Profesorka Dvořáková chválí Slováky: Řekli politikům, že takhle už ne

02.02.2012 7:06

Ačkoli i na Slovensku klesá rtuť teploměru hluboko pod nulu, vše nasvědčuje tomu, že v pátek bude v mnoha městech horko. Kvůli kauze Gorila se tam totiž chystá vyrazit protestovat několik tisíc lidí. Přesto podle politoložky VŠE Vladimíry Dvořákové nehrozí, že by i masovými protesty byl na Slovensku ohrožen demokratický vývoj země.

Profesorka Dvořáková chválí Slováky: Řekli politikům, že takhle už ne
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

„Je dobré, že veřejnost dává svým politikům jasně najevo limity, které by neměli překročit,“ okomentovala situaci v sousední zemi pro ParlamentníListy.cz politoložka.

Podle aktuálních informací ze slovenských médií ve středu večer bylo zřejmé, že do protestů půjde už celkem osm slovenských měst – jako zatím poslední se připojil Poprad. V jiném termínu pak protest svolává také například prostřednictvím sociální sítě město Banská Bystrica. Podporu akcím vyjádřili podle serveru Topky.sk i slovenští policisté – ti slíbili organizátorům protestů, že jsou ochotni se k nim připojit. A ve hře je už protest třetí, nazvaný Gorila III. O datu, kdy by se měl konat, zatím lidé hlasují na Facebooku – ve středu večer vedlo pondělí 6. února. O vývoj u sousedů se už svými reportážemi zajímali i novináři CNN.

Jeden z diskutujících na stránkách akce na sociální síti, Adam Kováč, pak upozorňuje ostatní, že účast lidí na protestu v pátek může být skutečně masová. „V tuto chvíli je zde zhruba 20 tisíc lidí, kteří se vyslovili, že do ulic vyjdou. Vezměte si však, že bychom měli počítat i s důchodci, lidmi, kteří na Facebooku nejsou, nebo na tuto stránku prostě v minulých dnech nepřišli. Můj skromný odhad protestujících je tedy minimálně 25 tisíc,“ napsal Kováč.

Pozvali i Davida Ratha

Na stránkách nelze přehlédnout například i to, že prostřednictvím Facebooku organizátoři pozvali na protest třeba i poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Ten se však k tomu, zda by byl ochotný do některého slovenského města přijet, nevyjádřil. Vzhledem k vývoji protestu minulý týden v pátek může jít pro slovenské politiky o velmi nepříjemný střet. Jak by se dav mohl zachovat k cizím politikům, by bylo zřejmě jen otázkou náhody.

„Ano, v pátek má být mínus sedm stupňů, ale věřím, že po pátku bude přesto některým lidem tropicky horko,“ napsal v diskusi na stránkách Gorila II muž s nickem Andrew Gaspar.

Korupce je problémem i Česka - proč je u nás klid?

Při sledování vývoje situace u našich sousedů se přitom zákonitě nabízí otázka, zda nehrozí podobné nepokoje i v Česku. Korupčních afér zde je celá řada. Tak jak je možné, že dva velmi blízké národy reagují takto odlišně?

„Je to otázka náhody a atmosféry. Na Slovensku se nyní vytváří politizovaná společnost, ale to je celkem přirozené, protože se nachází v období, kdy jsou v běhu předvolební přípravy. V konsolidovaných demokraciích strany, které volby prohrávají, prohru přijímají – poněvadž vědí, že příští volby může být zase vše jinak a ony mohou zase být v popředí. Volby jsou prostě novým rozdáním karet, a proto se i na jejich výsledku uvidí, jak úspěšný pokus Slováci udělali pro lepší vývoj v jejich zemi,“ okomentovala pro ParlamentníListy.cz události na východ od nás politoložka Dvořáková.

Vždy je riziko, kam se pak bude vývoj ubírat, varuje politoložka

Podle ní v Česku nejde ani o to, zda máme či nemáme větší množství afér a korupčních kauz, ale o moment, kdy trpělivost lidí prostě definitivně přeteče. „Ovšem – stejně jako na Slovensku, i u nás je pak riziko toho, s jakými lidmi, s jakými úmysly a záměry, jakým směrem se to vše bude ubírat. Každopádně významného zvratu na Slovensku bych se neobávala, jejich demokratický vývoj těmito protesty ohrožený dle mého mínění není. Společnost jen dala politikům a své vládě určité limity, které již odmítá tolerovat, a to je dobře. Je to také podstata demokracie. Apatie veřejnosti je totiž pro demokracii špatná, ta ji brzdí,“ uzavřela svůj komentář pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Ani podle sociologa Jana Kellera Česku podobné vyhrocení situace v nejbližších dnech a zřejmě i týdnech nehrozí. „Ano, lidé možná vyjdou do ulic v Bratislavě, ve Vídni, Varšavě, v Berlíně. To už tady i jednou bylo. Řekl bych, že u nás by pak byl ještě další dva měsíce klid a až potom je možné, že by se vzbouřili i Češi,“ řekl před několika dny ParlamentnímListům.cz.

Doprovodná grafika z facebookového profilu Gorila 2

Gorila zajímá i Česko, BIS ji prý sleduje

O slovenskou "Gorilu" se přitom zajímají i české úřady. „O případu jsme informováni a sledujeme ho. Z taktických důvodů však nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ sdělila médiím mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Spis, k jehož zveřejnění se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, prý rovněž neunikl pozornosti BIS.

A aby toho nebylo málo, po kauze Gorila se na Slovensku objevil před pár dny další nový dokument - tentokrát s názvem Sasanka. Prý může zdiskreditovat některé politické strany. Týká  se však tentokrát údajně pouze jedné politické strany - Svobody a solidarity . Ta je momentálně druhou nejsilnější stranou na Slovensku.

Jak ParlamentníListy.cz v minulých dnech informovaly, spis Gorila, který od loňských Vánoc koluje po internetu, odhaluje to, že finanční skupina Penta údajně uplácela slovenské politiky a státní úředníky.

Účet za kauzu Gorila je přitom prý více než 24,8 miliónů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…