Příspěvky na bydlení by se mohly zvednout, návrh projedná vláda

05.12.2011 17:47

Stát bude zřejmě v příštím roce řadě potřebných, kteří nemají na nájem, dávat vyšší příspěvky na bydlení než letos. Ministerstvo práce totiž navrhuje zvýšit stanovené částky za náklady na byt, podle nichž se pomoc vypočítává. Z ministerského rozpočtu by kvůli tomu na tuto dávku na bydlení mohlo plynout o 576 milionů víc. Návrh by měla ve středu projednat vláda.

Příspěvky na bydlení by se mohly zvednout, návrh projedná vláda

Příspěvek na bydlení odpovídá rozdílu mezi náklady na bydlení, které podle velikosti bydliště, počtu osob v domácnosti a cen energií stanovuje vláda, a 0,3 násobkem příjmu člověka či rodiny v tísni. V Praze je to 0,35 násobek. Na pomoc má totiž nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí 30 procent jeho příjmu či příjmu jeho rodiny. V Praze je to pak 35 procent.

Praha s plány ministerstva nesouhlasí

Průměrné částky na přiměřené bydlení podle počtu lidí a velikosti bydliště vláda svým nařízením každý rok od ledna mění. Do těchto normativních nákladů se zahrnují i ceny za služby a energie. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82. V Praze se letos stanovené náklady pohybují v nájemních bytech podle počtu lidí v domácnosti od 6363 do 15.744 korun, ve vlastních či družstevních bytech od 3723 do 9950 korun. Od ledna by to mohlo být v nájmu od 7068 do 17.269 korun, ve vlastním pak od 4053 do 10.699 korun.

V dalších místech republiky se podle velikosti bydliště náklady postupně snižují. Nejmenší jsou v obcích a městech s méně než 10.000 obyvatel. V nájemních bytech tam letos činí od 4293 pro jednoho člověka do 11.276 korun pro početné rodiny. Ve vlastních a družstevních bytech jsou pak mezi 3723 a 9950 korunami. Od ledna by to mělo být v nájmu o 86 až 190 korun víc, ve vlastním o 330 až 749 korun víc.

Pražský magistrát má k návrhu připomínky. Poukazoval na to, že mnozí lidé jsou nuceni žít ve velkých a drahých bytech, protože nemají na pořízení odpovídajícího bydlení. V jejich situaci jim příspěvky od státu nestačí. Podle ministerstva práce má ale dávka přispívat na přiměřený byt a nemá řešit to, že hlavní město nemá dost malých bytů pro potřebné. Rada seniorů zas žádala, aby se stanovené náklady pro jednotlivé části Prahy lišily. V lokalitách s vyššími nájmy - třeba v Praze 1 či v Praze 6 - by měly být vyšší. Podle ministerstva by to ale bylo diskriminující pro jiné čtvrti či obce.

Související:

Drábkův úřad bude seniorům platit na bydlení doživotně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…