Profesor Keller: Byla jedna rodina, která volila Kalouska a ODS...

27.12.2011 5:23

Letos není třeba přát si veselý nový rok. Bude veselejší, než si myslíte, vzkazuje sociolog a publicista Jan Keller. Proč? Začne totiž nabíhat řada reforem, které si kladou za cíl snížit zadlužení státu. Cíle bude dosaženo tím, že se dluhy přenesou na domácnosti, neboť jak víme, rodina je základem státu, dodává.

Profesor Keller: Byla jedna rodina, která volila Kalouska a ODS...
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

To podle Kellera jinými slovy znamená, „že se bude přímo na potřebné (na nemocné, na seniory, studenty a jejich rodiny, na potenciální nezaměstnané) přenášet stále větší část toho, na co se zatím skládali formou daní a pojistného prakticky všichni“.

Budeme si muset vytvářet rezervy...

„Domácnosti si kvůli tomu budou muset vytvářet nemalé finanční rezervy. Měly by si odkládat stranou pro případ nemoci, ale také na stáří, dále pro eventualitu, že jejich děti půjdou na studia, a konečně také pro případ, že oni sami ztratí práci. Navíc stát ustupuje z dosavadní podpory stavebního spoření, což znamená, že se prodraží i střecha nad hlavou,“ sčítá pro ParlamentníListy.cz Keller, na co se mají domácnosti připravit.

Ten připomíná , že stát samozřejmě bude nadále vybírat své daně. Odevzdávat budeme tak jako dosud i zdravotní a sociální pojistné. „Ovšem nepřímé daně se budou dokonce výrazně zvyšovat,“ připomíná sociolog.

Vláda si s dopady reforem starost nedělá

Podle něj si ale vládní ekonomové a propagandisté v jedné osobě si ani v nejmenším nelámou hlavu nad tím, jaký bude kumulativní dopad všech těchto změn na domácnosti a na jejich hospodaření. Jako příklad pak Kellerovi posloužila čtyřčlenná domácnost (třeba Novákovi) žijící na v menším městě, kdy její dvě děti studují, jedno na střední, druhé na vysoké škole.

„Novákovi utratí měsíčně za jídlo a pití 8000 Kč. To není nijak mnoho, rozhodně to vylučuje, aby si třeba jen jednou či dvakrát za měsíc zašli společně na jídlo do restaurace. Stejnou částku, tedy 8.000 Kč, je stojí bydlení, tedy výdaje za nájem a inkaso,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz  Keller.

Počítejme dál

„Cesty do zaměstnání a do školy přijdou na 2000 korun měsíčně. Další dva tisíce utratí v průměru měsíčně za nejnutnější nákup šatstva a obuvi. Každý, kdo ví, že kvalitní tenisky dnes pod 2000 korun nekoupíš, jistě souhlasí, že to není zrovna přemrštěná částka,“ vyčísluje sociolog další náklady rodiny Novákových. A to ještě není vše: „Většinu oblečení si rodina sama spravuje a přešívá. Provoz staršího auta včetně pojištění a oprav ji přijde na 1800 Kč měsíčně, dvě stovky vydá za denní tisk a časopisy. Rodina se snaží žít pokud možno kulturně, ale více než pět set korun měsíčně na nákup knih, DVD a na vstupné na kulturní akce vydat nemůže. Telefony a internet ji stojí měsíčně 800 korun,“ navyšuje Keller běžný provoz domácnosti o další položky.

Pořád ještě nejsme u konce

Rezervu na ztracené a porouchané věci pak Keller schovává pod částku cca 700 korun měsíčně. „Své děti Novákovi příliš nerozmazlují, každému z obou potomků však měsíčně pětistovku dají. Zbytek si mladí vydělají na krátkodobých brigádách při studiu,“ dodává sociolog. A pořád ještě nejsme u konce.
„Protože rodiče už nejsou nejmladší, s údivem zjišťují, že poplatky u lékaře a nákup léků je přijde měsíčně v průměru na 400 Kč. Protože myslí na zadní kolečka, stojí je pojistné měsíčně 600 Kč. Naše „průměrná“ rodina si navíc odkládá 2000 měsíčně jako rezervu na nákup dražších domácích spotřebičů, až ty staré jednou doslouží. Další dvě tisícovky si manželé šetří po celý rok na rekreaci,“ přihazuje ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz sociolog a podotýká, že děti s rodinou už nikam nejezdí, takže si ve dvou mohou rodiče užít báječnou dovolenou za 24.000 korun (včetně dopravy a polopenze).

Do teď na to měli tak akorát

A protože příjmy Novákových činí dohromady 30.000 korun měsíčně, jejich rozpočet jim právě tak vychází. „Nežijí rozhodně nijak rozhazovačně, přesto se považují za příslušníky středních vrstev. Také proto vystoupili před časem z odborů, čímž ušetřili na příspěvcích tolik, že si zašli na večeři do dobré místní restaurace. Zbylo i na zhotovení fotek, které si při této sváteční příležitosti pořídili. Proto, že patří do středních vrstev, volil on ve volbách ODS. Ona, která předtím volila lidovce, dala přednost TOP 09,“ přidává Keller k modelové situaci další fakta.

...a pak přišly volby

A přichází účet pro rok 2012. „Pravicová koalice také díky Novákům získala silný mandát a zahájila reformy s cílem přenést co nejvíce ze státního dluhu na domácnosti. Penzijní reforma z dílny Bezděkovy komise by pro naši rodinu měla znamenat, že si on i ona  budou měsíčně odkládat ze svého platu každý na vlastní penzi dva a půl tisíce korun, které bohužel nemají,“ míní Keller.

„Protože transformační náklady penzijní reformy budou kryty zvýšením DPH na potraviny, léky, hygienu a další věci běžné spotřeby, poznají to Novákovi měsíčně na další pětistovce vydané navíc,“ rekapituluje sociolog. K těmto penězům, které Novákům rovněž pochybí, je podle něj nutno přičíst náklady na nově zavedené školné.

Kalousek už složenku nepošle, bude to vaše starost

„Naši rodinu to postihne jen napůl, starší syn už dostuduje bez školného. Na mladšího, pokud se nemá zadlužit hned na prahu života, si však budou muset hodně zavčas odkládat aspoň tisícovku měsíčně. Další tisícovku si každý z manželů odloží pro případ nemoci, aby se neocitli až na samém konci trhu se zlomeninami, zápaly plic, infarkty a nádory, pokud je něco z toho postihne,“ objevuje se na účtence sociologa s dodatkem, že dalších patnáct set korun si dají měsíčně Novákovi dohromady bokem, aby se jim lépe překonávalo období nezaměstnanosti.

„Měsíčně je tak reformy politických stran, které si naprosto svobodně zvolili, přijdou na 10.000 Kč, které ovšem nemají. Proto se zadluží částkou 120.000 Kč ročně. Tentokrát jim na tuto částku  Miroslav Kalousek už žádnou složenku posílat nebude. Nebude to jeho starost. On svůj úkol splnil, státní dluh byl přesměrován na ´domácnosti,“ uzavírá Jan Keller.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…