Profesorka Dvořáková nastupuje na Topolánka: Takhle korupci nevyřešíte

01.12.2011 14:53

Bývalý premiér Mirek Topolánek měl ve středu v neokonzervativním Občanském institutu přednášku na téma Proč vlády prohrávají boj s korupcí. Představil při ní celkem osm bodů, kterými lze podle něj úspěšně proti byrokracii a korupci bojovat. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové však tyto body samospásné pro situaci v Česku být nemohou.

Profesorka Dvořáková nastupuje na Topolánka: Takhle korupci nevyřešíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Mirek Topolánek uvedl také svou základní tezi spočívající ve faktu, že míra korupce je tak veliká, jak je velká míra přerozdělování. Respektive výše přerozdělovaných prostředků. A také tak, jak je vysoká byrokratická zátěž a nadvláda byrokracie, která dává úředníkům možnost nechat se zkorumpovat, neboť rozhodují o stále více záležitostech v životech občanů. „Míra korupce je prostě dána množstvím rozdělovaných peněz a počtem razítek po cestě," řekl během své přednášky Topolánek.  

A představil osm bodů, kterými lze bojovat proti byrokracii a korupci. "Mělo by se platit za výstupy, nikoli vstupy. To znamená nedávat bianco šeky, ale platit až za služby. Pomohlo by také zrušení tabulkových platů a zavedení manažerských platů," uvedl první dva body své vize boje proti korupci Topolánek.

Čtěte také:

Politoložka Vladimíra Dvořáková, která již dlouhodobě na nešvary a korupci ve státní správě upozorňuje a velmi kriticky hodnotí, však návrhy bývalého předsedy vlády Topolánka tak jednoznačně pozitivně nevnímá.

"Ono to je opravdu jednoduché domnvat se, že pomůže vše vyřešit snížení byrokracie, jenomže z hlediska praxe, je to složitější a těžko říci, jak by se tomu návrhu v zavádění do reality dařilo. I když je náš stát malý, musí být funkční, musí být na jeho fungování zadána jasná pravidla. U návrhu na zrušení tabulkových platů a určování manažerských platů si navíc vůbec nejsem jista tím, že by se něco zlepšilo - ba spíše vnímám, že by došlo k opaku. Známe to přece i od našich politků, kteří zazsahují do toho, jak velký plat někdo u nich pobírá. Jenomže to je nepřípustné, poliitik by vůbec do platů svých podřízených zasahovat neměl, neměl by ho ovlivňovat. O tom by měl rozhodnout úředník - a třeba právě i tou tabulkou, aby se to nedalo obcházet a neukazovalo se, že jsou pod různými pohnutkami někteří kamarádi ministrů (ale i jiných manažerů) odměňováni za něco, co ani nelze specifikovat. A odměňováni královsky...to z médií víme," reagovala na první dva nárvhy boje s korupcí v Česku od Topolánka pro ParlamentníListy.cz politoložka.

Ženy proti ROZKL(R)ÁDÁNÍ státu

Vladimíra Dvořáková připravuje na téma boje s korupcí dokonce i knihu, spolu s dalšími dvěma ženami, Jiřinou Dienstbierovou a Alenou Dernerovou zve na 8. prosince všechny, kterým není lhostejný vývoj v naší zemi do Galerie současného umění, kde chce vystoupit jako jedna z "žen proti rozkl(r)ádání státu". Naplánován je totiž diskusní večer o politické ne/kultuře, nefungujících institucích a úpadku vzdělání. Zmiňované ženy různých profesí, tam mají hledat odpovědi na otázky typu: Proč to u nás nefunguje a co s tím může každý z nás a všichni dohromady udělat.

Čtěte také:

Otevřená kritika však ze strany Vladimíry Dvořákové směrem k politikům i státní správě, zaznívá přitom dlouhodobě. Například varuje, že problém Česka je i v tom, že vedení velkých stran jsou závislá na regionálních šéfech.

