Profesorka Dvořáková: Politici mluví jako za normalizace. To už musí skončit

27.04.2013 17:37

REPORTÁŽ Stát je napaden chorobou, která se jmenuje systémová korupce. Chybí transparentnost v rozhodovacích procesech a zákon o státní službě. Argumentace politiků se podobá normalizačním frázím, na jaké jsme byli zvyklí u generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše. A pro postup v některých funkcích je důležité, aby člověk byl líný a hloupý. V Olomouci to v sobotu řekla na ideové konferenci hnutí Andreje Babiše ANO 2011 politoložka Vladimíra Dvořáková.

Profesorka Dvořáková: Politici mluví jako za normalizace. To už musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Do Olomouce se v sobotu sjeli členové, příznivci a hosté politického hnutí ANO 2011, které chce uspět v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Cílem setkání byla diskuse o tom, co je v této zemi špatně a co se s tím dá dělat. Po krátké úvodní řeči předsedy hnutí Andreje Babiše, který zde mimo jiné uvedl, že je možné, aby tento stát fungoval stejně dobře jako koncern Agrofert, který vlastní, se dostala ke slovu politoložka a předsedkyně Akreditační komise ČR Vladimíra Dvořáková.

Stát je nemocný systémovou korupcí

Ta hned v úvodu svého vystoupení uvedla, že stát je napaden chorobou, která se jmenuje systémová korupce. „Nejde o to, že někdo chodí někam s obálkou a strká ji nějakému úředníkovi do kapsy. Jedná se ale o to, že celý systém je nastaven a ovlivňován korupční logikou, kdy každý významný zákon má v sobě nejdříve zabudovánu možnost, jak státní peníze vyvést a pro koho je vyvést,“ vysvětlila politoložka.

K tomuto stavu podle ní vedlo několik příčin. „Svět se proměnil. Nástup neoliberalismu zeslabil stát. Děje se tak od osmdesátých let, v té době se ocitl sociální stát v hluboké krizi. Ovlivňuje nás také finanční krize. Kromě těchto vnějších příčin ale existují také příčiny vnitřní. Jedním z největších problémů této země je, že se fakticky nebudoval právní stát a například Ústava se interpretuje mnoha odlišnými způsoby. A v důsledku toho vznikají nedemokratické režimy. Pokud se nenaučíme, že pravidla platí pro všechny, tak se dál nedostaneme,“ zdůraznila předsedkyně Akreditační komise ČR.

Role konfliktu a kompromisu

Dalším problémem je dle jejích slov role konfliktu a kompromisu ve společnosti. „V normální demokratické společnosti všichni vědí, že konflikt je přirozený. Demokracie je jediný systém, který má pravidla, jak to vyřešit. Prostě někdy někdo vyhraje, jindy prohraje. Ta představa, proč se politici hádají, protože je jedno ideální řešení, je nesmysl. Totéž je kompromis. Politik schopný na něj přistoupit je velmi ceněnou osobností. Jenomže ten kompromis nesmí být o tom, že my si rozdělíme tyto dozorčí rady a vy támhlety a podělíme se o ty kšefty,“ řekla k asi dvěma stovkám přítomných v sále.

Politické strany jsou slabé

„Státní správa je pod vlivem politiky a často dochází k tomu, že profesionální podklady nejsou zapracovány do zákonů,“ pokračovala politoložka. Kontrolní instituce jsou pod vlivem politiky. I toto je velký problém. Jsou tu i mocenské konflikty o policii, justici a zastupitelství,“ uvedla dále Dvořáková.

Podle ní jsou také politické strany velmi slabé. „Malá členská základna se nakonec potýká s tím, že utváří frakce, bojuje o moc a propojení s ekonomikou, regionální kmotři ovlivňují tyto frakce. A vedení stran pak ztrácí kontrolu a je v zajetí různých regionálních zájmů,“ doplnila profesorka.

Netransparentnost a zamlžování odpovědnosti

Poté hovořila o netransparentnosti. „Nevím, proč smlouvy, které utrácejí veřejné peníze, nemohou být veřejně k dispozici. Proč mají být tajné doložky, které se nesmějí zveřejňovat? Není nejmenší důvod, ale je to naprosto běžné. Proč nemůžeme znát platy vysokých státních úředníků? Proč nemůžeme vědět, jaké jsou peníze sekretářky ministra? Navíc je tu snaha procesy rozhodování tak zamlžit, že nevíte, kdo má jakou odpovědnost,“ krčila rameny politoložka.

Elita? Genius průměrnosti

V závěru své prezentace také uvedla, že to, co se dnes tváří jako elita, je ve skutečnosti genius průměrnosti. „Pro postup v některých funkcích jsou důležité dvě vlastnosti - aby člověk byl líný a hloupý. Hloupý proto, aby dělal, co se mu řekne, a líný proto, aby se moc neptal,“ prohlásila Dvořáková.

Roli hrají i média a ideologie politiků

Na této celkové situaci mají prý podíl také média, která mají tendenci témata bulvarizovat a není zde prostor pro seriózní diskusi, a to ani u veřejnoprávních médií. Nešťastná je podle Dvořákové také výrazná míra ideologizace, kdy politici nic neříkají o problému. „Místo toho řeknou, že druhá strana se chce zviditelnit, a použijí nějaké ideologické klišé. Argumentace současných politiků je podobná jako v době normalizace,“ připomněla s tím, že odmítnutí této ideologizace je strašně důležité. „Dokud se společnost nezačne smát těmto frázím a nebude chtít od politika seriózní odpověď, nezmění se to,“ dodala.

Jak to změnit?

Ke kýženým změnám pak můžeme dospět až za řadu let, když přijmeme některá opatření, zejména zákon o státní službě, budeme trvat na maximální transparentnosti rozhodovacích procesů a na nastavení kontrolních mechanismů.

Kromě Vladimíry Dvořákové na konferenci z řad hostů vystoupili také ekonomové Pavel Kohout, Petr Zahradník nebo bývalý eurokomisař Pavel Telička.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…