Proč lžete, že nemáme peníze. VZP uklidňuje vyděšené pacienty

11.10.2011 11:41

Klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny se musely zmocnit obavy, jak to bude s hrazením jejich péče, pokud si přečetli informace Hospodářských novin, že VZP poprvé přiznala, že jí došly peníze. Je to lež, tvrdí mluvčí VZP Jiří Rod, protože o vyčerpání rezerv pojišťovna informovala už před půl rokem. O žádnou katastrofu se ale nejedná a VZP své závazky plní.

Proč lžete, že nemáme peníze. VZP uklidňuje vyděšené pacienty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Hodně černě vypadá podle informací Hospodářských novin finanční situace Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejímíž klienty jsou dvě třetiny všech pojištěnců. „Účty největší zdravotní pojišťovny, která platí většinu péče, jsou na nule. VZP poprvé přiznala, že už má jen tolik, kolik zrovna vybere," píší HN s tím, že zdravotní pojišťovna tak začala žít takzvaně z ruky do úst.

„To je lež, že bychom poprvé přiznali, že nemáme rezervy. Už před půl rokem jsme upozorňovali, že se vlivem krize a zhoršujících podmínek rezervy minulých období vyčerpaly," oponuje pro ParlamentníListy.cz mluvčí VZP Jiří Rod. „Člověk, který si to přečte, může začít mít strach, že VZP nezaplatí za jeho zdravotní péči," zlobí se Rod.

VZP zpožďuje platby maximálně v řádu dnů

„I když finanční situace po vyčerpání rezerv není jednoduchá, nejde ani o žádnou katastrofu. Všechny své závazky plníme, i když se může stát, že dojde u některých zdravotních zařízení ke zpoždění plateb, ale to bývá maximálně v řádu několika dnů," tvrdí mluvčí VZP. Pojišťovna hradí závazky zdravotním zařízením do konce první poloviny měsíce a pak se opravdu ocitá „na nule", protože platby od pojištěnců jí na účet přicházejí až koncem měsíce.

Přestože svým aktuálním závazkům je VZP schopna dostát, není vůbec jasné, odkud vezme peníze na zvýšení platů lékařů, k čemuž se v únoru podpisem memoranda zavázal ministr zdravotnictví Leoš Heger. Tehdy tímto krokem šéf resortu de facto ukončil protestní akci lékařů „Děkujeme, odcházíme", která hrozila ochromením zdravotnictví. Ale vypadá to, že od státu VZP žádnou finanční injekci na pokrytí zvýšení platů lékařů čekat nemůže.

Heger otálí s odpovědí, odkud vezme na zvýšení platů lékařů

„Budeme o tom ještě jednat, ale vůle něco přidávat nejspíš nebude. Naopak se zvednou náklady, s čímž jsme při podpisu memoranda nepočítali. Vláda se prostě rozhodla, že půjde až na dřeň systému. Chce tak zvýšit tlak na vnitřní efektivitu a systémové změny," uvedl ministr Heger pro HN, což se dá vysvětlit i tak, že na slíbené zvýšení platů nebudou peníze.

Tyto náznaky s velkým znepokojením sleduje Lékařský odborový klub. „Chceme, aby ze strany ministra potažmo vlády padlo jasné sdělení, jestli ty závazky splní. Chceme slyšet ano, nebo ne. A pokud ano, tak jak," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda LOK Miloš Voleman s tím, že v memorandu nebylo uvedeno, odkud peníze na zvýšení platů lékařů půjdou, ale bylo to ponecháno zcela v režii ministra Hegera.

Když reforma nepřinese úspory, měl by z toho ministr vyvodit odpovědnost

Lékař připomíná, že Leoš Heger jako šéf resortu měl provést takovou reformu, aby se stabilizovala situace ve zdravotnictví, zvýšila hospodárnost systému a našly se prostředky na zvýšení platu lékařů. „Ministr reformu provádí zjevně špatně, a to nemůže říci, že by mu ji někdo torpédoval. Jestli je reforma nedostatečná a nefunkční, měl by z toho pan Heger vyvodit odpovědnost," myslí si Voleman.

Lékařské odbory se pozastavují nad tím, že ještě počátkem září ministr Heger veřejně deklaroval, že splnění memoranda je pro něj zásadní politickou prioritou a teď toto stanovisko opouští a zpochybňuje tak svůj slib týkající se nárůstu platů všech zdravotníků v roce 2012. „Pokud by vláda svůj závazek nesplnila, mělo by to značné důsledky," tlumočí pro ParlamentníListy.cz místopředseda Voleman stanovisko LOK.

Nedodržením slibu z memoranda by si vláda zahrávala s ohněm

České zdravotnictví tak může brzy čekat kolaps ne proto, že VZP má vyčerpané rezervy z minulých let, ale proto, že nikdo nedokázal říci, odkud se peníze na zvýšení platů lékařů vezmou, a za tím také jít. Podraz v přímém přenosu, jak by se také nedodržení slibu vlády uvedeného v memorandu dalo nazývat, by asi ve zdravotnictví vedl k situaci, proti níž byla protestní akce lékařů „Děkujeme, odcházíme" procházkou růžovou zahradou.

K věci:

VZP chybí deset miliard pro zdravotnictví. Nemocnice budou rušit oddělení 

Exministr Němec dostal od VZP zakázku za 108 milionů 

VZP má první návrh na rušení lůžek. Nemocnice se ho obávají 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…