Proč v dětském věku vadí přísné diety?

13.08.2013 0:00

V časopisech, novinách i televizi se můžete dozvědět o různých dietách, které jsou doporučovány s vidinou rychlých váhových úbytků. Vypadají velmi lákavě. Ale...

Proč v dětském věku vadí přísné diety?
Foto:
Popisek:

Řada z nich výrazně omezuje některé složky potravy. Někdy jsou to cukry, jindy tuky, u některých diet je výrazně omezený přísun vitaminů nebo vlákniny.

Proč vlastně tyto diety dětem a dospívajícím vadí?

Pokud je jedinec s přebytečnými kilogramy opravdu po nějakou dobu dodržuje, dosáhne zcela jistě výrazného váhového úbytku. Jednou se ale musí vrátit k běžnému stravovacímu režimu. Tady hrozí první riziko – rychlý nárůst hmotnosti, často větší než kolik se podařilo zhubnout, tzv. jo-jo efekt (znáte přece hračku na provázku, s kterou pohybem ruky hýbete nahoru a dolů).

Pro vyvíjející se a rostoucí organizmus v dětském věku je důležité, aby byly v jídelníčku zastoupeny všechny základní složky potravy, tj. bílkoviny, cukry (sacharidy) i tuky, ale i vitaminy a vláknina v přiměřeném množství. Pokud dojde k nadměrnému omezení celkového množství energie nebo například i jen k omezení příjmu bílkoviny, může dojít k narušení růstu. Pokud by taková dieta byla dodržována delší dobu, může rostoucí dítě například ztratit do života cenné centimetry, které pak již nelze získat zpět.
Bílkoviny, tuky i vitamíny

Bílkoviny jsou současně základními stavebními kameny v organizmu. Při nadměrném omezení příjmu bílkovin může dojít kromě narušení růstu také k nežádoucímu úbytku svalové hmoty.

Také tuky jsou v přiměřeném množství velmi důležité. Jsou zdrojem některých důležitých mastných kyselin a současně zdrojem některých vitaminů, které jsou v tucích rozpustné (vitamin A, D, E, K). Pokud tedy nadměrně omezíme příjem tuků, může dojít k tomu, že v organizmu budou tyto vitamíny chybět. Při nedostatku vitaminu A může dojít k poruchám zraku, zhoršení pleti apod. Vitamin D je velmi důležitý k zajištění vstřebávání vápníku ze střeva a správné mineralizaci kostí.

Pokud dojde k nadměrnému omezení příjmu mléka a mléčných výrobků, hrozí riziko, že bude organizmu chybět vápník, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů (mineralizaci kostí, budování kostní hmoty) a zvýší se riziko rozvoje osteoporózy („řídnutí“ kostí).

Únava a „špatná“ nálada
Dalším důležitým nežádoucím efektem příliš přísných diet je ztráta výkonnosti a únava. Tyto změny se zcela jistě „podepíší“ i na psychickém rozpoložení. A v neposlední řadě je nutné mít na paměti, že přísné redukční diety mohou být spojeny s vyšším rizikem poruch příjmu potravy, tedy s např. s rozvojem mentální anorexie.

Jak tedy na to?
V dětském věku více než v kterémkoliv dalším období života platí pravidlo: „Nedržíme dietu. My se učíme správně a zdravě jíst.“ Jídelníček by měl obsahovat všechny důležité složky. Je nutné se jen naučit, co je „přiměřené množství“ a omezit to „nadbytečné“. Důležitou součástí zdravého životního stylu je i pohybová aktivita, kterou nejen zvýšíme výdej energie, ale zabráníme současně úbytku svalové hmoty.

Autor: MUDr. Jitka Kytnarová, dětský endokrinolog a obezitolog

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…