tom, že musí existovat solidarita mezi těmi bohatšími a méně bohatými, mezi zdravými a zdravotně postiženými, mezi zaměstnanými a nezaměstnanými. Ale ta pomoc musí být nastavena tak, aby nebyla snadno zneužitelná a aby sloužila skutečně těm, kdo se bez ní neobejdou. Vládě v tomto věřím, a ačkoliv mám k některým krokům výhrady, jako je třeba nedostatečné finanční zajištění státní správy přenesené na obce, nebo plány škrty v úhradách lázeňské péče, které postihují nejen pacienty, ale celé regiony, přes to přese všechno si myslím, že ten základní směr je správný. Líbí se mi i to označení „vláda rozpočtové zodpovědnosti“, skoro už to vypadalo, že chovat se v čemkoliv zodpovědně je out, nemoderní, opovrhované. Teď se o to někdo snaží, a to dokonce na nejvyšší úrovni naší země. To je dobře.

Jak konkrétně se dotknou Vašeho města?

Jak už jsem řekl, aktuálně řešíme třeba nové elektronické občanské průkazy – je to jistě záměr pokrokový a správný, bohužel není finančně ani organizačně dořešen, 2. ledna města, kterých se to týká, narazili na obrovskou nevoli mezi žadateli o tyto občanské průkazy, protože musí kvůli dokladům cestovat často dále, obec s rozšířenou působností jich najednou odbavuje dvakrát více, a vybavení dodané ministerstvem zdaleka nedostačuje. Stojíme tedy před problémem, jak za vlastní nemalé peníze pořídit techniku na agendu, kterou nám i občanům stát ukládá, ale nehradí. Je to velice nepříjemné, jak vůči našim občanům, pro něž se úroveň služby citelně zhoršila, tak vůči občanům ze vzdálenějších míst naší spádové oblasti, kteří se musí trmácet až k nám, aby zde narazili na dlouhé fronty. Snažíme se iniciovat nějakou aktivitu mezi stejně postiženými městy, abychom vystupovali společně a donutili stát k zaplacení toho, co nám nařizuje, a k zajištění kvality služeb občanům odpovídající 21. století.

Na druhou stranu se také mění systém rozpočtového určení daní, který naopak drtivé většině obcí přinese více peněz na úkor čtyř největších měst republiky. V Karlovarském kraji to znamená, že všechna města a obce si bez výjimky polepší, a nejvíce přesně ta divným způsobem opomíjená sídla od dvou do dvaceti tisíc, která přece tvoří základní kostru krajiny a sídelní struktury, a zatím byla na pokraji zájmu. Město Karlovy Vary si polepší také, i když procentuálně samozřejmě nejméně.

Mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem regionu? Jak tomuto čelit?

Ano, řešili jsme už zmiňované škrty v seznamu indikací pro lázeňskou léčbu. Karlovy Vary, ačkoliv jsou největší české lázeňské město, paradoxně na úhradách péče od státu existenčně nezávisejí, ale nejsme krátkozrací hráči na vlastním písečku, víme, že pro některá lázeňská místa v České republice je to velice citelný zásah, který může citelně postihnout základ jejich ekonomiky. Ale i kdyby nešlo o ekonomické dopady, obáváme se dopadů takzvaně morálních – to, že stát přestane uznávat některé části lázeňské péče za hodné podpory z kapitoly veřejného zdraví, vrhá negativní světlo na jejich potřebnost. Obáváme se, že i zahraniční návštěvníci mohou znejistět, když zjistí, že lázně v jejich zemi nebo jinde v Evropě jsou z veřejného pojištění hrazeny, kdežto v České republice ne. Mají tedy vůbec nějaké prokazatelné účinky, když je stát nepovažuje za potřebné?

Co říkáte na boj proti korupci, máte s ní vlastní zkušenost?

Nejlepším opatřením proti korupci je samozřejmě otevřenost. O tu se maximálně snažíme, kromě nových pravidel pro zadávání veřejných zakázek jsme přijali také etický kodex pro zaměstnance města, a svým kolegům navrhujeme připojit se k etickému kodexu zastupitele, věříme, že to má smysl. Ale rád uvažuji systémově, a myslím, že proti korupci je nejlepší nastavit procesy tak, aby ke korupčnímu jednání dávaly co nejméně příležitostí. Pokud se mé osoby konkrétně týče, nikdo se mne korumpovat ani nepokoušel, kdo mě jen trochu zná, ví, že by se se zlou potázal.

Co nejraději děláte ve volném čase?

Jsem filmožrout a běžec amatér. Od klukovských let mě zajímají filmy, ale ne ani tak ty největší kasovní trháky, jako spíš ty nejpodivuhodnější, něčím zajímavé, které dávají na svět kolem nás trochu jiný pohled. Rád jim říkám „klubové“, protože přesně takové se také snažíme ve Filmovém klubu Karlovy Vary už téměř 20 let uvádět.

No a jinak rád běhám, ale do konce ledna mám bohužel smůlu, po operaci kýly můžu zatím jen chodit. Musel jsem tak obětovat třeba svůj oblíbený novoroční běh. Už se těším na jaro, až zase vyběhnu, třeba do nádherného lesnatého zeleného okolí Karlových Varů.

Na chození do restaurace není moc času, ačkoliv v Karlových Varech je určitě kam zajít. Hodně lidí se v centru setkává v Evropáku, Na Vyhlídce věrně stojí domácká Velkopopovická pivnice, starousedlíkům známá také jako Orion. Pověstná je lesní restaurace pod rozhlednou Diana. Dříve hodně oblíbený Smíchovský pavilon v Drahovicích je momentálně zavřený. Ale jsem nutně nespravedlivý, dobrých podniků je v Karlových Varech tolik – a to samozřejmě nezmiňuji ty nejprestižnější, ve světově proslulých hotelích – že není v lidských silách je vyjmenovat zpaměti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…