Primátor Svoboda se dušuje, že by nebyl lepším šéfem než Nečas

13.01.2012 18:57

ROZHOVOR Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se dušuje, že ač jej politologové pasují do role příštího šéfa strany, na tento post neaspiruje. Se současným šéfem ODS si prý notuje a lepší než on by nebyl. Vrásky na čele ale Svobodovi v současnosti dělá kauza kolem exšéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Policie se v ní podle něho zachovala vůči Praze nestandardně. A tak případ skončil až u státního zástupce.

Primátor Svoboda se dušuje, že by nebyl lepším šéfem než Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se postavil za to, že chce, aby ČR vstoupila do rozpočtové hospodářské unie, postavil se proti prezidentu Václavu Klausovi, který je proti. Jak se na problém díváte Vy, stojíte v tomto za TOP 09, nebo ODS?

Otázky měnové unie nejsou jednoduché, vyžadují rozsáhlou diskuzi, vývoj ekonomické situace EU je otevřený a já bych považoval za neseriózní zaujímat stanovisko, aniž bych znal originál toho, co pan Schwarzenberg řekl.

Je to asi měsíc a půl, co fungujete s TOP 09. V médiích to působí tak, že je to ideální, jednotné spojení. Je to skutečně tak, nebo už jste zaznamenal menší roztržky?

Po měsíci a půl je obtížné situaci hodnotit. Ale pravda je, že tyto dvě strany mají v principu stejný program, jde o pravicové strany, vnímání světa je společné. Platí to, že domluva s nimi je snazší, protože nevedeme spory o princip, ale diskuze o tom, která varianta je z principu výhodnější. A jestli už jsme se o něco pohádali? Máme na některé technické způsoby řešení rozdílný názor, ale v zásadě do dnešního dne žádná principiální spor nevznikl. Ty dohody se daří, stále vnímáme vyrovnanost, že nikdo nevytáhl něco, co by druhou stranu zaskočilo.

Když to srovnáte s rokem a půl vládnutí s ČSSD, tam jste kromě programových nesrovnalostí viděl i rozdíly v komunikaci?

Dnes máme více zkušeností v tom, jak jednání probíhají - před rokem a půl jsme byli nováčci. Pravda je, že s ČSSD jsme od samého počátku měli principiální rozdíly: jak my, tak i ČSSD jsme museli ustupovat, některé věci byly hraniční až k těm principům.

Vídáte se nyní s někým z ČSSD, z bývalé Rady, máte zpětnou vazbu?

Nemám. Vídám se se členy ČSSD na zastupitelstvu, případně se s nimi potkávám v jiných funkcích, ale že bych měl možnost s někým z nich komunikovat o vývoji současné situace, to ne.

Kdy jste naposledy mluvil více osobně s Borisem Šťastným? Jaký teď máte vztah, i na mimopolitické rovině?

Naposledy jsem s ním mluvil na pohřbu Václava Havla, kde jsme stáli vedle sebe, měli jsme možnost spolu hovořit. Některá témata jsme jakoby uzavřeli, to znamená, že pan doktor Šťastný se rozhodl věnovat se převážně celostátní politice, uvedl, že komunální politika není to, co by považoval za svoji budoucnost a střed svého zájmu.

Dospěl podle Vás k tomuto závěru pan Šťastný i díky Vašemu rychlému řešení situace po pádu koalice s ČSSD?

To, že je Boris Šťastný zaměřen na oblast celostátní politiky a exekutivy, to vím už relativně dlouho, což sám nikdy nezapíral. Boris Šťastný vlastně před rokem vstoupil nejprve do Rady, poté odstoupil. Takže listopadové události jej v tom jenom utvrdily, že jeho volba byla ta správná.

Změnily listopadové události Váš osobní vztah k němu?

Z mého pohledu ne, jsem bývalý vrcholový sportovec, v okamžiku, kdy nějaký problém vyřeším, pro mě končí, je to pro mě vyřízená záležitost, nijak se k tomu nevracím a nehodnotím to. Celý život sestává z vítězství a porážek a člověk to musí vyhodnocovat tak, že to není ani tragédie, ani závratné štěstí.

Jak často se vídáte, případně něco konzultujete s panem premiérem?

Komunikujeme relativně často, na to, jak on je vytížen. Jsem přesvědčen, že jeho pozice je pro další vývoj ODS naprosto zásadní. Odstartoval celorepublikový vývoj ODS ke změnám, my jsme ji na pražské úrovni jen začali realizovat: směr k otevřenosti politiků, ke změně, které můžeme říkat nová ODS, já jí říkám „stará nová ODS“, je to návrat k původním principům, na nichž ODS vznikala. Je pro mě i nesmírně důležité každé názorové tříbení, které mohu s panem premiérem mít při našich diskuzích. Je pravda, že se snažíme ty zásadní kroky týkající se vývoje v Praze s ním konzultovat, protože pozice Prahy je v rámci naší země zásadní.

