Primátor Plzně: Pokud projde Kalouskův návrh, přijdeme o stovky milionů ročně

31.08.2011 14:47

ROZHOVOR Kontakt s občany je velmi důležitý, stejně jako otevřené a korektní jednání s opozičními politiky, říká pro ParlamentníListy.cz plzeňský primátor, občanský demokrat Martin Baxa.

Primátor Plzně: Pokud projde Kalouskův návrh, přijdeme o stovky milionů ročně

Splnila se očekávání, s nimiž jste po volbách v roce 2010 vstupoval na radnici?

Určitě ano. Plzeň mám rád, její atmosféru, historii. A mám rád také lidi, kteří tady žijí. Práce na radnici je zajímavá a při ní mám na zřeteli jediný cíl - úspěch města a jeho obyvatel. A to se snažím naplňovat. Plzeň je příjemným místem pro život. Je tady na co navazovat a my máme představu, jak chceme město dále rozvíjet.

Co jste tedy za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům města?

Plzeňskou radnici vede tým politiků z ODS a ČSSD. V únoru jsme podepsali programové prohlášení a snažíme se naše cíle naplňovat společně. Já osobně jsem rád, že se nám podařilo od 1. srpna rozšířit služby Plzeňanům tak, aby byly stále komfortnější. Například ve středu si mohou přijít vyřídit své záležitosti na úřad až do 19 hodin. Na některých exponovaných místech jsme zřídili dětské koutky a přebalovací pulty.

A to není vše. Již dříve jsme upravili podmínky pro zřizování předzahrádek u restauračních a kavárenských zařízení. Některé ulice v centru ožily, jsou atraktivnější a hojně využívané nejen Plzeňany, ale i turisty.

PSALI JSME:


Snažíme se pokračovat v projektech, které Plzeň posunují dopředu. Například v březnu byla zahájena výstavba druhé etapy vědecko technologického parku. Do června příštího roku bude na území v blízkosti Městského industriálního parku Plzeň - Borská pole vystavěno sedm polyfunkčních objektů. Konkrétně se jedná o výstavbu nových prostor, které poskytnou potřebné zázemí firmám přinášejícím zajímavé inovace. Projekt navazuje na první fázi vybudování vědecko technologického parku, při které se vystavěla výzkumná a vývojová infrastruktura, jež je dnes plně obsazena firmami působícími v této oblasti.

Zlepšujeme i dopravu ve městě. Postupně rekonstruujeme tramvajové tratě.  Tou nejdůležitější, kterou momentálně opravujeme, je trať do našeho nejlidnatějšího sídliště na Severním Předměstí Lochotín.

Nezapomínáme na seniory a handicapované. Zprovoznili jsme pro ně nový denní a týdenní stacionář. Nabízíme také asistovanou přepravu imobilním občanům. Pro novou službu rodinám sociálně vyloučeným a těm, které mají problémy s bydlením, jsme poskytli budovu a finančně podpořili její částečnou rekonstrukci. První školní den otevíráme novou mateřskou školu s kapacitou 50 míst v našem nejmladším obvodě Lhota. Její výstavba stála 24,5 milionu korun.

Začali jsme s přestavbou stadionu ve Štruncových sadech z víceúčelového na ryze fotbalový. S tím souvisel přesun plzeňských atletů, kteří tam působili, a příslib výstavby nového atletického areálu, s níž jsme začali v polovině srpna. Také jsme otevřeli v červnu první plzeňský parkovací dům Rychtářka, s 447 stáními pro parkování. Byl postaven na principu PPP, tedy ve spolupráci se soukromým sektorem.

Jaké priority pro občany Plzně plánujete od září letošního roku a jaké v následujících dvou až třech letech?

Již jsem zmínil atletický areál. V září začneme s obnovou prostoru v blízkosti centra města, u stadionu ve Štruncových sadech. Podařilo se nám získat peníze z evropského regionálního operačního programu. Ty chceme použít tak, aby se toto místo stalo pro Plzeňany oázou sportu a odpočinku. Začneme stavět nové divadlo. Nahradí stávající Komorní v Prokopově ulici a bude kombinací moderní architektury, nových jevištních technologií a nového přístupu k návštěvníkům.

Nerad bych také zapomněl na novou naučnou stezku údolím Úslavy. Pro všechny milovníky přírody a poznání ji otevřeme v polovině září.

V dalším období nás čeká zejména výstavba první etapy Západního okruhu města, chtěli bychom dokončit majetkovou a projektovou přípravu tramvajové trati na Borská pole, chceme zrekonstruovat některé silnice v centru města, Riegrova ulice by se měla stát pěší zónou. Jsou to jen některé z důležitých projektů, které nás čekají. Na co ale nesmím zapomenout, je naplnění projektu Evropské hlavní město kultury. Tím se Plzeň stane v roce 2015.

Jaké jsou vaše politické priority?

Plzeň je stabilním a důvěryhodným městem. Pokud se podaří naplnit cíle programového prohlášení rady, posune se zase o kus dál. Vedle odpovědného hospodaření, které v dnešní nelehké ekonomické situaci musí být pro každého dobrého hospodáře alfou i omegou při každém rozhodování, je pro mne důležité dbát na bezpečnost a také na to, aby byla Plzeň stále příjemnějším místem k životu nejen pro Plzeňany, ale i pro ty, kdo do ní zavítají. To by mohl zkomplikovat nový systém rozpočtového určení daní, navržený ministrem Kalouskem.  Pokud by byl schválen, přišlo by naše město o stovky milionů korun ročně. Takové snížení by bylo pro budoucí chod města kritické. S primátory Prahy, Ostravy a Brna se snažíme změnu v rozdělování daní odvrátit. Pro mě je to v současné době priorita číslo 1.

Jak pravidelně se setkáváte s občany a při jakých příležitostech to je? Jakou poslední akci byste v této souvislosti vyzdvihnul?

Kontakt s občany je velmi důležitý. Často navštěvuji kulturní akce, kde je prostor k diskusím. Teď nedávno jsem fandil s fotbalovými fanoušky na náměstí Republiky při přenosu zápasu Viktorky s FC Kodaň. Pravidelně se setkávám se seniory a se zástupci zájmových sdružení. Cíleně jezdím do domovů pro seniory. Ta setkání jsou pro mě inspirující. Protože jsem původním povoláním učitel, těším se na zahájení školního roku. Už vím, že pozdravím žáky 25. základní školy s rozšířenou výukou tělesné, hudební a výtvarné výchovy. A v pondělí a ve středu, kdy je úřední den, se setkávám s lidmi, kteří za mnou přijdou se stížnostmi, podněty, problémy nebo doporučeními.

Jak hodnotíte práci politické opozice na radnici?

Opozice je součástí politického demokratického systému. Respektuji její roli a snažím se s opozičními politiky jednat otevřeně a korektně. A pokud má opozice dobrý nápad, není důvod ho zavrhnout.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Odjinud:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …