Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou

13.10.2011 4:43

Už od jara se po prvních reformních krocích Nečasovy vlády ozývaly hlasy, že si to lidé nenechají líbit a vyjdou do ulic. Nic takového se ale neděje. Podle profesora Valtra Komárka jsou lidé sice ve většině otrávení ze situace v zemi, ale jejich životní podmínky nejsou tak zlé, aby je dohnaly k protestům. Po změně ve společnosti sice touží, ale žijí v přesvědčení, že žádné masové nátlakové akce nic nevyřeší.

Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Předpovědi o tom, že lidem dojde trpělivost, když uvidí, jak se za Nečasovy vlády navzdory halasným proklamacím nebojuje s všudypřítomnou korupcí a jak reformní kroky dopadají jen na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, se ani trochu nenaplnily. Buď nejde o tak zničující zásahy do života lidí, jak se předpokládalo, nebo jde o projev rezignovanosti.

„Jsem hodně ve styku s lidmi, a ti jsou ve většině otrávení ze situace v zemi. Ale jejich životní podmínky nejsou tak zlé, aby je hnaly do ulic. Navíc Češi dokážou žít skromně a vycházet s málem. Mají v sobě dějinnou moudrost a i poučení z minulé éry, že žádné masové nátlakové akce nic nevyřeší," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, proč je ve společnosti až nečekaný klid.

Lidem nehrozí v práci vyhazov, ale sofistikovaná šikana

První místopředseda vlády národního porozumění vzniklé v prosinci 1989 je přesvědčen, že lidé sice touží po změně stávající situace, ale raději by spravedlnost nastolovali postupně a nepouštěli dopředu křiklouny, jak k tomu dochází při akcích ve Varnsdorfu. A to, že by nynější stav mohly nějak významně ovlivnit odbory, nepokládá za pravděpodobné. Mají to těžké a nejen proto, že se výrazně snížila jejich členská základna.

„Lidé se bojí. Jejich šéfové je v zaměstnání za práci v odborech sice nemohou vyhazovat, ale často je sofistikovaně šikanují. Nikdo by před časem nemohl předpokládat, že od dob faraonů se může něco takového opakovat, aby měl někdo tak nepřirozenou moc nad jinými lidmi. Veškerá čest práci v odborech. Kdo to dělá, tak se obětuje pro ostatní," říká pro ParlamentníListy.cz profesor Komárek.

Jednoduché koncepce o rovnosti jsou snadno napadnutelné

Bývalý ředitel legendárního Prognostického ústavu nedává odborům příliš velkou šanci na to, aby mohly izolovaně ovlivnit řešení společenských problémů. „Vláda je klidně nechá stávkovat, ale i tak se bude cítit pevná v kramflecích," myslí si Komárek, ale podle něj teď o to víc záleží, aby sociální demokracie přesně formulovala svá stanoviska k dění uvnitř naší země i v rámci globalizované Evropy.

„My jsme jako sociální demokraté osudově determinováni. Navazovali jsme na osvícenství a protiaristokratické hnutí, které otvíralo prostor pro normální život. Ale jednoduché ideologické koncepce o rovnosti všech lidí, to je dnes snadno napadnutelné," uznává čestný předseda ČSSD, že pouze s tímto jednoduchým apelem už moderní strana nemůže uspět.

Stavět bariéry mezi učitelem a manažerem není rozumné

„Dnes vám už každý šestnáctiletý student kdekteré školy, který očekává, že bude velký manažer a bude vydělávat velké peníze, řekne, že něco takového jako rovnost všech lidí je hloupost. Bude žít v přesvědčení, že ti, co podnikají, mají být bohatí, a ti ostatní chudí. Maximálně tak připustí rovnost šancí," poukazuje ekonom Komárek.

Sám je naopak přesvědčen, že nemají existovat příkré sociální rozdíly. Těžko se pak dá mluvit o rovnosti šancí, když je matka sama na tři děti, a jiné dítko má tátu s miliardovým jměním. A nejde jen o to. „Je nerozumné stavět bariéry například mezi učitelem a manažerem. Učitel matematiky bere dvacet tisíc a přitom vystudoval kvalitní "matfyz", zatímco manažer s milionovým příjmem nějaký bakalářský obor," kritizuje pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD propastné rozdíly.

Lidé by měli mít stejný prostor pro své štěstí

Právě tudy by se měla ubírat strategie sociální demokracie. „Měli bychom otevřeně říkat, že to není správný model rovnosti šancí. Každý člověk má právo na slušný život, vzdělání a práci. Jsme vázáni usilovat o demokratickou rovnost lidí, že se budou stejnou měrou podílet na správě věcí veřejných," požaduje Komárek po nejsilnější parlamentní straně.

Ta by se měla neustále zastávat všech občanů, aby měli co nejlepší životní podmínky, pokud nechceme obnovovat pastoušky a sirotčince. „Musíme se snažit, aby jednou měli lidé stejný prostor pro své štěstí. Od tohoto cíle nemůžeme uhnout, ale musíme to umět zdůvodnit. Proč by s námi neměli být zajedno třeba učitelé a lékaři, kteří berou tak málo ve srovnání se zazobanými manažery," klade čestný předseda ČSSD řečnickou otázku.

K věci:

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní 

Profesor Valtr Komárek: Beznaděj. Lidé chtějí utíkat ze země 

Profesor Valtr Komárek: Odbory jsou měkké. Přitom jsme chudáci 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…