Profesor Keller: Mlátit lidi, Kalousku. Vy jste ale křesťan

24.09.2011 5:18

Když o sobě říká, že je křesťan, měl by se jako křesťan chovat, myslí si sociolog a publicista Jan Keller o ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Komentoval tak jeho středeční „fackovací" konflikt. Daleko závažnější ale podle Kellera je, že vláda schválila rozpočet, o němž ví, že jej nenaplní.

Profesor Keller: Mlátit lidi, Kalousku. Vy jste ale křesťan
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Vláda ve středu schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2012. Tento významný fakt nicméně poněkud překryly dva páry facek, které ministr financí v ten samý den vlepil mladíkovi, jenž mu krom jiného vyhrožoval šibenicí.

Pár facek? To je nic, ale ten rozpočet

Právě zmíněné ale považuje sociolog a publicista Jan Keller ve světle schváleného rozpočtu za nepodstatnou událost. „Já myslím, že to je naprosto marginální záležitost, vzhledem ke zprávám z oblasti ekonomiky, kdy její růst bude výrazně nižší, než vláda předpokládala. To znamená, že se nenaplní příjmy státního rozpočtu se všemi důsledky, ke kterým to povede," prohlásil pro ParlamentníListy.cz sociolog.

„Například to povede k tomu, že to co se vybere na zvýšeném DPH navíc, vůbec nepůjde na transformaci penzijního systému, jak bylo avizováno, ale budou se tím látat jiné díry, což vyvolá řadu dalších problémů a dále to zviklá a znejistí ten základní první průběžný pilíř penzijního systému," myslí si Keller a dodává: „To jsou skutečně důležité věci!"

Křesťan by fackovat neměl

A těch pár facek? „To už je jenom taková třešinka na dortu, která žádný význam nemá. Samozřejmě, že se člověk může divit, proč někdo, kdo se ještě nedávno vydával za hluboce věřícího křesťana, neví, jak má křesťan reagovat na agresi," myslí si Keller se zjevným odkazem na okřídlené: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem.

„Já jako ateista si myslím, že je to poněkud skandální. Když už se vydávám za křesťana, tak se mám jako křesťan chovat," poznamenal pro ParlamentníListy.cz sociolog. K samotnému incidentu příliš slov nenachází.

Když popiju, jsem pak agresivní

"Já se k tomu nechci moc vyjadřovat. Ale z vlastní zkušenosti vím, že když máme třeba narozeniny s přáteli nebo v rodině a přeženeme to s pitím, tak druhý den jsem vyloženě agresivní. A agresivně reaguji na věci, které bych jinak přešel s větší elegancí. Ale to je možná jen můj osobní problém a nemůžu to generalizovat," podotkl Keller.

Čtěte také:
Keller opět na straně Romů: Nečas je chce zaparkovat na střední
Keller šije do Johna: Exhibicionista a podvodník. Romy ať nekritizuje
Profesor Keller o Nečasově vládě: Nežijeme v normální zemi

„Ale znovu říkám, tohle je pseudoproblém. Ten skutečný problém pro společnost tkví v tom, že v podobě návrhu rozpočtu na příští rok schválila vláda něco, o čem ví, že se nenaplní. Mezinárodní měnový fond, Světová banka a další instituce říkají, že růst ekonomický růst nebude takový, výnos z daní nebude takový," zdůraznil.

Kalousek se nepoučil...

Kellera zaráží, že se Kalousek nepoučil z vlastních chyb. „Už se ví, že ta díra, která tím vznikne, bude minimálně deset až dvanáct miliard a vláda se bude potom divit? Ale to už se tu stalo před třemi lety, kdy ministr Kalousek tehdy ještě nefackoval lidi, ale ten odhad už měl také takový špatný," komentoval odhady na nichž je postaven rozpočet pro příští rok.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:
Profesor Keller lidem bez práce: Hlašte se ve veřejných domech
Profesor Keller knížeti: Pokud jsou ve vládě paka, co tam děláte?
Profesor Keller straší: Když chudí vidí luxus, začínají být zlí
Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci

„Kalousek přeci tehdy naplánoval růst ekonomiky někam k pěti procentům a pak místo toho byl propad. A znakem inteligence je schopnost poučit se ze svých vlastních chyb. Ale to pan ministr neprokázal," dodal.

Cena pro ministra Kalouska:
Kalousek bude podruhé oceněn jako ministr financí roku

Podle Kellera je atmosféra ve společnosti v souvislosti s politickým děním u nás ve fázi vyčkávání. „Já si myslím, že ta situace bude dále vyhnívat. V mnohém mi to připomíná roky 87 a 88. Tehdy už vůbec nikdo nevěřil tomu, co říkali ti nahoře, ale na rozdíl od lidí v Maďarsku nebo od lidí v tehdejší NDR nikdo až na výjimky proti tomu neprotestoval. Všichni odevzdaně čekali, protože všichni věděli, že takhle už to dál nemůže jít. A ta atmosféra dneška mi strašně připomíná tu dobu," uzavřel Jan Keller.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…