Příslušníci menšin se musí podílet na správě věcí veřejných, míní Uhl

12.10.2011 12:36

Bývalý disident a aktivista Petr Uhl znovu vyzývá k řešení romského problému. Podle jeho názoru je třeba, aby obě strany učinily hned několik kroků. Romská menšina by si měla demokraticky zvolit zástupce, kteří budou jednat se státem i samosprávou a poslanci by měli narovnat legislativní křivdy z minulosti. Komentář Petra Uhla přináší dnešní deník Právo.

Příslušníci menšin se musí podílet na správě věcí veřejných, míní Uhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

V pátek v Brně proběhne konference o vzniku celoromské organizace, která bude zastupovat menšinu při jednání s vládou i samosprávou. Celá akce se uskuteční pod patronací hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD). Uhl na této konferenci kritizuje především to, že se jí za romskou menšinu účastní nikým nevolení samozvaní vůdci menšiny.

Sledujeme téma Romové

Obě strany mají máslo na hlavě

Bývalý disident je toho názoru, že tito předáci bohatnou z bídy asi sto padesáti tisíc Romů žijících v ČR. Mimo jiné tím, že jim poskytují půjčky s nehoráznými úroky, zkrátka provozují lichvu.

Ovšem i český stát by měl odstranit diskriminaci, které Romové podle Uhla čelí na trhu práce či v oblasti vzdělání. Bývalý disident v této souvislosti připomíná, že Česká republika již v roce 1997 podepsala Rámcovou úmluvu o ochraně národních menšin, ale dodnes se nemá k jejímu naplňování.  

„Zákony, jež je nutno změnit, ... jsou tři: národně menšinový z roku 2001, kdy stát se souhlasem romských „předáků", kteří tehdy nechtěli přijít o své prebendy - nerespektoval uvedený český závazek a neupravil ani náznakem nějakou národně kulturní autonomii a vztah demokraticky vzniklého zastoupení menšiny a státu. A pak zákony o obecním a krajském zřízení, kde je zastoupení příslušníků menšin na správě věcí veřejných upraveno tak, aby žádná účast menšin nebyla," píše závěrem Uhl

Související:

Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol

Disident Uhl: V kriminále jsem se stal Romem a anticiganismus nesnesu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…