Primátor si oddychl: ODS se chce změnit. Vstoupit do strany prý nebylo lehké

12.01.2012 9:15

Primátor Bohuslav Svoboda se snaží žít takovým politickým životem, aby se svým dětem mohl zpříma podívat do očí. Během minulého roku se mu to prý dařilo. I když za cenu velkého úsilí.

Primátor si oddychl: ODS se chce změnit. Vstoupit do strany prý nebylo lehké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Proč jste vůbec vstoupil do politiky?

 

Vstupoval jsem do politiky s jasným cílem.  Chtěl jsem se s politickou situací něco udělat, abych se svým dětem mohl jednou podívat do očí, a na jejich otázku, kde jsem tehdy byl a co dělal, mohl zodpovědně odpovědět, že jsem udělal maximum. Proto jsem vstoupil do Občanské demokratické strany a věřte, nebylo to lehké rozhodnutí. Ale domnívám se, že ta strana za to stojí. Nabyl jsem dojmu, že se chce změnit a vrátit k principům pravicové demokracie.

 

Co považujete za největší úspěch/neúspěch uplynulého roku?

Rok je příliš krátká doba na skutečně hluboké systémové změny, nicméně už nyní lze vidět první pozitivní výsledky. Některé jsou na první pohled viditelné zejména v oblasti dopravní infrastruktury – např. prodloužení tramvajové tratě do Podbaby, rekonstrukce významných komunikací či pokračující stavba prodloužení trasy metra A. Ty méně viditelné představuje řada opatření a změn s cílem zefektivnit fungování samosprávy, zprůhlednit financování městských projektů, snížit riziko korupce, přiblížit více úřad občanům atd.

 

Podařilo se zeštíhlit a zjednodušit řízení magistrátu. Byl spuštěn rozklikávací rozpočet, který si může kdokoliv otevřít na internetu. Jde o jeden z klíčových bodů protikorupční strategie, Pražané mají možnost do poslední položky kontrolovat, na co město hodlá vynaložit jejich peníze. V budoucnu hodláme na internetu zveřejňovat uzavřené smlouvy a faktury magistrátu. Další věc, která se podařila zavést jsou elektronické aukce, které přinesou výraznou úsporu finančních prostředků. Byla schválena nová protikorupční strategie, která zavádí například tzv. rodný list zakázky, tedy detailní informace o zadání výběrového řízení a jeho výsledku, průběh samotné zakázky a do poslední koruny vyplacené faktury. Připravují se i nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Dalším významným nástrojem pro boj s korupcí jsou oponentní posudky, které byly prvotně zavedeny na odboru informatiky. Jedná se o to, že každou zadávací dokumentaci před jejím vypsáním prověří nezávislý odborník z oblasti informatiky a až následně může být celá zakázka vysoutěžena. Tímto opatřením se chceme bránit problémům, které nastaly například u Opencard. Byly nastaveny mnohem přísnější kontrolní mechanismy u velkých investičních projektů Prahy, které umožní městu výrazně vyšší kontrolu nad jejich průběhem i financováním. Příkladem je výstavba tunelového komplexu Blanka, kde se zároveň díky jednáním podařilo snížit cenu o dvě miliardy korun. 

 

V uplynulém roce jsme z hlediska hospodaření hlavního města do značné míry pracovali s rozpočtem, který byl zpracován bývalým vedením metropole. Musím říci, že jsme měli dosti svázané ruce, město se nacházelo v provizoriu a financovány byly mnohé aktivity, které jsme nemohli napřímo ovlivnit. I proto jsme se pustili do prověřování historických smluv.  Provedli jsme podstatná restriktivní opatření v provozu, rozpočet pro rok 2011 byl seškrtán o 700 milionů korun, pro příští rok nedáváme žádné organizaci ani korunu na krytů růstu DPH a spoříme navíc dalších 1,4 miliardy korun. Tak například, meziročně nižší je i kompenzace pro Dopravní podnik, který se bude muset vyrovnat s částkou o 600 milionů korun nižší a bude proto rušit neefektivní spoje a souběhy. To vše pochopitelně s pokud možno jen minimálními dopady na rozsah poskytovaných služeb.

 

Co Vás v české politice i osobním životě nejvíce potěšilo/nepotěšilo?

 

Asi jako každý jsem v tomto roce prožil chvíle radosti, ale i smutku, obecně však ty lepší chvíle převažují. Z pohledu vedení Magistrátu hlavního města Prahy to byl rok plný práce i nečekaných zvratů a změn. Vy, obyvatelé hlavního města, jste ti, kteří výsledky naší práce pociťují na vlastní kůži. Jsme úřadem sloužícím veřejnosti a snažíme se dělat svou práci co nejlépe. Věřím, že naše úsilí vnímáte jako prospívající městu a hlavně vám samotným.

 

Když jsem vstoupil do komunální politiky, vytyčil jsem si, že se pokusím město více otevřít veřejnosti a prosazovat transparentní politiku. Toto předsevzetí se každý den snažím naplňovat a jsem přesvědčen o tom, že pozitivní změny vnímají i Pražané a ocení je.

 

Co Vás čeká v novém roce - po pracovní stránce?

Vzhledem k závazkům z minulosti a omezeným rozpočtovým možnostem si nemá cenu nalhávat, že nás do budoucna čeká něco jednoduchého. Ekonomická situace je nyní pro město dosti nepříznivá. Víme, že peníze nebudou na výstavbu metra D. V případě čistírny odpadních vod na Císařském ostrově se využijí ušetřené peníze z minulého roku. Peníze budou chybět také v dalších oblastech, například Městská policie bude kvůli škrtům propouštět některé své zaměstnance, takže zeštíhlí.

V příštím roce naopak počítáme s investicemi do tunelového komplexu Blanka, a to ve výši přibližně 4 až 5 miliard korun. Další částka zřejmě půjde na plavecký areál Šutka, který by měl být hotový právě v roce 2012. Peníze pravděpodobně poputují také dostavbu slonince v zoologické zahradě, která představuje zhruba 195 milionů korun. Počítáme i s dostavbou zbývajících protipovodňových opatření.

Prahu v příštím roce čeká také pokračování prodlužování metra A do Motola. Dostali jsme výhodnou nabídku na úvěrový rámec u Evropské investiční banky. Finanční prostředky si však půjčíme, pouze bude-li to naprosto nezbytně nutné. Pamatujeme na budoucí generace.

Celý rozhovor s primátorem Bohuslavem Svobodou si na ParlamentníchListech.cz přečtěte již koncem tohoto týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…