Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní

23.06.2011 7:24

Spoluúčast pacientů na lékařské péči je všude prakticky všude v západní Evropě, připomíná četný předseda ČSSD a bývalý prognostik Valtr Komárek. Tuto snahu vládě nevyčítá. Vadí mu ale, že byl přijat zákon, bez toho aby byl jasně definován standard a nadstandard. Podle něj vadou vládních reforem je neinformovanost veřejnosti, nízká profesionální úroveň jejich zpracování a podkopávání ekonomického růstu škrcením spotřeby domácností.

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní

„Já myslím, že nejde a priori vládu obviňovat, že k jistým krokům ke spoluúčasti sahá, protože i v rámci sociálního státu jsou takto upraveny systémy i ve většině západoevropských států. Problém je v tom, že my ve srovnání třeba s Rakušany, Němci a dalšími zeměmi asi tak čtyřicetiprocentní platy," konstatoval pro ParlamemtníListy.cz Komárek.

Náklady se převalují na lidi příliš rychle

Proto mu vadí rychlé převalování rozpočtových nákladů na pacienty: „To je strašně bolestivé, protože lidi na to prostě nemají a velmi jim to zasáhne do životní úrovně. To není jenom o tom, že si změní priority ve prospěch zdraví, než by si koupili luxusní auto. Ten polštář toho, co si velmi mnoho domácností může dovolit, je velice tenký," vysvětluje prognostik.

Podle něj to bude mít za následek utlumení spotřeby domácností. "U nás máme hrubý domácí produkt asi 3,8 bilionu korun a z toho spotřeba domácností dělá něco přes půldruhého bilionu korun. A už teď ta spotřeba, která dá se říci táhne ekonomiku, roste plíživým tempem asi 0,7 procenta," sčítá Komárek.

Více k tématu zdravotnictví ZDE

Vláda zaškrtí motor ekonomiky

Podle něj tak naší ekonomice hrozí etapa zamrznutého růstu. „Protože jak omezíte spotřebu, prudce klesá takové to optimistické očekávání. Klesají investice a ekonomika ztrácí motor. Takže si myslím, že by se to nemělo přepálit, aby to lidé unesli. A bojím se, že to co je namícháno s tím, že je záhadné, co bude nadstandard, hrozí, že to lidé nebudou zvládat," obává se Valtr Komárek.

„Ony ty položky nadstandardu lékařské péče mohou být přijatelné, ale taky to můžou být drastické položky. Je to dobrodružství, když se to zavádí a nikdo vlastně neví co. A lidem je servírován zajíc v pytli, a to se nedělá," vyčítá vládě prognostik.

Čtěte také:

Profesor Valtr Komárek: Odbory jsou měkké. Přitom jsme chudáci

Profesor Valtr Komárek: Beznaděj. Lidé chtějí utíkat ze země

Rath zopakoval v televizi: Nadstandard napadneme u soudu

Vyznejte se v reformě: Takto dnes Nečasova vláda změní zdravotnictví

Snad nebude neplacená jen amputace

„Navíc půjde o velké množství úkonů k rozdělení a těžko lze použít model, že nejlevnější variantu jako standard proplatí pojišťovna a ostatní si připlatíme. Takové léčení diabetické nohy je strašně náročné, ale máme tu levnější úkon a tím je amputace. Takže to snad tak daleko nepůjdou," glosoval ekonom.

Podle něj je každopádně velkým problémem, že se schvalují reformy, ale veřejnost o nich nemá prakticky žádné informace. „A to se lidem nemá dělat, má se s nimi mluvit a ne je znervózňovat," myslí si.

Reformám chybí analýzy

Tak jak Komárek sleduje vývoj kolem vládou připravovaných reforem, myslí si, že jde o mix přílišné tvrdosti vůči občanům a nízké profesionální úrovně příprav reforem. „Já bych řekl, že to nemá být jen finanční stránka, ale třeba reforma zdravotnictví by měla mít jako středobod kvalitu zdravotní péče," řekl Komárek ParlamentnímListům.cz.

To podle něj znamená mimo jiné lepší postavení lékařů a dalšího zdravotnického personálu. „Znovu by měla být revidována síť obvodních lékařů, protože těch je asi 23 tisíc, tedy více než nemocničních a každý se bojí do toho šťournout. A neexistuje tak kontrola produktivity práce, jestli neposílají pacienty od čerta k ďáblu bez odpovědnosti za konečnou diagnózu a podobně," uvažuje Komárek. A dodává: „V těch reformách mi chybí náročná analýza před jejich spuštěním, Ony jdou všechny jenom po penězích," kritizuje.

Polemika na téma reformy zdravotnictví:

Roman Šmucler: Lidé jsou zmanipulovaní levicí a odboráři

Julínkův mluvčí varuje: Nevíte, zda léčí či zabíjí. Reforma teprv přijde

Jenom peníze, to nejsou reformy

„Vždyť bychom potřebovali reformu školství, ale až ta přijde na přetřes, budeme se zase bavit jenom o školném," připomíná prognostik. Současně ale vyjadřuje přesvědčení, že nejde o to lidem ublížit, z toho vládu nepodezírá, naopak. „Ale reformy se staly doménou finančníků místo kompetentních odborných znalců, a to je myslím škoda, protože to reformy deformuje a tak třetinu nízkopříjmových vrstev opravdu tvrdě postihnou.

Své výhrady má Komárek třeba i důchodové reformě, co vsak považuje za absurdní, je spor vlády s odbory o výši věku odchodu do důchodu, který není v čase zastropovaný. V praxi tak po roce 2030, podle vládou navrhovaného vzorce budou Češi do důchodu odcházet v sedmašedesáti, ale věková hranice dál a dál poroste.

Hádat se co bude za 100 let? Trapas

„Mě to připadá něco mezi směšností a trapností, protože počítat kdo za sedmdesát let půjde do důchodu přesně ve věku šedesát devět let šest měsíců, to je naprosto absurdní. Střízlivě a realisticky by lidé počítali dopředu tak s dvaceti lety," ironizuje ekonom spor odborů a vlády.

„To mi přijde, že stejně pravděpodobná je nukleární válka Číny s USA a z toho třeba velký úbytek obyvatelstva, nebo třeba zkrácení věku dožití v důsledku ozáření v důsledku radiace a podobně. To se prostě neví a odhadovat budoucnost na sto let dopředu? Já jsem prognostik, ale tohle bych si vůbec netroufal a přijde mi trapné se o to hádat," uzavřel Valtr Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…