Přituhuje. Zeman září, Fischer se potápí a není to náhoda

08.01.2013 13:49

Za propadem Jana Fischera v průzkumech pro prezidentskou volbu je podle mediálních odborníků jeho nedostatečná rvavost a také to, že mu je připomínána jeho komunistická minulost. Proto není vyloučeno, že se do druhého kola probojuje na jeho úkor Vladimír Franz, představující protest proti establishmentu, nebo noblesní Karel Schwarzenberg.

Přituhuje. Zeman září, Fischer se potápí a není to náhoda
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

Dlouhé měsíce mohl Jan Fischer zálibně hledět na průzkumy zjišťující šance prezidentských kandidátů pro historicky první přímou volbu. S jejím blížícím se termínem ale jeho podpora slábla .

„Podle mého Jan Fischer v závěru kampaně nic nepokazil, ale jeho pokles se dal očekávat v souvislosti s tím, jak všichni ostatní vyeskalují svou kampaň, hlavně tedy Miloš Zeman. Jan Fischer prostě není rvavá tvář, není to dravý člověk a jakékoli nucení se do této pozice mu nesedí,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Daniel Köppl, jenž byl dlouhá léta šéfredaktorem týdeníku Marketing&Media.

Fischera sráží stranická minulost a Hanákova výzva

To bývalý prezident Rady pro reklamu a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš je přesvědčen, že svou roli sehrála skutečnost, že se začala víc připomínat Fischerova komunistická minulost. „Lidé si uvědomují, že vstoupil do KSČ v době, kdy tak činili především kariéristé, jimž členství mělo k něčemu pomoci. Zabrat mohla i výzva herce Tomáše Hanáka, aby kvůli tomu nekandidoval,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor Vysoké školy ekonomické na Katedře obchodního podnikání a komerčních komunikací.

Z opačného trendu než Jan Fischer, tedy ze vzestupu voličské přízně, se může radovat předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jehož v posledních týdnech podpořily osobnosti především z umělecké sféry. „Ale já si myslím, že podpora známých osobností vliv mít nebude, protože testy takovýchto podpor ukazují, že nejsou moc funkční. Pochybuji tedy, že by v tomto případě došlo k nějaké zásadní změně,“ vysvětluje Daniel Köppl.

Schwarzenberg má dokonalé rozhlasové spoty

Jiří Mikeš je přesvědčen, že lidé si v souvislosti s podporou známých osobností uvědomili, že na Hradě má být někdo, kdo je velice uvážlivý a důstojný. „Panu knížeti pomáhá také to, že nemlží. Mluví tak, jako by byl jeden z nás, ale současně je to člověk s noblesou, bohatý, o němž se ví, že si do politiky nejde nahrabat,“ tvrdí „guru“ české reklamy.

Oceňuje zároveň, jak dobře má Karel Schwarzenberg připravenu kampaň. „Slyšel jsem rozhlasové spoty, a ty jsou naprosto dokonalé, těm se nedá vůbec nic vytknout,“ chválí Jiří Mikeš, podle něhož je dobře vymyšlené i motto „Stojím o podporu čestných a slušných lidí“, které se objevuje na billboardech a plakátech. „To je velice rozumné, protože kdo z nás by nechtěl být poctivý a slušný? Tím může zabodovat, to je promyšlené, v tom týmu, který kolem sebe má, jsou velice schopní lidé,“ hodnotí Jiří Mikeš.

Mluva je handicapem, přes nějž se voliči nepřenesou

Podle Daniela Köppla ale nemůže Karel Schwarzenberg spoléhat v prezidentské kampani na to, co mu přineslo úspěch v parlamentních volbách v roce 2010. „Tehdy uspěl jako lídr TOP 09 i díky tomu, že šlo o nový subjekt a že to byla negativní volba vůči ostatním. Ale tuto výhodu, že může být negativní volbou vůči jiným, v tuto chvíli nemá, notabene zčásti mu ji bere Vladimír Franz,“ upozorňuje mediální odborník.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Souvisí to s jeho zapojením do současné vládní garnitury, která se soudě podle mnoha průzkumů těší jen pramalé oblibě. „A Schwarzenbergův velký handicap s mluvou je natolik patrný, že je pro většinu lidí nepřijatelný, protože si neumí představit, že by mohl reprezentovat Českou republiku. Je svým způsobem zpestřením, takovou zábavnou či radostnou figurkou,“ myslí si Daniel Köppl.

ČSSD se nominací Dienstbiera ukvapila

Z agentur věnujících se průzkumům se vzhledem k vývoji preferencí začaly ozývat hlasy, že by mohlo dojít k překvapení a druhé kolo by se nemuselo stát soubojem favoritů Miloše Zemana a Jana Fischera. Jednoho z nich by prý mohl ve finále nahradit Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg či dokonce černý kůň volby Vladimír Franz.

„Myslím si, že se do druhého kola dostane pan Schwarzenberg. ČSSD udělala podle mě velkou chybu, že se rozhodla pro Dienstbiera. Jakkoli je slušný, mladý, tak ještě nemá zkušenosti a v politice toho ještě moc nedokázal. Těží z toho, že je syn Jiřího Dienstbiera. Kdyby si počkal ještě jedno období, tak by byl mezi kandidáty favoritem, ale teď na to ještě nemá,“ domnívá se Jiří Mikeš.

Dohoda mladých lidí může pomoci Franzovi do druhého kola

„Scharzenberg je určitou variantou, ale nevidím to moc reálné stejně jako Vladimíra Franze, který je negativní volbou vůči establishmentu. Pokud se ale mladí lidé dohodnou a vezmou to jako protest proti establishmentu, tak si umím představit, že se Vladimír Franz do druhého kola dostane. Pak by to ale usnadnilo život soupeři ve druhém kole. Ale bude záležet na tom, zda si mladí tuto legraci budou chtít dopřát, nebo ne,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Daniel Köppl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …