Primátor Onderka: Pokud projde Kalouskův návrh, pro Brno to bude katastrofální

12.09.2011 14:04

ROZHOVOR Pakliže v rámci novely zákona o rozpočtovém určení daní z dílny ministra financí přijde Brno každoročně o více než 900 milionů korun, dopady pro život ve městě budou katastrofální a tomu je třeba jednoznačně zabránit, konstatoval pro ParlamentníListy.cz brněnský primátor roman Onderka (ČSSD).

Primátor Onderka: Pokud projde Kalouskův návrh, pro Brno to bude katastrofální
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Splnila se očekávání, s nimiž jste po volbách v roce 2010 vstupoval na radnici?

Říkám rozhodně ano, a to zejména v souvislosti s lepší komunikací v rámci stávající koalice. Rovněž pozitivně hodnotím stabilitu současné koalice, což prosperitě moravské metropole jen prospívá. 

Co jste za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům města Brna?

Volební období je čtyřleté a tak je velmi brzo na bilancování. Těší mě ale, když jsem u dokončovaných projektů, které jsem před několika lety odstartoval a k tomu mohu začínat projekty nové.

Co přesně máte na mysli?

Tak například byla 1. září 2011 ukončena rekonstrukce historického jádra v celkovém objemu 747 milionů korun, dokončuje se rekonstrukce hvězdárny v Přírodovědné exploratorium evropské úrovně, v lednu se znovu otevře návštěvníkům po rekonstrukci perla funkcionalismu - vila Tugendhat. Pokračuje rozsáhlá rekonstrukce Janáčkova divadla, odstartovaly práce na jižním křídle hradu Špilberk. 

Jaké priority pro občany vašeho města plánujete od září letošního roku a jaké v následujících dvou až třech letech?

Priority mé práce stejně jako koaličních partnerů vychází z uzavřené Dohody o spolupráci mezi ČSSD a ODS, která byla podepsána 10. listopadu 2010 a aktuálně schváleného Programového prohlášení Rady města Brna.

Jaké priority to tedy jsou, aby naši čtenáři věděli?

Mezi vyjmenované priority patří například oprava Zelného trhu, oživování městských brownfields, výstavba parkovacích domů či podpora projektu Janáčkova kulturního centra. To vše a další za předpokladu snižování zadluženosti města.

A co politické ambice v rámci sociální demokracie?

Vždy jsem avizoval v první řadě své brněnské priority, které mají ale samozřejmě návaznost také na celostátní politiku ČSSD. Myslím si, že od voličů Brna jsem na podzim 2010 dostal jasnou zprávu - pokračovat v nastoupené cestě budování dynamického města v dobré hospodářské kondici, i když to bude v současné ekonomické situaci hodně obtížné.

Pokud hovoříme o občanech, jak často se s nimi setkáváte? Denně?

Dá se říci, že prakticky denně. Akce, schůzky, jednání, návštěvy různých institucí...Jsou to setkání jak pracovní, tak v rámci mého volného času - např. v divadle, na hokeji nebo jen tak ve městě při procházce nebo na nákupu. Z posledních pořádaných akcí to bylo například v rámci zahájení divadelní sezóny Národního divadla v Brně, na výstavě The Best of v Moravské galerii, nemohl jsem chybět na Velké ceně města Brna, právě dnes (minulý pátek, pozn. red.) jsem se vrátil ze Sportovního dne, pořádaného Městskou policií Brno, za pár dnů odstartuje hokejová extraliga, kde také, pokud to aspoň trochu čas dovolí, chci být u toho a samozřejmě i mezi lidmi.    

Pokud budeme konkrétní, co jste prosadil směrem k brněnským obyvatelům?

Hovořit o tom, co se podařilo udělat či prosadit, by bylo určitě příjemné. Mnohem důležitější je ale nyní mluvit o tom, co městu reálně hrozí, pokud v rámci novely zákona o rozpočtovém určení daní z dílny Miroslava Kalouska přijde Brno každoročně o více než 900 milionů korun. Dopady pro život ve městě by byly katastrofální a tomu je třeba jednoznačně zabránit. To je nyní úkol číslo jedna. Pomoci svým hlasem, který zazní nejen z Brna, přitom může prakticky každý občan.   

Po loňských volbách tvoří opozici v Brně Strana zelených, TOP 09, KDU-ČSL a KSČM. Jak hodnotíte jejich práci?

Určitě není možné všechny opoziční zastupitele tzv. „házet do jednoho pytle", neboť v řadách opozice se najdou jak konstruktivní lidé, tak také politici, kteří si svou veřejnou funkci pletou s politikařením. 

Velice nás těší, jak často komunikujete se svými voliči na ParlamentníchListech.cz, ale překvapilo nás taky, jak kvalitní jsou vaše osobní internetové stránky. Kolik času se těmto činnostem věnujete?

Jsem rád, že se vám mé internetové stránky líbí. Konečný výsledek je adekvátní vynaloženému času. 

Další rozhovory:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …