Přímý levicový úder Janu Fischerovi: Bezcharakterní muž bez hodnoty

03.12.2012 4:43

JINÝMA OČIMA Boxer, sociálnědemokratický poslanec a bojovník proti nezávislosti ´jihosrbské provincie Kosovo a Metohije´ Jaroslav Foldyna v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz mluví o přímé volbě prezidenta, soudním tribunálu v Haagu i možnostech řešení těžké sociální situace v naší zemi.

Přímý levicový úder Janu Fischerovi: Bezcharakterní muž bez hodnoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jana Fischera?

6%
94%
hlasovalo: 9364 lidí

„Pokud jde o problematiku nezaměstnanosti například v regionech jako je náš (Ústecký kraj – pozn.red.), je problém už v jedné věci. Určití lidé s nízkou nebo nulovou kvalifikací už ani nelze nazývat nezaměstnanými, oni jsou pracovně vyřazení, trh je nikdy nebude potřebovat. A před společností stojí, jak se k tomu postaví,“ uvádí poslanec.

Jestli je podle něj nechceme uměle uplácet osmi typy dávek a dávat tak těm lidem prostor k šedému zaměstnávání, je potřeba zúžit profil dávek na tři nejnutnější. „Následně zbytek peněz z Ministerstva práce a sociálních věcí přesunout na Ministerstvo vnitra a jeho prostřednictvím na municipality, města a obce, které by ze zákona zřizovaly sociální podniky služeb a díky tomu by ti lidé dostávali peníze na živobytí,“ navrhuje Jaroslav Foldyna.  

Zemanova vláda byla nejlepší

„Co s těmi lidmi jinak budeme dělat? Nakládat je do dobytčáků a vozit po republice? Jinak, než dát pravomoci a peníze obcím, které by zřizovaly vedle technických služeb i další a dávali těm lidem práci. Jiné řešení tu nevidím,“ míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Která vláda byla v řešení zmíněného problému nejlepší? „To byla Zemanova vláda v době, kdy uvolnila částku deset miliard na revitalizaci severních Čech, lidé se začali zaměstnávat a vytvářet pracovní místa. Byla to právě vláda Miloše Zemana, která byla v dané době nejprogresivnější. Tehdy to Ministerstvo práce a sociálních věcí vytvářelo podmínky pro zaměstnávání, samozřejmě i s určitými chybami. Protože všechny vlády se tu dosud dopouštěly sociální korupce, já bych byl mnohem tvrdší a přísnější k tomu, aby vznikala pracovní místa,“ sděluje jednoznačně Foldyna.

„Naopak současná vláda se v tom málu, co tady bylo vybudováno, chová nejvíc destrukčně. V budoucnu by bylo nejefektivnější, kdyby ČSSD byla schopna vyhrát volby tak, aby byla schopna vytvořit menšinovou vládu tolerovanou druhou levicovou stranou, to znamená KSČM. To si dovedu představit,“ uvádí variantu ideální budoucí vlády.

Za Dienstbierem nestojí žádné činy

S přibližující se prezidentskou volbou se zdá, že stranický kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier stále ztrácí podporu některých kolegů. Kupříkladu Marie Benešová otevřeně řekla, že bude volit Miloše Zemana. Totéž vyslovil i čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.

„Jiří Dienstbier má velmi levicové přístupy, s nimiž se shoduji, ale bohužel pro něho to jsou jen slova. Naše země potřebuje prezidenta, který je schopen komentovat a ovlivnit politiku věcně z hlediska ekonomiky i sociálních věcí vyváženě. A já se domnívám, že v tuto chvíli může někdo namítat, že tohle Jiří Dienstbier nemá,“ hodnotí poslanec Foldyna.

Takové předpoklady dle jeho slov může mít vždycky jenom ten politik, který už byl schopen tyto věci realizovat. I přesto však Jaroslav Foldyna dodává, že Miloš Zeman není zcela bez poskvrny. „Uvedu to slovy Miloše Zemana. Každý velký strom má ale i velký stín. Miloš Zeman má i své velké stíny, ale jednoznačně je to i velký strom,“ konstatoval.