Jak často se tedy vídáte, třeba jednou za dva týdny?

Ano, zhruba jednou za 14 dní, maximálně tři týdny.

Probíhá to ve stylu schůzky mezi čtyřma očima?

Ano, sejdeme se vždy ve dvou, informujeme se navzájem o vývoji.

Když se bavíme o předsedovi ODS, někteří politologové predikují, že byste právě Vy mohl být příštím šéfem ODS. Šel byste do toho?

To je otázka mimo jakýkoliv řád. Moje úloha je jasně deklarovaná, je jí Praha. Samozřejmě, že proto, abych splnil to, co v Praze splnit chci, se musím na tuto otázku plně soustředit, plně se tomu věnovat. Předsedání ODS celorepublikové je věc, která mě nikdy nenapadla a není mým cílem. Určitě by to nebylo dobré, je to úloha, která vyžaduje celého člověka, neměl bych čas na to plnit to, co chci. Jsem přesvědčen o tom, že máme lepšího předsedu, než jakým bych kdykoliv mohl být já.

Přesto: pokud byste zaznamenal vůli, abyste se šéfem ODS stal, uvažoval byste o ni?

Myslím, že by bylo dobré, aby Praha měla místopředsednické křeslo, ale ne to předsednické.

Přejděme k pražským kauzám. Exšéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš obvinil lidi kolem Vás, že o korupci, kvůli níž je ve vazbě, věděli. Mohlo by to ohrozit i Vaši pozici?

Oficiální informace o tom nemáme, požádali jsme Policii ČR, abychom byli vzati jako vedlejší účastník trestního řízení jako strana poškozená, protože s našimi prostředky bylo obchodováno nezákonně. Nebylo nám to umožněno, a tak se dovoláváme ke státnímu zástupci. Oficiálně nevím nic, co je součástí toho obvinění. K mému překvapení to vědí televize a novináři, kteří údajně mají k dispozici i materiály z odposlechů. Z tohoto pohledu nemohu dělat žádné oficiální prohlášení, zda někde něco je či není správně, žádný takový materiál jsem oficiálně nedostal.

Co se týče aféry s Dopravním podnikem, kdy bylo odhaleno, že z každé jízdenky mělo jít 17 haléřů na účet na Panenské ostrovy, jak se vyvíjí?

Aféra se dále prošetřuje, doporučili jsme DPP, aby tu smlouvu s podnikem, která toto zajišťovala, ukončil, což také udělal. Nákup dalších jízdenek poběží pravděpodobně se státní tiskárnou cenin, jednání již jsou zahájena. Mělo by to být za ekonomicky výhodnějších podmínek za zachování kvality.

Koalice se prezentuje jako protikorupční. Zabýváte se ještě společností Key Investments a jejím údajným provázáním s některými městskými částmi?

Z našeho pohledu jsme kauzu Key Investments uzavřeli. Ve všech městských částech, které byly v kauze zapojeny, jsme nechali udělat kontrolní audit. Ten může sledovat jen to, zda bylo postupováno v souladu se zákonem, zda smlouva o uložení prostředků byla řádně schválena, podepsal ji ten, kdo byl oprávněn a podobně. Vyšlo nám, že kromě některých drobných technických připomínek nedošlo k žádnému pochybení.

Proto to pro nás jakoby končí - je to možné chápat jen jako špatné manažerské rozhodnutí. Přijali jsme na Zastupitelstvu rozhodnutí o tom, že obchodní akce hlavního města Prahy mohou být konány pouze s firmami, které mají určitou referenční historii o kvalitě. Městským částem to nemůžeme nařizovat, proto naše usnesení obsahuje doporučení pro městské části, aby se tato situace již neopakovala, aby investovali pouze do společností s maximální možnou zárukou, že obchod bude seriózní.

V minulosti Vám i Vaší rodině vyhrožoval anonym. Opakují se útoky, jak dopadlo vyšetřování policie?

Vyšetřování policie nebylo uzavřeno, i když k nějakým poznatkům došla, ale v současné době nejsou signály, že by ta činnost pokračovala.

K jakému závěru policie došla?

Policie prokázala, že výhružky existovaly, prošetřila, zda ty materiály obsahovaly nebezpečnou látku, ale k tomu, že by našla konkrétního člověka, nedospěla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…