Čtěte také:

"Ano, tím ty strany páchají sebevraždu, podobně jako ty velryby, co jdou na břeh. Oni si neuvědomují, že lidé už vnímají to, že i vedení je tlačeno, aby některé věci nebyly kontrolovány. Navíc jsou ta vedení tak moc závislá na těch regionálních bossech, kteří jsou velmi silně propojení s ekonomikou. I to vedení, které předstírá, že je čisté nebo jednotlivec, má tak velmi malou šanci něco změnit a prosadit něco z těch protikorupčních snah.
Přes kraje přece vidíme to, jak je nastavená státní správa a samospráva, že se vytváří díky tomu silný vliv politiků a vzniká superkorupční prostředí. A po případném vítězství sociální demokracie v příštích volbách mám silné obavy, že přesně tyhlety vazby si vytváří ČSSD. Také je na ty krajské lídry navázaná, a vedení strany je tím víceméně bezmocné. Stát je tak tím ve velmi vážné situaci," konstatovala pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Topolánek: Ne definitivě ve státní správě. Politoložka: To je omyl

A vysvětluje, proč se nedomnívá, že by návrhy Mirka Topolánka mohly vést vítěznou bitvu s korupcí u nás. Ten totiž v dalších bodech svých návrhů hovoří mimo jiné i o zrušení tarifních výdajů ministerstev a zastropování jejich výdajů. A až poté ušetřenými prostředky odměňovat úředníky. Domnívá se, že dobrým krokem by bylo i jasné NE definitivě ve státní správě.

Čtěte také:

"To je ale omyl, to bychom se odlišovali a odpojovali zcela od všech vyspělých států. Tam právě ten poslední návrh drží úředníky v tom, aby se chovali eticky a oni o tu definitivu nepřišli," oponuje politoložka Dvořáková.

Žádný zákon ani návrh není samospasitelný

Je třeba dodat, že kritiku směrem k návrhům Mirka Topolánka nelze ani v nejmenším vnímat nějak osobně, Vladimíra Dvořáková totiž řadu zdánlivě "dobrých nápadů" dokáže ukázat i s možnými negativními dopady. Například nedávno schválený zákon o státních veřejných zakázkách, od kterého si politici i veřejnost slibují velký krok právě v boji proti korupci.

"Žádný zákon není samospasitelný. Je nutné jít systémově a nastavit to. Jít po úřednících - proto je naprosto podstatný také zákon o státní službě. Včetně vymezení, kdo vůbec se může na jakých ministerstvech pohybovat, včetně toho, že politici nesmějí rozhodovat o platech svých podřízených, jak už jsem se zmínila. Neexistuje přece, aby ministr dával odměny, v normálních zemích to patří pod úřad. Jsou to věci, které jsou v rozporu s jakýmkoli civilizovaným stavem v jiných zemích. To je celá série opatření, která se musí udělat. Je třeba udělat ale také kontrolu toho, jak dalece i naše zákony umožňují poskytovat informace a transparentnost," říká pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Postavme si proti korupci hlídací psy - formou nevládních organizací

Podle ní je nutné, aby se proti korupci zmobilizovala občanská společnost ve smyslu těch nevládních organizací v roli „hlídacích psů".

Čtěte také:

"Je také potřeba, aby to dělaly ale takové osobnosti, které nebude možné hned zkompromitovat. Protože jakmile kdokoli o těchto věcech začne hovořit, okamžitě se na něj objeví spousta věcí, které dělal nebo naopak nedělal. To ho tím pádem i jeho snahy dehonestují,.Těch výrazných lidí proto musí být i v těch organizacích více. A musí být změněná i ta atmosféra ve společnosti v tom smyslu, že podobné snahy zkompromitovat takové lidi prostě veřejnost nebude brát. Záleží i na novinářích, jak a jak často to budou prezentovat. To, co u nás otvírají lidé každý den v novinách, se jinde otevírá jednou za půl roku. Ne vždycky je rozlišené, jaká kauza je vážná, jaká méně, někdy i vážná podezření a spolu s tím pomluva jsou smíchány dohromady. A veřejnost prostě už neví, co si má myslet. Ví jen to, že za týden se bude psát zase o něčem jiném. A to vyvolává frustraci," uzavírá svůj náhled na snahy a možné vize boje s korupcí politoložka. 

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…