Fischer má na rukou krev, naznačil poslanec

Foldyna si podle svých slov netroufá odhadovat, kolik procent členů nebo voličů ČSSD bude na Hrad preferovat právě Miloše Zemana, ale třeba prý právě na severu Čech má někdejší sociálnědemokratický premiér velkou podporu. „Nejsem schopen říkat nějaká procenta. Nicméně Jiří Dienstbier svými postoji nabízí něco, co je jakoby ryze levicové, ale veřejnost vedle těchto proklamací hledá i nějakou oporu, které by se mohla chytit, a bohužel, těžko se může Jiří Dienstbier srovnávat s Milošem Zemanem,“ pokračuje v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

Proti některým výrokům na svoji adresu ze strany Miloše Zemana se v ParlamentníchListech.cz nedávno ohradil Jan Fischer, třeba v otázce jihosrbské provincie Kosovo a Metohije. „Jan Fischer má zahraniční politiku, která reprezentuje jeho způsob jednání, myšlení a charakter. Fischer prostě podá ruku Hashimu Thacimu (premiér Kosova), který je důvodně podezřelý, že byl šéfem ochodu s lidskými orgány, že pod jeho gescí na Kosovu docházelo k mnoha zločinným spolčením, obchodu s drogami, terorismu a v jisté době byl i označován za vůdce teroristické organizace UČK,“ nechápe Fischerovo jednání.

Bezcharakterní člověk s nulovou morální hodnotou

„Myslím si, že takovému člověku přece nemůže politik z demokratické země podávat ruku a nechat se s ním fotografovat. Jan Fischer mi připadá, že je naprosto bezcharakterní člověk. Já nikomu nevyčítám jeho účast v KSČ, to je věcí toho člověka. Ale jestliže je člověk někdy komunistou a potom deklaruje před národem, že není ochoten jmenovat politiky KSČM do vlády, tak je to bezcharakterní člověk, pro mě nemá žádnou morální hodnotu ani cenu,“ doplňuje tvrdě poslanec Foldyna.

Zahraniční politika reprezentovaná právě Fischerem by podle Foldyny byla něčím opravdu hrozným. „Fischer se deklaruje jako politik s židovským vyznáním. No, je to diskutabilní, když svého času pan Polreich (někdejší zpravodajec – pozn.red.) napsal, že na Kosovu už nenajdete jediného Žida, všichni byli vyhnáni. Kdyby byl pan Fischer opravdový Žid, nikdy by Hashimu Thacimu nepodal ruku,“ pokračuje v kritice bývalého úřednického premiéra.

V souvislosti s problematikou Kosova nelze nezmínit i jinou, pro celý srbský stát šokující událost. Mezinárodní trestní tribunál v Haagu totiž minulý týden propustil na svobodu bývalého šéfa UČK Ramushe Haradinaje, který byl obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Haagský tribunál se chová jako prase, podněcuje nenávist

Podle očitých svědků se měl podílet na mučení civilistů několika národností třeba svazováním ostnatým drátem, vypichování očí za živa, solení řezných ran a znásilňování. Mnoho svědků však ze strachu o život odmítlo vypovídat.

„Soud v Haagu bezostyšně sundal škrabošku a ukázal se nám v celé nahotě. Ten soud má stejnou hodnotu, jako měly soudy v 50. letech s prokurátorem Urválkem. To je výsměch demokracii. Haagský soud podněcuje k národnostní a rasové nesnášenlivosti, protože ne všichni Chorvati a kosovští Albánci jsou zločinci a ne všichni by měli být nenáviděni,“ upozorňuje poslanec ČSSD.

„Ale to, co ten soud dělá, je pouze podněcování nenávisti na Balkáně. Dělá pravý opak toho, co by měl dělat, tedy soudit podle práva a spravedlnosti. Je to politická fraška. Třeba ale i mladí Chorvaté protestovali proti kultu Gotoviny. Haagský tribunál proti sobě štve národy a chová se jako prase,“ uzavřel se stejnou tvrdostí rozhovor s ParlamentnímiListy.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…