Profesor Keller si zoufá nad úrovní politiků: Klaus vydírá, kníže vydírá...

15.01.2012 10:01

Václav Klaus už ve svých výrocích mnohokrát prokázal, že v ekonomice zdravý rozum a logika neexistuje. Myslí si to i sociolog Jan Keller. Proto se nediví, že ratingová agentura radí Francii tam, kde jí sama podkopla židli. Karel Schwarzenberg pak podle Kellera přiblížil TOP 09 úrovni Véček, když nejprve pohrozil odchodem z vlády a pak udělal několikrát veverčí ústupek.

Profesor Keller si zoufá nad úrovní politiků: Klaus vydírá, kníže vydírá...
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Karel Schwarzenberg v Lidových novinách pohrozil odchodem ministrů TOP 09 z vlády, pokud by ČR nevstoupila - a to bezpodmínečně - do nové rozpočtové a hospodářské unie. Přitom tímto krokem by se Česko vzdalo suverenity nad státním rozpočtem.

Kníže to měl tušit

Šéf TOP 09 upozornil, že Česko je na EU, kam míří 80 procent tuzemského vývozu, ekonomicky naprosto závislé a nemůže tak stát mimo evropskou politiku. Reakce se dočkal kníže prakticky okamžitě, a to jak od ODS, tak z Hradu. ODS ho vyzvala, nechť vládu opustí a konečně ukáže, zda hodlá své záměry naplňovat v budoucnu se sociální demokracií. A Hrad? Václav Klaus dal jednoznačně najevo, že celým svým tělem, duchem i srdce se takové smlouvě postaví.

„Mě Karel Schwarzenberg překvapil. U Věcí veřejných je jasné, že ony nemyslí vážně to, co říkají. Ale u něho mě to překvapilo, protože jsem si myslel, že on je schopen uvažovat o krok dopředu. A on by měl vědět, že když řekne to, co řekl, že to vyvolá velice nepříznivou až alergickou reakci u Václava Klause,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jan Keller.

Veverčí ústupek Topky

Podle něj měl mít Schwarzenberg jako další krok připraveno „něco jiného, než klasický VeVerčí ústupek“. „Tím, jak se zachoval, se TOP 09 nepříjemně přiblížila úrovni Věcí veřejných. Ze strany Václava Klause to bylo samozřejmě také směšné, protože Václav Klaus řekl Schwarzenbergovi, že do politiky nepatří - tak ostrá stanoviska a takové vydírání. A přitom to jediné, co Klaus udělal ,je, že sám vydíral, když prohlásil, že takovou smlouvu nepodepíše. To znamená, že Václav Klaus udělal to, co se podle Václava Klause nepatří,“ upozornil na paradox Keller se smíchem.

„Navíc to vypadá, že politici nemají dostatečně kvalifikované informace, aby se mohli rozhodovat. Řekneme, že v zásadě jsou dvě možnosti. Buď se budeme úzce integrovat. Protože dříve nebo později  patrně jih a východ Evropy bude od tohoto jádra odříznut a bude se integrovat Německo, Francie, Benelux a některé severské státy. No a my teď ještě máme šanci se do tohoto uskupení dostat. Nebo se budeme jako Maďaři distancovat,“ nastínil pozici ČR pro ParlamentníListy.cz Jan Keller.

Nic se nestane, ať uděláme to, či ono

A hned vysvětlil, že je fuk, jak se Česko rozhodne. „Myslím si, že se jedná o čistě politickou záležitost, která ekonomicky ani v jednom případě žádné dopady mít nebude. My jsme prostě závislí na tom, že jsme montovna uprostřed Evropy,  která dodává většinu své produkce do Německa a je úplně jedno, jestli se tam budeme úzce integrovat nebo ne. To vyjde ekonomicky úplně nastejno,“ míní sociolog.

„Dokud od nás budou Němci odebírat zboží, tak koruna nepůjde úplně vyloženě dolů. Jakmile se ale Němci buď zaměří na to, že oni sami budou více vyrábět, nebo si za dvorního dodavatele zvolí někoho jiného, tak koruna dolů půjde,“ poukázal Keller na to, co je achillovkou České republiky.

„Podle mě je úplně fuk, jestli máme korunu, jestli máme euro, jestli trváme na své politické suverenitě, nebo na ní netrváme. Všecko je to dáno tím, že jsme se stali ekonomickým přívěskem Německa a s tím se v dohledné době nedá  nic dělat. Osobně si myslím, že je to lepší, než být přívěskem Ruska,“ dodal Keller.

Suverenita ČR? Jen řeči

Ten se navíc směje politiků a jejich řečem o suverenitě Česka. „O suverenitě u nás nemůže být ani řeč. Není přeci suverénní ta země, která nemá svoje vlastní banky, ani svoje vlastní noviny. Ty řeči o suverenitě jsou dobré akorát k tomu, aby se zviditelnilo pár politiků, ale ekonomicky to naprosto žádný význam nemá,“ dodal ParlamentnímListům.cz Keller.

Tomu přijde nelogický krok z pátku tohoto týdne, kdy agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie a dalších zemí o jeden stupeň. „To je další věc. Kterou obtížně chápu. Ta ratingová agentura řekla, že Francie a ty další země musí dělat více proti krizi, mají být energičtější, mají se více propojit a mají se méně zadlužovat. A společné s tímto doporučením snížila rating, což patrně bude znamenat, že Francie bude dluhopisy prodávat méně výhodně než dosud,“ popsal situaci Keller.

Agentura mudruje a snižuje, ale Klaus to odhalil

„To v praxi bude znamenat, že bude mít v důsledku sníženého ratingu větší problémy opatřit si finance. V důsledku toho, že bude mít větší problémy s financováním, bude muset ještě více přiškrtit výdaje včetně výdajů do sociální sféry. No a to v důsledku znamená, že kvůli sníženému ratingu se zhorší situace Francie právě v tom ohledu, který ta ratingová agentura kritizovala,“ kroutí hlavou Keller.

„Já si začínám vážit Václava Klause,“ dodal ironicky. „Protože z těch jeho úvah je jasné, že v ekonomice žádný zdravý rozum a žádný smysl neexistuje a já si myslím, že on to odhalil jako jeden z prvních. To prostě nemá hlavu ani patu a Klaus je člověk, který ve svých řečech jasně dává najevo, že žádná logika a žádný rozum v ekonomice, ale i v politice není,“ uzavřel Keller ironicky.

  • Více odborných názorů profesora Jana Kellera ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …