Případů chronické hepatitidy typu C neubývá

28.07.2014 12:00

Virová hepatitida typu C (HCV), je chronický zánět jater způsobený virem hepatitidy C. Počet nakažených se v České republice odhaduje přibližně na 40 000 a stále se zvyšuje. Ročně tuto diagnózu lékaři sdělí téměř 900 pacientům. Ve skutečnosti je ale infikovaných mnohem více - další tisíce lidí o tom, že v těle virus mají někdy i mnoho let, nemusí vůbec vědět. Akutní příznaky po nakažení se totiž podobají běžné chřipce a velká část lidí jim nevěnuje pozornost. Typické projevy přechodu do chronické fáze jsou únava, nechutenství, pocit tlaku v pravém podžebří nebo trávicí obtíže. Žloutenka, tj. žluté zbarvení kůže, patří až k pozdním příznakům mnoho let trvající infekce. Na počátku se nemusí objevit vůbec. Nepoznaná a pozdě léčená infekce končí až cirhózou jater, jejich selháním a nutností transplantace. Na problematiku přenosu a léčby chronické hepatitidy C upozorňuje Světový den hepatitidy, který letos připadá na 28. července.

Případů chronické hepatitidy typu C neubývá
Foto:
Popisek:

Proti hepatitidě typu C zatím neexituje účinné očkování. Ve světě je infikováno tímto virem asi 160 milionů lidí. Virus se přenáší tzv. parenterální cestu, což znamená pouze krví a pohlavním stykem (tedy mimo trávicí ústrojí).  „Přenos tranfúzemi krve a infikovanými nástroji byl díky poznání viru a zavedení přísných hygienických pravidel prakticky vymýcen. Mezi nejohroženější skupiny teď patří injekční uživatelé drog, kteří si půjčují mezi sebou stříkačky a jehly - ti tvoří více než polovinu nově odhalených případů. Rizikové je i tetování a piercing, pokud se provádí v nevyhovujících hygiennických podmínkách. Tetování je bezpečné jen provádí-li se za použití jehel a barev na jednou použití. Virus se přenáší i sdílením předmětů denní hygieny, při jejichž použití může docházet ke krvácení, a které mohou být kontaminované krví - zubní kartáčky nebo holicí potřeby,“ vysvětluje MUDr. Soňa Fraňková z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Neléčený, chronický virový zánět jater může skončit jaterní cirhózou nebo rakovinou jater. Mezi virovými hepatitidami je hepatitida C v Česku největším problémem. V posledních letech ale lékaři udělali obrovský pokrok v léčbě. Cílem léčby je trvalé odstranění viru z organismu. Dnes jsme s léčbou úspěšní v 50-80% případů. Dosud užívané léky, interferon a ribavirin, odstraňují virus nespecificky, posílením imunity. Nový směr léčby přinesl i vývoj přímo působících antivirotik, která cíleně zabraňují množení viru hepatitidy C. V letošním roce byla v Evropě i Česku registrována dvě nová přímo působící antivirotika. Zvyšují účinnost léčby nad 90 % a účinkují i bez interferonu, který pacienti špatně snášejí. Lze je podávat i před a po transplantaci jater. Tato léčba je vysoce účinná, je to jedna z nejmodernějších metod, jak se viru žloutenky typu C zbavit," dodává lékař Kliniky hepatogastroenterologie IKEM MUDr. Jan Šperl, CSc.

Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny letos zahájili léčbu u prvních pacientů po transplantaci  jater kombinací nových léků bez interferonu alfa. Transplantace jater totiž vyléčí jaterní cirhózu ale nezbaví pacienta infekce. Virus se vždy vrátí do nových jater ještě při operaci z krve pacienta a znovu je poškozuje. Nové léky představují naději na úplné vyléčení i pro tyto nemocné, neboť interferon a  ribavirin řada z nich vůbec nemohla dostávat. Hepatitida C je v naší zemi druhou nejčastější chorobou léčenou transplantací jater”, doplňuje přednosta Kliniky hepatogastro-enterologie IKEM prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Na závažnost této často opomíjené nemoci upozorňuje každoročně Světový den hepatitidy. Má za cíl rozšířit povědomí o virových hepatitidách, jejich typech, možnostech přenosu, rizikových skupinách, možnostech prevence a léčbě. Ten letošní, 28. července, upozorňuje na to, že virové hepatitidy ročně zabijí ve světě 1,5 milionu lidí, což je srovnatelné s virem HIV a nemocí AIDS. Jen pro představu, je to aktuálně osmý největší zabiják na světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…